V drugi krog volitev predsednika SD Milan Brglez in Matjaž Han

Slovenija 13. Apr 202419:51 > 21:09 9 komentarjev
Glasovanje kongres SD
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Prešteti so glasovi prvega kroga glasovanja na 15. volilnem kongresu Socialnih demokratov. Po pričakovanjih bo za končno odločitev, kdo bo prevzel vodenje SD, potreben še drugi krog glasovanja. V drugi krog sta se uvrstila Matjaž Han in Milan Brglez. Jani Prednik je že potrdil, da bo v drugem krogu podprl Brgleza. Po neuradnih informacijah je bila za glavno tajnico stranke izvoljena Živa Živkovič.

Na 15. volilnem kongresu stranke SD se je zaključilo preštevanje glasov prvega kroga volitev novega vodstva Socialnih demokratov. Po pričakovanjih bo za končno odločitev, kdo bo prevzel vodenje stranke, potreben še drugi krog glasovanja.

V drugi krog sta se po neuradnih informacijah uvrstila Matjaž Han in Milan Brglez. Od 394 oddanih glasovnic je Han prejel 115 glasov, Brglez pa 104.

Po prvem krogu pa sta odpadla Jani Prednik, za katerega je glasovalo 96 delegatov in Tadej Beočanin pa je prejel 69 glasov. Jani Prednik je že dejal, da bo v drugem krogu podprl Milana Brgleza. Beočanin morebitne podpore kateremu od kandidatov v drugem krogu ni želel komentirati.

Brglez je Prednikovo podporo pripisal temu, da sta oba kot izredno pomembnega izpostavljala parlament. Han pa je dejstvo, da Prednik ni podprl njega, komentiral z besedami, da se na kongresu odločajo posamezno. Oba sta zatrdila, da bodo ne glede na izid glasovanja v drugem krogu današnji kandidati za predsednika stranke sodelovali tudi v prihodnje.

Milan Brglez in Matjaž Han
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

“V ponedeljek se bomo vsi štirje usedli skupaj. Vsi moramo pomagati spraviti stranko na tiste odstotke, ki si jih želi,” je dejal Han. Poudaril je še, da bo Brglezu, če bo ta zmagal, iskreno čestital.

“Povezani moramo iti na evropske volitve, če bomo to storili, lahko stranka dobi tudi dva poslanca,” je dodal gospodarski minister.

Brglez pa je ocenil, da predkongresni proces ne bi imel smisla, če SD ne bi znali obdržati skupaj. Povezovanje bo tudi ključna naloga novega predsednika stranke in Brglez je prepričan, da bosta s Hanom znala sodelovati tudi v prihodnje.

“Rezultat me ne preseneča, jasno je, da zmagovalca v prvem krogu ne bomo dobili,” je še dodal evropski poslanec.

Razlika med Hanom, Brglezom in Prednikom torej ni bila velika. Precej manj glasov, kot jih je pričakoval, pa je dobil Beočanin. Po naših informacijah mu je bilo namreč obljubljenih še enkrat toliko glasov, kot je bil njegov končni izkupiček. Očitno se je torej precejšen del obljubljenih glasov preselil k Matjažu Hanu, ki je v tekmo za predsednika stranke vstopil le dan pred kongresom. To, da se ni vključil v skoraj enomesečni nagovor članov na terenu, kot so storili ostali trije kandidati, je Hanu danes očitalo veliko delegatov. Poudarjali so, da se je izognil demokratičnemu postopku in ravnal netovariško.

Ostre kritike so očitno Hana precej prizadele, kar se je po besedah naših virov odrazilo tudi v njegovi predstavitvi kandidature, saj je deloval nesamozavestno in neobičajno zadržano. Nasprotno je po ocenah mnogih v SD Brglez v današnjem nastopu deloval samozavestno in prepričljivo. Svoje so naredili tudi njegovi podporniki, ki so ga med govorjenjem podpirali z glasnimi aplavzi. Tudi po zaslugi dobrega nastopa je Brglez po ocenah naših virov prehitel Prednika in se močno približal Hanu.

V prvem krogu so bili že izvoljeni kandidati in kandidatke za podpredsedniška mesta, prav tako drugi krog ne bo potreben pri izbiri glavne tajnice oziroma glavnega tajnika stranke. Volilna komisija sicer še ni oznanila, kdo je ta mesta zasedel. Po neuradnih informacijah pa je glavna tajnica SD postala Živa Živkovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje