Nevarno početje na avtocesti: ti primeri bi se lahko končali tragično

Slovenija 30. Nov 202211:45 1 komentar

Ustavljanje na odstavnem pasu je smrtno nevarno. Dars je objavil kolaž posnetkov nespametnega ravnanja, ki bi se lahko končalo tragično.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je na družbenem omrežju Twitter objavila kolaž videoposnetkov nespametnega ravnanja na slovenskih avtocestah, ki bi se lahko hitro končalo tragično. “Kadar se morate nujno ustaviti na odstavnem pasu ali v odstavni niši, se zavedajte, da na cestišču niste varni. Zato se čim prej umaknite za varnostno ograjo,” ob tem svetujejo vsem voznikom.

Po odstavnem pasu se ni dovoljeno sprehajati …

V prvem delu posnetka lahko vidimo pešca, ki se je na razcepu Kozarje februarja lani sprehajal po odstavnem pasu, mimo njega pa so medtem drvela vozila. Takšno početje je izjemno nevarno. Na Darsu opozarjajo, da se je po odstavnem pasu prepovedano sprehajati.

kozarje
Dars

… ali se ustavljati za počitek

Drugi posnetek kaže skupino moških, ki se je aprila letos ustavila na odstavnem pasu. Tam so opravili tudi malo potrebo. V tistem času je na odstavni pas pripeljal osebni avtomobil, ki je imel težave med vožnjo. K sreči se je avtomobil ustavil tik pred kombijem.

Dars

Na Darsu opozarjajo, da se lahko na odstavnem pasu ustavite le, če imate med vožnjo težave. Pri tem morajo vozniki vključiti utripalke, obleči odsevni jopič in postaviti varnostni trikotnik.

Umaknite se za ograjo

Dars vse voznike, ki se ustavijo na odstavnem pasu, opozarja, naj se čim prej umaknejo za ograjo ob avtocesti. Stati ob vozilu je lahko namreč zelo nevarno.

Dars

Vrata odprl, ko se je mimo pripeljal tovornjak

Še bolj nevarno je ustavljanje na počasnem pasu, opozarja Dars. Vozili na posnetku sta ustavljeni tik ob počasnem pasu. Eden od voznikov pa je vrata avtomobila odprl ravno v trenutku, ko se je mimo pripeljal tovornjak.

Dars

Kombi trčil v ustavljeno vozilo

Precej tragično bi se lahko končalo trčenje kombija v voznika, ki je bil parkiran na odstavnem pasu. Čeprav je enega od potnikov, ki je stal ob avtomobilu, ob nesreči odbilo v ograjo, hujših posledic, kot kaže, ni utrpel.

Dars

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje