Paracetamol v Sloveniji tudi desetkrat dražji kot v Angliji

Slovenija 24. Jun 202315:50 10 komentarjev
Zdravila
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Tescu, britanskem supermarketu, 16 tablet paracetamola stane 0,45 evra, kar je približno tri cente na tableto. Medtem je cena Lekadola v Lekarni Ljubljana približno 28 centov na tableto, v Dolenjskih lekarnah več kot 33 centov na tableto, cena Dalerona pa se giblje od 11 do 17 centov na tableto. V Leku cen ne komentirajo, v Krki pravijo, da sledijo cilju, da bi bila njihova zdravila dostopna čim širšemu krogu ljudi. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič dodaja, da proizvajalec zdravila ceno oblikuje na osnovi pričakovane prodaje in kupne moči prebivalstva.

Lekadol, ki vsebuje učinkovino paracetamol in lajša bolečine ter znižuje zvišano telesno temperaturo, lahko v Sloveniji dobite brez recepta, ampak tako kot druga zdravila le v lekarni. V nasprotju z na primer Veliko Britanijo se ne morete preprosto odpraviti v trgovino in zdravila vzeti s police. Razlika med ceno paketa 500-miligramskih filmsko obloženih tablet pri nas in na Otoku je zelo velika, na kar je na družbenem omrežju Twitter opozorila raziskovalka in profesorica Jana Javornik.

V Tescu, britanskem supermarketu, 16 tablet paracetamola stane 0,45 evra, kar je približno tri cente na tableto. Če se odločite za nakup Lekadola proizvajalca Lek, boste v škatlici sicer našli trideset 500-miligramskih tablet, zanje pa v Lekarni Ljubljana odšteli 8,39 evra. To je približno 28 centov na tableto. V Dolenjskih lekarnah Lekadol stane še več, in sicer 10,07 evra, torej več kot 33 centov na tableto. To je več kot desetkrat več kot v Veliki Britaniji.

Paracetamol v Sloveniji med drugim najdemo pod blagovno znamko Daleron, ki jo trži Krka. V Lekarni Ljubljana 20 tablet (500 mg) stane 3,33 evra, v spletni lekarni lekarnar.com pa 11 centov več. To je torej okoli 17 centov na tableto.

Kdo in kako določi ceno

Lekadol lahko dobimo na recept ali ga kupimo brez recepta, prav tako Daleron.

Cene zdravil, ki niso na recept, se oblikujejo prosto: sestavljajo jih cena proizvajalca, marža veletrgovca, lekarniška storitev in 9,5-odstotni DDV.

Višino cene v prvi vrsti določa proizvajalec zdravila. Oblikuje jo na osnovi pričakovane prodaje in kupne moči prebivalstva, pravi predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič.

Iz Leka, kjer proizvajajo Lekadol, so nam sporočili, da oblikovanja cen, cenovne politike in poslovanja na posameznih segmentih v skladu z internimi smernicami ne razkrivajo.

V Krki, kjer proizvajajo Daleron, pravijo, da so izdelki blagovne skupine Daleron na tržiščih prisotni kot izdelki na recept, posamezne oblike izdelkov blagovne skupine Daleron pa tudi kot izdelki brez recepta. “Pri prvih (izdelkih na recept) smo obvezani upoštevati pravilnik posamezne države o oblikovanju cen, v kateri poslujemo. Pri drugih (izdelkih brez recepta) pa se cena na trgih oblikuje prosto. Proizvajalci, med njimi Krka, cene oblikujemo z upoštevanjem zakonodaje, proizvodnih stroškov, gospodarske situacije na posameznem trgu in cenovnih nivojev s strani konkurence, pri čemer sledimo cilju, da so naša zdravila dostopna čim širšemu krogu uporabnikov (bolnikov).”

Cenejše zdravilo, večji delež lekarniške točke

Lekadol je že leta drugo najbolj predpisovano zdravilo na recept, za Aspirinom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cene zdravil na recept so regulirane. Za vsako novo zdravilo, ki pride na trg, Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) določi ceno, pri čemer sledi pravilniku za oblikovanje cen zdravil. V pogajanjih s proizvajalcem sodeluje tudi ZZZS, ki je kasneje plačnik zdravil. Končni rezultat je najvišja dovoljena cena zdravila (NDC), ki jo potem JAZMP dvakrat letno usklajuje z referenčnimi cenami držav. Poleg proizvajalčeve cene država regulira tudi maržo veletrgovca in lekarne (tako imenovane lekarniške točke).

Še posebej pri zdravilih z nižjo ceno je pomemben element lekarniška točka. Kot pojasni Potočnik Benčič, večina evropskih držav operira z maržo, medtem ko imamo v Sloveniji storitveni sistem. “Kar pomeni, da je pribitek na nabavno ceno enak ne glede na višino nabavne cene. To pri zdravilih z zelo nizko nabavno ceno, kar Lekadol je, ustvarja višjo ceno, pri zdravilih z višjo nabavno ceno, na primer pri zdravilih za žile ali antacidih v večjih pakiranjih, pa je cena v Sloveniji nižja kot drugod,” pove Potočnik Benčič.

Kot poudarja sogovornica, je vsaj pri zdravilih na recept Slovenija s cenami v evropskem povprečju. “To je po moji oceni za dvomilijonski trg odličen rezultat. Pa še preskrbo imamo zelo dobro, vsaj za zdaj.”

V določenih evropskih državah so zdravila z učinkovino paracetamol na voljo v široki prodajni mreži, tako je tudi v Veliki Britaniji, ker lahko določena zdravila kupiš tudi v navadnih trgovinah. A je to po besedah Potočnik Benčič z vidika varnosti veliko slabše. “Čeprav govoriva o lekadolu, ki je v vsaki ženski torbici, njegova prekomerna uporaba poškoduje jetra,” opozori.

Pri nas je v lekarni omejen tudi nakup zdravil brez recepta. Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini v 60. členu določa, da lahko kupite le eno veliko oziroma tri mala pakiranja istega zdravila brez recepta. Če pooblaščena oseba posumi, da gre za zlorabo, lahko zavrne izdajo zdravila, tudi če zanj zdravniški recept ni potreben.

“Slovenija se je odločila, da s temi ukrepi pomaga ljudem skrbeti za svoje zdravje. Percepcija v javnosti je, da so zdravila brez recepta ali prehranska dopolnila neškodljiva. Ni res! So sicer manj tvegana, ampak še vedno imajo neželene učinke,” poudari predsednica lekarniške zbornice.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje