Na italijanskem Krasu zaradi požara pričeli z evakuacijami

Slovenija 28. Jul 202206:54 > 21:57 0 komentarjev
Požar, Italija
Giovanni Aiello/ BOBO

Požar na Velikem Ovčnjaku so gasilci že včeraj spravili pod nadzor, medtem požar na italijanski strani tik ob mejni črti še ni obvladan. V poznopopoldanskem času se je požar namreč vnovič razplamtel, zato so v več krajih na italijanski strani meje pričeli z evakuacijami.

Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je v četrtek popoldne odredil evakuacijo vasi Vrh zaradi ponovnega izbruha požara, ki naj bi se tam zelo hitro širil, dosegel pa je tudi že prve hiše. Na kraju je več gasilskih ekip in vozil, v pomoč jim je tudi helikopter, ki preletava območje in požar gasi iz zraka.

Medtem so bile evakuacije odrejene tudi za vasi Poljane, Devetaki in Vižintini, v Gabrjah pa so trenutno v stanju pripravljenosti, poroča Primorski dnevnik. Požar se je z Brestovca razširil tudi v smeri Dola, prav tako pa se je približal Doberdobu in Gorici, pri čemer je goriški župan izrazil sum, da so bili nekateri novi požari podtaknjeni namerno.

Poveljnik goriškega pokrajinskega poveljstva Alessandro Giuseppe Granata je sporočil, da na pomoč prihaja 45 gasilcev in 15 vozil iz raznih krajev po Italiji in dodal, da pri gašenju trenutno sodelujejo tudi trije helikopterji in kanader. Tudi slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani meje.

požar, kras, italija požar, kras, italija
CZ severna Primorska
CZ severna Primorska
požar, kras, italija požar, kras, italija
CZ severna Primorska

Ponoči na terenu 158 gasilcev

Kot so v sredo zvečer sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite, je požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil okrog ene ure ponoči, zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso bila ogrožena. Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli so tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero.

Nočni vodja intervencije na Velikem Ovčnjaku Marko Adamič je za N1 povedal, da je bilo na terenu ponoči 158 gasilcev iz notranjske in iz kraške gasilske zveze. Požar se ni več razširil, vso noč so zalivali rob požarišča. “Še vedno tu piha kar močna burja, ampak požar hitro pokaže svojo moč, do zdaj bi že morali videti, če bi bilo še kaj,” je dejal. Danes na Veliki Ovčnjak prihaja še 110 gasilcev Obalno-kraške regije, ki bodo po pričakovanjih danes tudi končali sanacijo tega požarišča. “Svoje delo smo opravili tako, kot smo načrtovali. Ostale bodo samo prevozne patrulje, ki bodo spremljale požarišče,” je še dodal Adamič.

Medtem požar na italijanski strani pri Devetakih tik ob mejni črti po besedah Ervina Čurliča iz CZ severna Primorska še ni obvladan. Nočni vodja intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitja Hrast je sporočil, da je bilo ponoči aktivnih več manjših žarišč, ki pa jih je ekipa 47 gasilcev hitro nevtralizirala. Spremljali so predvsem dogajanje na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do ceste pri Devetakih, a ga na slovensko stran na srečo ni zaneslo.

Slovenski gasilci sicer vse od zgodnjega popoldneva aktivno sodelujejo pri požaru na italijanski strani, trenutno gasijo pri Devetakih. Na pomoč italijanskim kolegom prihaja še 50 gasilcev iz okoliških društev, je še sporočil Čurlič. Na goriškem Krasu se namreč bojijo, da se bo v popoldanskem času obrnila smer vetra. Dopoldne je pihal s severozahoda in je ognjene zublje potiskal proti Italiji, po 13. uri pa se smer vetra po navadi obrne in piha z juga, kar bi ognjeno stihijo lahko ponovno zaneslo na slovensko stran. Prav to bodo poskušali preprečiti z interventno poseko.

Zaradi možnosti širjenja požara so pristojni organi odredili evakuacijo Cotičev in Devetakov, prebivalce pa so sprejeli v telovadnici v Sovodnjah. “Evakuirali smo jih, ker je veter pihal ravno v smer hiš,” je povedal župan Sovodenj Luca Pisk. Kot je dejal, ogenj ni dosegel stanovanjskih objektov, po navedbah nekaterih domačinov, ki jih je povzel Primorski dnevnik, pa naj bi ponoči, ko so zapuščali domove, zublji že skoraj zajeli kočo Kraških krtov. Od jutra je na terenu tudi helikopter, gasiti pa pomagata še dva kanaderja.

Do sredine septembra predvidoma celotna ocena požarov

Vlada se je seznanila s prvo informacijo o požaru na goriškem Krasu in pristojnim ministrstvom naložila, da pripravijo oceno skupne neposredne škode, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in dodal, da bo Slovenija za pomoč za odpravo škode zaprosila tudi evropski solidarnostni sklad. Pridobljena sredstva bodo namenjena obnovi infrastrukture, poškodovane med divjanjem ognjenih zubljev. Državni sekretar je ob tem povedal, da je Slovenija v preteklosti že štirikrat prejela pomoč omenjenega sklada, trikrat v primeru poplav, v letu 2014 pa zaradi žleda, in sicer v skupni višini okoli 48 milijonov evrov.

Čeprav intervencija na požarnem območju še ni zaključena in je državni načrt še vedno aktiven, je državni sekretar izrazil upanje, da bo vseeno kmalu prišlo do epiloga, ko bo lahko narejen tudi celotna ocena škode požarov. Predvidoma naj bi se to zgodilo do sredine septembra. Do konca septembra bodo pripravljene tudi spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerimi bo vlada razrešila tudi vprašanje nagrad prostovoljnim gasilcem in vsem, ki so bili aktivirani med gašenjem požara, je še dodal Črnčec in dodal, da bodo do nagrade upravičeni prostovoljci, aktivirani na podlagi državnega načrta in vpoklicani s strani civilne zaščite.

Požar na Krasu
Luka Dakskobler/Bobo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!