Nov odhod: Pediatrično kliniko zapušča vodja službe za kardiologijo

Slovenija 08. Nov 202313:25 > 18:39 0 komentarjev
otrok, zdravnik
Slika je simbolična (Foto: Profimedia)

Pediatrično kliniko ljubljanskega kliničnega centra zapušča vodja službe za kardiologijo, zdravnik Miroslav Elek. Razmere za zdravljenje otrok s srčnimi napakami so v Sloveniji težavne že več kot desetletje, saj zdravniki drug za drugim odhajajo. Vodstvo Pediatrične klinike sicer zagotavlja, da bo kljub kadrovski spremembi delo potekalo nemoteno.

Kot je prvi poročal časopis Delo, Pediatrično kliniko zapušča kardiolog in vodja službe za kardiologijo Miroslav Elek. Ta je pred petimi leti, ko je zaradi nepravilnosti in sporov program otroške srčne kirurgije zapustilo več otroških kardiologov, na ljubljansko pediatrično kliniko prišel iz Sarajeva. Zdaj jo zapušča iz osebnih razlogov, je poročalo Delo.

Kardiologi sodelujejo z otroškimi kardiokirurgi pri zdravljenju otrok s srčnimi napakami. Kot je znano, je program otroške srčne kirurgije v zadnjih letih zapustilo več zdravnikov, vodstvo pediatrične klinike in kliničnega centra pa razmere rešuje tudi s sodelovanjem s tujimi bolnišnicami in zdravniki. Po poročanju Dela je od velike krize pred petimi leti, po odhodu še več zdravnikov, delovanje službe za pediatrično kardiologijo slonelo na Eleku, ki je imel v ekipi največ izkušenj. Pozneje sta se mu pridružila še mlajša kolega. Vsi so se še izobraževali, da bi lahko opravljali tudi zahtevnejše posege.

Kljub odhodu zdravnika bo delo potekalo nemoteno, zagotavljajo v UKC Ljubljana, saj bo Elek pred odhodom delo predal kolegom. Eleku se je vodstvo zahvalilo za njegovo pripravljenost in predanost, da je prevzel delo v najtežjih trenutkih leta 2019 in pomagal premostiti čas do zaključka usposabljanja mlajših kolegov. “Hkrati razumemo, da se je zaradi družinskih razlogov odločil nadaljevati kariero v matični domovini, kjer so se v vmesnem času tudi bistveno izboljšali delovni pogoji za delo zdravnikov,” so dodali v sporočilu za javnost.

Ob tem so v kliničnem centru poudarili, da se je na pediatrični kliniki zaposlila otroška kardiologinja, ki je uspešno zaključila štirimesečno prilagoditveno obdobje in v ponedeljek začne delo tudi v ambulanti. Sočasno se z dvomesečnega strokovnega usposabljanja v bolnišnici Karolinska v Stockholmu vrača otroški kardiolog, ki se poleg svojega rednega dela posebej posveča motnjam srčnega ritma pri otrocih.

Ljubljanski klinični center bo v prihodnje še okrepljeno sodeloval z nemško zdravstveno ustanovo Deutsches Herzzentrum München. Vzpostavljena bo stalna možnost konzultacij s kardiologi, je pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn.

Po njegovih besedah sodelovanje s centrom v Münchnu že sedaj poteka v obliki rednih tedenskih videokonferenc, kjer imajo kardiologi UKC s kardiologi iz Münchna možnost razpravljati o konkretnih primerih. Prav tako pogledajo vse slikovne preiskave, nato pa sprejmejo odločitev glede morebitnih nadaljnjih obravnav pacientov.

Tako imenovane katetarizacije oziroma katetrske preiskave se bodo tudi v bodoče, kot doslej, večinoma izvajale v Sloveniji, izvajali jih bodo torej kardiologi na pediatrični kliniki. “Vedno pa bo nekdo prisoten, bodisi kardiolog s Hrvaške ali Srbije. Za posebej kompleksne primere pa imamo kot doslej dogovorjeno, da jih pridejo izvesti strokovnjaki iz Münchna,” je pojasnil Pokorn.

V primeru določenih zdravstvenih stanj pa otroke na tovrstne preiskave pošljejo tudi v München. Sklenjen dogovor ob tem prinaša možnost, da bo otroka v teh primerih spremljal kardiolog z UKC, ki bo ob tem deležen dodatnega usposabljanja. Tako se denimo v ponedeljek v Slovenijo vrača otroški kardiolog, ki se je dva meseca v bolnišnici Karolinska v Stockholmu usposabljal na področju motenj srčnega ritma pri otrocih. Vir: STA

Dolga vrsta težav

Konec marca letos je ljubljanski klinični center zapustil otroški srčni kirurg Roman Gebauer in tako sta na oddelku, ki ga že več let pretresajo številne težave, ostala le še dva kirurga – Miha Weiss in pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić. Nato je nepreklicno odpoved podal še dr. Weiss. Vodstvo UKC Ljubljana se je takrat dogovorilo za sodelovanje z dr. Janezom Vodiškarjem, ki pa je zgolj delno zaposlen v kliničnem centru.

Potem ko smo na N1 objavili članek o smrti dveh otrok s prirojenima srčnima napakama, ki sta se zdravila v UKC Ljubljana in bila nato napotena v Izrael, je strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn odredil izredni strokovni nadzor. Konec septembra so napovedali, da bo poročilo pripravljeno v 90 dneh.

Problemi na področju otroške kardiologije in srčne kirurgije se sicer vrstijo že več kot desetletje. Kardiolog iz Sarajeva Miroslav Elek se je ljubljanski ekipi pridružil leta 2018, potem ko je otroško srčno kirurgijo zaradi dolgoletnih strokovnih in osebnih nesoglasij zapustilo več kardiologov. Vlada Mira Cerarja je v iskanju rešitve za celo ustanovila javni zdravstveni zavod Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ki pa nikoli ni zaživel. Dogajanje na otroški srčni kirurgiji je preiskovala tudi parlamentarna komisija.

Primeri prirojenih srčnih napak so v Sloveniji zaradi majhne populacije razmeroma redki. Pri nas se vsako leto rodi približno 140 otrok s prirojeno srčno napako, slaba polovica s hujšo srčno napako, in ti potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima od 20 do 25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja, podatke navajajo v društvu Viljem Julijan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!