Podnebni superlativi: oktober najtoplejši od leta 1950 in nadpovprečno namočen

Slovenija 06. Nov 202313:32 0 komentarjev
Jesen, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Oktober je bil na državni ravni po podatkih agencije za okolje rekordno topel in nadpovprečno namočen. Na podlagi statističnih podatkov je bil tudi najtoplejši od leta 1950. Kakšne pa so še bile podnebne značilnosti preteklega meseca?

Deseti mesec leta se je v Sloveniji začel z nadpovprečno visokimi temperaturami, padali so tudi temperaturni rekordi.

Niz toplih dni je nato prekinil prihod izrazite hladne fronte, njen vpliv pa nad našimi kraji ni vztrajal prav dolgo, saj smo se po več dneh res hladnega vremena, 20. oktobra, marsikje po Sloveniji zbudili v nenavadno toplo jutro. Živo srebro se namreč ponekod ni spustilo pod 20 stopinj Celzija, v večjem delu države pa je bilo to jutro med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih. In če nas je oktober pozdravil s soncem, smo se od njega poslovili v močnem dežju.

Letošnji oktober po statistiki najbolj podoben oktobru leta 1966

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih agencije za okolje (Arso) je bil oktober na državni ravni temperaturno močno nadpovprečen, nadpovprečno namočen in povprečno osončen.

Arso temperature
Foto: Agencija za okolje

Odklon povprečne temperature zraka oktobra 2023 od povprečja tridesetletnega primerjalnega obdobja 1991–2020. Glede na temperaturni razpon v obdobju 1991–2020 je bil oktober skoraj po vsej Sloveniji izjemno topel, razen redkih izjem v Julijskih Alpah, kjer je bil zelo topel. Vir: Arso/FACEBOOK

Povsod po Sloveniji je bil oktober izjemno topel, razen redkih izjem v Julijskih Alpah, kjer je bil zelo topel. Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal 3,8 stopinje Celzija, zaradi česar je letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950.

Za 0,7 stopinje Celzija je prehitel dosedanji najtoplejši oktober leta 2022 (odklon 3,1 stopinje Celzija). Z odklonom 2,7 stopinje Celzija mu sledita še oktobra v letih 2001 in 1966, so podnebne podatke predstavili na Facebookovi strani Arsa.

Arso temperature
Foto: Agencija za okolje

Odklon povprečne temperature zraka na državni ravni v oktobrih 1950–2023 od povprečja tridesetletnega primerjalnega obdobja 1991–2020. Z rdečo so označeni nadpovprečno topli meseci, z modro hladnejši od povprečja. Oktober 2023 je označen s temnejšo barvo. Povprečje prejšnjega primerjalnega obdobja 1981–2010 je označeno s črtkano vodoravnico. Vir: Arso/FACEBOOK

Ob višjih temperaturah nas je oktober razveseljeval tudi s sončnimi dnevi. Na ravni Slovenije je bil mesec rahlo nadpovprečno osončen s kazalnikom 110 odstotkov. “To uvršča letošnji oktober med 25 najbolj osončenih od leta 1961,” so pojasnili podatke na Arsu.

Prostorsko sta bila severozahodna Slovenija ter del osrednje in severne Slovenije povprečno osončena, osončenost se je povečevala proti jugu in vzhodu države. Na skrajnem severovzhodu države je osončenost dosegla okoli 120 odstotkov, na jugovzhodu pa celo okoli 145 odstotkov.

Arso temperature
Foto: Agencija za okolje

Kazalnik trajanja sončnega obsevanja oktobra 2023 glede na povprečje tridesetletnega primerjalnega obdobja 1991–2020. Vir: Arso/FACEBOOK

Kljub prijetnim jesenskim dnem pa je bil letošnji oktober na ravni države nadpovprečno namočen glede na primerjalno obdobje 1991–2020. Kazalnik višine padavin je namreč znašal 133 odstotkov. S tem pa se je letošnji oktober uvrstil med okoli 18 najbolj namočenih od leta 1950. Največ padavin je oktobra padlo na severozahodu, najmanj pa na severovzhodu države. Oktober je bil zelo moker mesec v Julijskih Alpah, na Nanosu in Javornikih.

Arso temperature
Foto: Agencija za okolje

Kazalnik višine padavin oktobra 2023 glede na povprečje tridesetletnega primerjalnega obdobja 1991–2020. Prostorsko gledano je v letošnjem oktobru največ padavin padlo na severozahodu države, v delu Julijskih Alp je kazalnik padavin segel čez 220 odstotkov, drugod pa med 180 in 220 odstotkov. Kazalnik padavin je padal proti jugu in vzhodu. V pasu od Kočevskega roga in Suhe krajine, prek Kozjanskega in Pohorja je padla za oktober običajna količina padavin, proti vzhodu pa je bilo vse bolj suho. Vir: Arso/FACEBOOK

Pretekli mesec je po skupni mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin najbolj podoben oktobru 1966, ki pa je bil na ravni Slovenije za stopinjo Celzija manj topel in povprečno namočen, so še pojasnili meteorologi Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!