Pohodnik zdrsnil in se poškodoval: reševanje s helikopterjem otežili oblaki

Slovenija 03. Avg 202309:49 1 komentar
reševanje v gorah
Policijska uprava Kranj

V sredo popoldne je pohodnik padel na zahodnem grebenu Storžiča in se poškodoval. Zaradi oblakov ga z grebena niso mogli rešiti s helikopterjem, zato so reševalci del poti opravili peš.

Letalska policijska enota je v sredo popoldne z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) reševala na območju Storžiča, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Na vrhu zahodnega grebena je slovenski pohodnik zdrsnil in padel s poti ter se poškodoval. Ker je bil kraj nesreče v bazi oblakov in zato nedostopen s helikopterjem, je policijska posadka v treh poletih do višine 1.600 metrov pripeljala več gorskih reševalcev in njihovo opremo.

Od tam so reševalci pot do ponesrečenca nadaljevali peš in ga do zgodnjega večera po zahtevnem terenu prenesli pod meglo, kjer so ga nato dvignili v helikopter in poškodovanega odpeljali v zdravstveno ustanovo. Po opravljenem prevozu se je policijska posadka na Storžič vrnila še po gorske reševalce. Moški je bil ustrezno opremljen, so še dodali na policiji.

reševanje v gorah reševanje v gorah
Policijska uprava Kranj
reševanje v gorah reševanje v gorah
Policijska uprava Kranj
reševanje v gorah reševanje v gorah
Policijska uprava Kranj

Ob tem so s policije sporočili, da je bil v zadnjih dneh to že tretji dogodek na območju Storžiča. “Še dva sta se zgodila minulo soboto, ko se je v enem primeru že zgodaj zjutraj poškodovala slovenska pohodnica pri vzponu na Storžič skozi Žrelo. Zdrsnila je na mokrih skalah in padla. Ujel jo je drug pohodnik, ki ji je s tem morda celo rešil življenje. Gre namreč za zelo izpostavljen skalnat teren. V drugem primeru je isti dan popoldne v paniki na Storžiču onemogla nemška turistka. Sobotni reševanji je opravila helikopterska posadka Slovenske vojske z ekipami GRZS,” so zapisali.

Ob tem pa na policiji pravijo, da kljub poletnemu obdobju in razmišljanju mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je poletje, to ni povsem res. “Letošnje poletje nas spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica pa padci, zdrsi in telesne poškodbe. Padci in zdrsi se dogajajo tudi v suhem vremenu, med vzroki izstopajo še odlomi in padanje skal, onemoglost in bolezenska stanja ter nepoznavanje gorskih območij,” so dodali. Pohodnike zato prosijo, naj bodo maksimalno previdni in odgovorni. V gorah se namreč lahko že en napačen korak ali en napačen gib sprevrne v tragedijo. Spomnili so, da naj bo ključen del dobro načrtovane ture poleg primerne opreme in ustrezne pripravljenosti tudi vreme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje