Počivalšek: Kozjanski bik bo rinil naprej

Slovenija 16. Sep 202119:58 8 komentarjev
Počivalšek na kongresu SMC
TOPTV SLOVENIJA/YOUTUBE

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovi oceni na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. "Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili," pravi.

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nagovoru udeležencem programskega kongresa SMC v Celju spomnil na čas vstopa v vlado Janeza Janše po tistem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec “v najtežjih trenutkih za državo vrgel puško v koruzo” ter odstopil kot predsednik vlade.

SMC je bila po Počivalškovem mnenju motor oblikovanja Janševe vlade, ki jo je pričakal eden najtežjih izzivov naše generacije, epidemija covida-19. Leva omrežja so po njegovih besedah po uspešni zajezitvi prvega vala epidemije sprožila popolno politično vojno.

“Danes je povsem jasno, da smo se pravilno odločili, ko nismo vrgli puške v koruzo. To je bila pomembna odločitev, ker smo s tem izkazali odgovornost do države in državljanov. Danes se vidi, kako ključno je bilo skozi epidemijo skrbeti za ravnotežje in rezultate,” je dejal.

V tej zapleteni situaciji je imela SMC po njegovem mnenju ključno vlogo pri skrbi za ekonomski vidik koronske krize. Kot politični partner gospodarstva so skrbeli za ohranjanje delovnih mest in kondicijo naših podjetij, je dodal.

Da bi jim prihodnje leto uspelo, pa je po njegovi oceni pomembno povezovanje in sodelovanje z drugimi, ki z njimi delijo podobne poglede in vrednote”. SMC namreč načrtuje združitev z zunajparlamentarno stranko Gospodarsko aktivno stranko (GAS) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru. Po njegovih besedah pa bo “kozjanski bik rinil naprej”.

Premierjeve čestitke za pogum

Janša je v nagovoru na kongresu spomnil, da je bil Počivalšek gospodarski minister tudi v mandatih prejšnjih vlad. Ugodni gospodarski kazalci so tako po njegovem mnenju tudi njegova zasluga. A v aktualnem mandatu so tiste stvari, ki so jih glede gospodarskega razvoja in ustvarjanja ugodnejšega okolja obljubljali v začetku sestave koalicije, po Janševih trditvah uresničili.

Po Janševih ocenah je Počivalškova zasluga, da so lani v času epidemije uspeli najti ravnotežje med zdravstvenimi in drugimi ukrepi, ki so gospodarstvo ohranili v kondiciji. Morda bomo imeli tudi zgodovinsko nizko brezposelnost, je dodal.

Janez Janša
Bobo

SMC je po Janševem mnenju lani ob sestavi vlade naredila velik korak v smislu stabilizacije slovenskega političnega prostora v prihodnje. “Da je nekdo sposoben sodelovanja, pa mora biti suveren,” je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da sam odločaš, da ne odločajo ne mediji ne strici iz ozadja ali druge stranke. V Sloveniji je v zadnjih dveh desetletjih izključevanje postalo norma, je ugotavljal premier.

Ko se nek narod bori za lastno suverenost, se plača tudi ceno, je dejal in dodal, da je ceno plačala tudi SMC. “Posebej predsednik Počivalšek, ki je bil izpostavljen brutalnim napadom, ki so celo mene, ki sem vsega vajen, presenetili,” je priznal Janša. Spomnil je, da se je to dogajalo v času epidemije in so se celo napori za obvarovanje zdravja razglašali za kriminalno dejanje. A ceno se je splačalo plačati, verjame Janša, ki je ob tem SMC čestital za suverenost. Prepričan je , da bo SMC lahko na tej podlagi gradila v prihodnje, ter da ima program te stranke močnejšo podporo javnosti kot jo kažejo javnomnenjske ankete.

Sicer pa so po Janševih besedah ponovno soočeni s tem, da branijo temeljne ustavne vrednote in norme, tudi pred dogodki, kot so bili na sredinih izgredih pred DZ, ki so vsega obsojanja vredni.

Na kongresu so ministri iz vrst SMC Boštjan Koritnik, Simona Kustec in Marjan Dikaučič. Barve NSi predstavlja minister Janez Cigler Kralj, tam pa je tudi nacionalni koordinator cepljenja Jelko Kacin. Videti je bilo tudi predsednika Zelenih Andreja Čuša in SLS Marjana Podobnika, zbrane pa je nagovoril tudi celjski župan Bojan Šrot, ki je po lastnih besedah tam v izraz podpore.

Gosti na kongresu SMC
Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje