Novela zakona o tujcih ni dobila večinske podpore

Slovenija 07. Sep 202122:41 0 komentarjev
študenti
Žiga Živulović jr./BOBO

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes na nujni seji obravnaval predlog novele zakona o tujcih, s katerim bi za študente iz tretjih držav odpravili sedanjo zahtevo glede izkazovanja zadostnih sredstev za preživljanje. A novela na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore.

Predlog novele zakona o tujcih je vložila Levica s podporo 40 poslancev, in sicer so podpise prispevali še poslanci iz vrst LMŠ, SD, SAB, poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Podporo pa so predlogu izrekli tudi v Študentski organizaciji Slovenije.

Kot je pojasnila Nataša Sukič (Levica), želijo s predlagano novelo odpraviti škodljive spremembe, ki jih je prinesla marca sprejeta novela zakona o tujcih. Po njenih besedah te namreč postavljajo visoke zahteve za študente iz tretjih držav, s tem pa onemogočajo nadaljevanje študija številnim, ki že študirajo v Sloveniji, novim študentom pa preprečujejo vpis na slovenske univerze. Tako se po njenih besedah dela ne le razlika med študenti iz EU in tistimi, ki prihajajo iz tretjih držav, pač pa tudi med socialno šibkejšimi in premožnejšimi.

Z novelo so zato predlagali, da bi študent iz tretje države dokazoval zadostna sredstva za preživljanje s pisno izjavo staršev oz. zakonitega zastopnika o tem, da ga bodo v času študija preživljali, kot je to veljalo pred zadnjimi spremembami zakona, po katerih pa se zahteva izkazovanje zadostnih sredstev.

študenti cepljenje
Brian Snyder/REUTERS

“Dokazi o premoženju, plači, kmetiji…”

Vlada predloga ne podpira. “Nikomur ni treba imeti 5000 evrov na računu zato, da študira, ampak da izkaže samo za en mesec naprej, da ima zadosti za bivanje. Izkazati mora, da ima mesečno 402 evra dohodka, in to iz katerega koli naslova,” je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič. Kot je dodal, se strinjajo, da starši ali zakoniti zastopniki lahko dajo izjavo, a hkrati je treba izkazati, da dejansko imajo neko premoženje, plačo, kmetijo… Razlog za uvedbo tega pogoja pa so bile po njegovih besedah zlorabe, ki so se dogajale.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je ob tem opozoril, da je na upravnih enotah prihajalo do različnega razumevanja zakonskih določb. Kot je dejal Predalič, pa so upravnim enotam v juniju dali dodatne usmeritve, informacije.

V Levici so sicer vložili tudi zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog novele. Želeli so namreč, da bi bila sprejeta še pred začetkom novega študijskega leta. A novela na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore, zanjo je glasovalo osem članov odbora, deset jih je bilo proti, kar pomeni, da je obravnava predloga na matičnem delovnem telesu končana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!