Pogoj PCT: kako po novem na bencinsko, v gostilno, na banko ali tržnico

Koronavirus 13. Sep 202112:41 > 16:12 9 komentarjev
točenje goriva
Profimedia

Pred sredino uveljavitvijo vladnega odloka, ki širi rabo pogoja PCT na uporabnike mnogih storitev, nekateri ponudniki še nimajo protokolov, kako ga bodo izvajali. Pri prenosu v prakso se srečujejo z različnimi dilemami. Na primer pri bencinskih servisih: če bodo PCT preverjali pri vhodu v prodajalno, kaj bo s strankami, ki so gorivo že natočile in pogoja ne izpolnjujejo?

Obveznost pogoja PCT se v sredo širi tudi na uporabo mnogih storitev, kot so pošte, banke, bencinski servisi, trgovine z oblačili, pohištvom, tehničnim blagom …

Pogoj bo veljal tudi za uporabo javnega prevoza, izjema so otroci do 12. leta starosti ter starejši učenci in dijaki.

Brez pogoja bo še naprej mogoč obisk živilskih trgovin, lekarn, urgence.

Kaj se bo torej v sredo na bencinskih črpalkah, v bančnih poslovalnicah in drugod spremenilo za uporabnike?

Preberite več o novem vladnem odloku:

N1 STUDIO: “Lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje”
Predsednik združenja delodajalcev bi zamaknil začetek veljave odloka PCT
Kam bomo od srede še lahko šli brez PCT
Pogoj PCT: kaj pravijo trije uspešni podjetniki
Trgovinska zbornica: Pričakujemo uvajanje obveznega cepljenja
Prebolevnikom vlada ponovno skrajšala pogoj PCT z osmih na šest mesecev

Gostilne: pogoj PCT za vse goste

Za gostince se z odlokom praviloma nič ne spremeni, saj je zanje že zdaj veljal pogoj PCT – tako na prostem kot terasah. Maske so znotraj obvezne, razen za goste, ki sedijo pri mizah.

Če greste s prijateljem na kavo na teraso, potrebujete pogoj PCT, maske niso potrebne. Če greste v notranjost lokala, masko potrebujete za prihod in odhod, za stranišče, nam je pojasnil direktor Gostilne Trojane Bojan Gasior.

Na vprašanje, ali bodo od srede delali kaj drugače, je dejal, da bodo še poostrili preverjanje pogoja PCT. Primere, ko gost pogoja ni izpolnjeval, so že imeli. Ponudili so mu postrežbo na terasi ali da si naročilo vzame s seboj, nam je še povedal Gasior.

Bobo

Bencinski servis: dilema, kje preverjati

Od srede bo prvič pogoj PCT veljal tudi za bencinske servise. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da bodo pogoj morali preverjati na vhodu.

A na Petrolu nam na vprašanje, ali bodo pogoj PCT preverjali na dovozu na črpalko ali ob vstopu v prodajalno, danes še niso znali odgovoriti. “Če bomo preverjali pri vhodu v prodajalno, se postavlja vprašanje, kaj bo s kupcem, ki je že natočil gorivo, ne izpolnjuje pa pogoja PCT, kar pomeni, da ne more vstopiti in plačati,” nam je dejal predstavnik za odnose z javnostmi Aleksander Salkič.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah v oddaji N1 STUDIO o dilemi bencinskih trgovcev:

Gorivo lahko na posameznih Petrolovih bencinskih črpalkah plačate prek aplikacije ali spletne denarnice mBills, za kar ni potreben vstop v prodajalno, a teh storitev ne uporabljajo vsi kupci.

“Med rešitvami iz prejšnjih valov epidemije so prodaja skozi okence in posebne mobilne blagajne, ki jih postavimo zunaj, a tega ne moremo postaviti na vseh servisih po Sloveniji,” nam je dejal Salkič.

V notranjosti prodajalne še naprej velja obvezno nošenje maske.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc o pogoju PCT na bencinskih črpalkah:

Banke: v NLB protokol še pišejo

Od srede velja pogoj PCT za uporabo storitev bank.

V NLB se še pripravljajo na nov režim. “Podrobnosti, kako bomo od srede, ko začne veljati nov odlok, preverjali izpolnjevanje pogoja PCT pri strankah, še usklajujemo, a bomo o tem tako stranke kot ostalo zainteresirano javnost pravočasno obvestili,” so nam povedali v njihovem oddelku korporativnega komuniciranja.

V njihove poslovalnice je vstop dovoljen zgolj strankam z zaščitno masko, ki je med opravljanjem bančne storitve ne smejo odstraniti, razen toliko, kot je nujno potrebno za identifikacijo. Obvezno je tudi razkuževanje rok.

“Stranke smo prosili še, naj spoštujejo osebni prostor zaposlenih in ostalih strank tako pred poslovalnicami kot v njih ter da ponudijo prednost ranljivim skupinam – upokojencem, invalidom in nosečnicam,” pravijo.

NLB
BOBO

Pošte: kako bo z dostavo paketov?

Od srede velja obvezen pogoj PCT za uporabo storitev bank.

A s Pošte Slovenije so nam na vprašanje, ali bodo za uporabnike kakšne posebnosti – kako je na primer z dostavo paketov – odgovorili, da odlok še preučujejo.

“Njegovo izvrševanje tudi Pošti Slovenije predstavlja precejšen izziv, pripravljamo ustrezna navodila za izvajanje oziroma izpolnjevanje predpisanih določil, zato vam podrobnejših informacij še ne moremo posredovati,” so dodali.

Pošta Slovenije
Denis Sadiković/N1

Trgovski centri: preverjali bodo na vhodu

Od srede velja PCT za trgovske centre, tam bo treba pogoj PCT izpolnjevati tudi za živilske trgovine, lekarne, drogerije, ki so sicer izvzete iz odloka. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da bodo pogoj morali preverjati na vhodu v center.

“Pogoj PCT bomo preverjali na vhodih v naše nakupovalno središče,” pravi direktor trgovskega središča Aleja v Ljubljani Toni Pugelj. Pojasnjuje, da bodo preverjali dokumente, ki jih bodo pokazali obiskovalci. “Za to bomo zagotovili dodatno osebje oziroma varnostnike, če jih bomo le dobili, saj je ta kader trenutno praktično nemogoče dobiti na trgu.”

Obenem morajo obiskovalci v Aleji nositi masko, na vhodih in po središču so na voljo razkuževalniki, priporočeno je vzdrževanje 1,5-metrske razdalje.

Pojasnilo državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Simona Zajca o pogoju PCT v trgovskih središčih:

Tržnice: za ene stojnice pogoj PCT, za druge ne

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je pomembno, kakšno blago se na tržnici ponuja. Izjema v odloku je prodaja živil in pijače zunaj prodajaln, kamor sodi tudi tržnica. Če torej kupujete na stojnici z živili ali pijačo, pogoj PCT ni potreben, sicer pa. “Pri tem ne igra vloge, ali je tržnica pokrita ali zaprta,” so še zapisali.

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), je v N1 STUDIO opozorila, da velja obvezno razkuževanje, upoštevanje razdalje in nošenje mask.

Za pojasnila o konkretnih ukrepih na ljubljanskih tržnicah smo prosili podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnica (LPT), odgovor čakamo.

Mariča Lah v N1 STUDIO o tržnicah:

Javni promet: prevozniki se otepajo preverjanja pogoja PCT

Po novem bo pogoj PCT obvezen za javni promet, izjema so otroci do 12. leta starosti ter tudi ostali učenci in dijaki. V Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) pričakujejo, da bo pogoj PCT preverjal pristojni inšpektorat. Kot so nam povedali, se strinjajo tudi drugi prevozniki, ki so danes sestankovali s predstavniki infrastrukturnega ministrstva, a za zdaj informacij o morebitnih spremembah odloka ni.

Na LPP pravijo, da bi sami na postajališčih in avtobusih obveščali potnike o pogoju PCT, njegovo izpolnjevanje pa bi po njihovem predlogu preverjali inšpektorji.

Komentarji (9)

Prikaži vse komentarje