Vladi predlagali, naj bodo cigarete, sladke pijače in alkohol dražji

Slovenija 07. Nov 202315:44 > 16:29 12 komentarjev

Člani strateškega sveta za zdravstvo in sveta za prehrano vladi predlagajo nekaj ukrepov, ki bi po mnenju stroke bistveno izboljšali javno zdravje v državi. Med drugim so predlagali, naj vlada dvigne davek na cigarete, sladke pijače in alkohol. O konkretnih številkah sicer niso govorili, so pa pojasnili, da bi bil po njihovi oceni to le prvi korak, nato bi sledile trošarine.

Člani strateškega sveta za zdravstvo in sveta prehrano so razpravljali o omejitvi cigaret, sladkih in žganih pijač. Seje se je udeležil tudi premier Robert Golob.

Član zdravstvenega strateškega sveta Erik Brecelj je po seji dejal, da je bil namen sestanka diskusija o temi, ki se ji v Sloveniji izogibamo že desetletja.

Kardiolog na ljubljanskem kliničnem centru in član sveta Zlatko Fras je dejal, da bremena številčnosti kroničnih bolezni ne bo zmogel noben zdravstveni sistem. “Sveta lahko skupaj oblikujeta usmeritve, ki so pomembne za zdravje in prosperiteto naše družbe. Če smo bili pred 20 leti na tem področju med vodilnimi državami EU, smo v vmesnem času nekoliko zastali,” je dejal Fras.

Po besedah vodje sveta za prehrano Nataše Fidler Mis je stroka enotna. Nujno je, da se pitje sladkih gaziranih pijač pri otrocih in mladostnikih ter da se omejijo tobačni izdelki in alkohol. Stroko skrbi, da se v zadnjih letih dražita predvsem sadje in zelenjava, medtem ko se sladke pijače in ostali nezdravi izdelki vedno cenejši in vedno bolj dostopni, kar ima zdravstvene posledice.

“Želimo in opozarjamo, da so potrebni odločni ukrepi. Imamo upanje, da bo zdajšnja vlada prisluhnila stroki,” je dejala Fidler Mis.

Kakšne ukrepe so predlagali vladi?

Po besedah Breclja je dvig davka na cigarete, sladke pijače in alkohol lahko eden od ključnih ukrepov.

“Zavedamo se, da je dvig DDV korak naprej,” je povedal. Nato bi bil potreben dvig trošarin. “Prvič, drugič, tretjič in naprej, da se vidi, kakšen je učinek. Naš namen ni dvigovanje davka, ampak želimo s temi ukrepi zmanjšati stroške v zdravstvu, ki nastanejo pri zdravljenju posledic,” je pojasnil Erik Brecelj.

Fidler Mis je izpostavila, da bi vlada z ukrepi spodbudila državljane, da bi bolj posegali po sadju in zelenjavi slovenskega in ekološkega porekla – predvsem da bi bila lažje dosegljiva. “Pripravili smo skupek ukrepov, ki bi zmanjšali uživanje škodljivih snovi,” je dejala.

“Zavedamo se, da so nekateri prehrambni izdelki, predvsem z dodanim sladkorjem in umetnimi sladili – cenovno tako dostopni, da sami kličejo po večji porabi. Po logiki in razumu pa vemo, da je večina poceni stvari vprašljive kakovosti,” je dodal Fras.

Člani obeh strateških svetov so predlagali, da se prouči možnost dviga davka na dodano vrednost in trošarin na sladke pijače, alkohol in tobak, sprejem alkoholne politike, prepoved prodaje elektronskih cigaret, tobaka za žvečenje in njuhanje oziroma značilnih arom za vse tobačne in povezane izdelke, prepoved kajenja tobaka in ogrevanih tobačnih izdelkov pred javnimi ustanovami, zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov ter omejitve lokacij prodaje, denimo oddaljenost od izobraževalnih ustanov in mest, kjer se zbirajo mladi, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Poleg tega so predlagali tudi spremljajoče ukrepe za sladke pijače, alkohol in tobačne izdelke, in sicer prepoved oglaševanja, prepoved prodaje do 21. leta starosti in prepoved prodaje v vseh javnih ustanovah in v okolici ustanov. Članice in člani obeh strateških svetov zagovarjajo tudi obvezna zdravstvena opozorila na etiketah in ukrepa za povečanje dostopnosti sadja in zelenjave, zlasti slovenske in ekološke, so še sporočili iz Ukoma.

Naloga strateških svetov je pripraviti predloge ukrepov za cenovno dostopno, varno in kakovostno hrano, ki bo čim manj škodljivo vplivala na zdravje ljudi, okolje in podnebje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje