Po tragediji v Velenju policija preverja sum kaznivega dejanja

Slovenija 31. Mar 202310:33 7 komentarjev
Policija in rešilec
Fotografija je simbolična (BOBO)

V sredo zjutraj se je v Velenju zgodila tragedija, v kateri je 74-letni moški na poti do zdravnice umrl. Dežurna zdravnica v velenjskem zdravstvenem domu naj bi mu povedala, da reševalnega vozila ni, zato se je tja odpeljal sam. Policija je danes potrdila, da smrt občana ni posledica prometne nesreče.

V sredo zgodaj zjutraj se je v Velenju zgodila tragedija, v kateri je v avtomobilu na poti k zdravnici umrl občan. Dežurna zdravnica naj bi mu namreč po telefonu dejala, da reševalnega vozila ni, zato se je v zdravstveni dom odpeljal sam, vendar je med potjo umrl.

Velenjski policisti so danes sporočili, da smrt občana ni bila posledica prometne nesreče. “V sredo zjutraj smo bili okoli pol šestih zjutraj obveščeni o nesreči na Kidričevi cesti v Velenju, v kateri je umrl 74-letni moški. Voznik je v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma prižgal vse štiri smerokaze, ker ni več obvladoval vozila, zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo,” so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje. Nato je avtomobil od kovinske ograje odneslo čez prometna pasova, kjer je zapeljal s cestišča in obstal v živi meji, ki ločuje smerni vozišči. “Očividec dogodka je o dogajanju obvestil reševalce, ki so 74-letniku na kraju skušali pomagati, vendar je bilo prepozno,” so dodali.

Ugotovljeno je bilo, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. “Zadevo zato obravnavamo kot prometni dogodek,” so še sporočili na PU Celje. Dodali so: “Glede na včerajšnje objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, smo takoj začeli z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja.”

Pred kamere je v petek stopil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je svojcem pokojnega izrazil globoko sožalje. “Po mojih informacijah je zadevo prevzel preiskovalni sodnik, ki raziskuje okoliščine te prometne nesreče oziroma prometnega dogodka.” Na tiskovni konferenci so spregovorili tudi o perečih temah v zdravstvu. 

Na ministrstvu za zdravje so na novinarski konferenci pojasnili časovnico tragičnega dogodka. 

Kot so včeraj za N1 pojasnili v Zdravstvenem domu Velenje, so takoj po nesreči uvedli notranjo strokovno preiskavo, s katero bodo raziskali okoliščine dogodka. Ko bo ta zaključena, bodo strokovne službe podale več informacij. “Zavedamo se, da je tragedija pretresla tako zaposlene v zdravstvenem domu kot tudi občanke in občane, ki danes spremljajo poročanje novinarjev, vendar pred uradnim poročilom izjav ne moremo dajati.” Ob tem so svojcem pokojnega izrekli globoko sožalje.

Tudi velenjski župan Peter Dermol je za N1 dejal, da čaka poročilo, ki ga bodo pripravili v Zdravstvenem domu Velenje. Na vprašanje, ali imajo v občini kakšne težave z zagotavljanjem nujne medicinske pomoči oziroma reševalnimi vozili ponoči, pa je dejal, da jih po zagotovilih vodstva zdravstvenega doma nimajo. “V praksi pa vemo, kakšen je zdravstveni sistem v Sloveniji nasploh,” je dodal. Reševano vozilo bi moralo biti sicer v ZD Velenje na voljo vsako noč od 19. ure zvečer do sedme ure zjutraj.

Primer iz Velenja ponovno odpira vprašanje reorganizacije nujne medicinske pomoči. Glede na dokument, ki je zakrožil decembra lani, bi mnogi kraji izgubili dežurnega zdravnika, urgentne ambulante pa ukinili. Ta načrt je med občinami in v javnosti sprožil precej nezadovoljstva, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je takrat dejal, da ministrstvo za zdravje še ni sprejelo nobenega uradnega dokumenta o prenovi in da govorimo zgolj o delovnem gradivu, o katerem se bo stroka skupaj odločila do konca januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje