Nova strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda

Slovenija 23. Mar 202221:58 > 21:59 0 komentarjev
UKC Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Svet zavoda je danes za novo strokovno direktorico Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor imenoval Natašo Marčun Varda. Zanjo je glasovalo devet članov sveta zavoda, eden je bil vzdržan. Kot je dejala po izvolitvi, namerava "nadaljevati tam, kjer smo zdaj ostali". "Funkcijo jemljem predvsem kot povezovalno," je dodala.

Pediatrinja Nataša Marčun Varda je bila edina kandidatka za položaj, potem ko je od kandidature odstopil dosedanji strokovni direktor Matjaž Vogrin. Njena predstavitev članom sveta zavoda in kasnejša razprava sta bili zaprti za javnost. V izjavi za medije po potrditvi je povedala, da je zdaj najpomembneje, “da poskušamo vsi skupaj, ne eden proti drugemu, iti naprej v viziji razvoja UKC Maribor”. Kot trenutno najbolj perečo je izpostavila kadrovsko problematiko.

“Moje delo bo usmerjeno v to, da pridobimo nove kolege zdravnike. Predvsem pa imamo problem z negovalnim kadrom, torej kako zadržati oziroma pridobiti kader zdravstvene nege, da bomo lahko delali bolj optimalno kot v tem trenutku,” je dejala. Po besedah predsednika sveta zavoda Kazimirja Miksića je predstavila “realen in optimalno zastavljen” program. Odstop Vogrina od kandidature ga je presenetil, a meni, da bi bila, tudi če bi Vogrin ostal pri kandidaturi za nov mandat, danes izvoljena Marčun Varda.

”Proti pranju perila v javnosti”

Slednja je dejala, da spoštuje delo, ki ga je opravil Vogrin. “Za kandidaturo sem se odločila, ker mi predstavlja nov izziv, seveda ob oceni, da lahko kaj prispevam k temu, da gre UKC v dobro smer. Kar ne pomeni, da Vogrin ni delal v tej smeri. Absolutno mislim, da je dobro delal,” je dejala. Kot je dodala, je treba umiriti odnose znotraj zavoda, predvsem z ustrezno komunikacijo. “Anonimke niso za današnji svet in jim ne bi smeli posvečati toliko pozornosti. Danes lahko vsak napiše anonimko in nekoga očrni. Sem odločno proti temu, kakor tudi proti pranju perila v javnosti,” je povedala.

Zdravnica specialistka na kliniki za pediatrijo je bila od oktobra 2011 do oktobra 2019 tudi predstojnica te klinike. V mariborski bolnišnici je začela delati leta 1992 kot zdravnica stažistka, od leta 2001 je v enoti za nefrologijo klinike za pediatrijo specialist pediater nefrolog. Delu zdravnice se tudi po prevzemu položaja strokovnega direktorja ne namerava odreči. Vogrinu bi mandat potekel 20. aprila, a je prejšnji teden odstopil, zato bo morala Marčun Varda že takoj prevzeti funkcijo. Direktor Anton Crnjac ji je izrekel polno podporo. Povedal je, da je Vogrinov odstop tudi njega presenetil. “Na dan, ko sem se odločal med obema kandidatoma, sem imel v roki že njegovo odstopno izjavo,” je dejal. Obtožbe, ki jih je zasledil v medijih, je označil za neresnične in poudaril, da je pri razpisu za strokovnega direktorja stalno ohranjal nevtralno držo. Ni pa zanikal, da sta z Vogrinom imela različne poglede. “Potem se je to stopnjevalo do te mere, da sva se odkrito pogovarjala, ali lahko tako vodiva bolnišnico dalje,” je dejal.

Svet zavoda je danes tudi obravnaval in sprejel lansko poročilo o delovanju UKC Maribor. Klinični center je poslovno leto 2021 zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 1,3 milijona evrov, kar predstavlja 0,42 odstotka celotnih prihodkov. Po besedah pomočnice direktorja za ekonomske zadeve Suzane Kranjc so se med drugim zvišali stroški materiala, predvsem zdravil, kar je delno posledica epidemije covida-19. Za 4,4 milijona evrov je bilo stroškov koronavirusnih brisov, ki pa so jih dobili povrnjene. Za zdravljenje bolnikov s covidom-19 so dobili 25 milijonov evrov, za covidne dodatke 26,7 milijona evrov. Skupno so lani v UKC Maribor obravnavali 3082 bolnikov s to boleznijo.

Crnjac je spomnil, da je zavod ob njegovem prevzemu položaja direktorja junija lani beležil 4,5 milijona evrov izgube, zato ocenjuje doseženi rezultat kot uspešnega. Člani sveta zavoda so se danes tudi seznanili z ugotovitvami zunanjega nadzora nad izplačili dodatkov za covid, ki po besedah Kranjčeve ni ugotovil nepravilnosti. Med trenutno odprtimi zadevami v UKC Maribor je smrt porodnice v začetku marca. Žensko so po poročanju medijev sprejeli v 39. tednu nosečnosti, dva dni po porodu s carskim rezom pa je umrla. Crnjac je v današnji izjavi za medije povedal, da tragični dogodek iskreno obžalujejo. Da bi razjasnili vse podrobnosti, je imenoval komisijo za izredni interni nadzor, ki bo preučila primer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!