Požar nad Potočami pod nadzorom, gasilce skrbi še nekaj žarišč

Slovenija 30. Mar 202208:12 > 22:26 0 komentarjev
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Na pobočjih nad Potočami v občini Preddvor še vedno gori, razmere pa so pod nadzorom, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Kot so pojasnili, je v sredo požar gasilo več kot 260 gasilcev ob podpori štirih helikopterjev Slovenske vojske. Po torkovem preboju so se gasilci osredotočali na razkopavanje in gašenje posameznih žarišč.

Vodja intervencije in poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer je povedal, da jim je požar uspelo omejiti, potrebno pa je še gašenje posameznih žarišč. Ker se požar lahko širi pod zemljo, je treba območje zaliti in prekopati ter vsa žarišča pogasiti, je pojasnil. Poveljnik Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja je poudaril, da se še pojavljajo posamezni izbruhi, ki pa jih ekipe na terenu takoj zatrejo. Padavine zaenkrat večjega učinka še niso prinesle, je pa rahlo pršenje vsaj zmanjšalo prašenje.

Predvideno je bilo, da bodo helikopterji Slovenske vojske glede na potrebe iz zraka gasili do teme, gasilci pa bodo na kraju do nadaljnjega, saj je na območju še vedno več žarišč, ki lahko poslabšajo situacijo. Zvečer in ponoči bo območje nadzirala 20-članska požarna straža, 40-članska ekipa pa bo čez noč v pripravljenosti v dolini, so sporočili iz Civilne zaščite Preddvor in dodali, da tudi štab ostaja v pripravljenosti, saj je nadaljevanje intervencije odvisno od tega, kaj bosta prinesla noč in tako težko pričakovani dež.

V ponedeljek je zagorelo na pobočju Potoške gore v bližini izletniške točke Baba. Požar se je še dopoldne razprostiral čez več kot 500 hektarjev gozdnih površin, gasilo pa ga je 50 gasilskih enot iz različnih delov Slovenije. Prvi dan je požar gasilo 250 gasilcev, ponoči 100, včeraj jih je bilo čez dan 200 in ponoči 120. Gasilce je danes skrbel predvsem veter.

Hrvaškega letala danes niso vključili

Hrvaškega letala za gašenje iz zraka danes niso vključili v intervencijo, saj je bil v torek in ponoči zaradi kombinacije gašenja z letalom, helikopterji in gasilci dosežen velik preboj pri omejevanju širjenja in pri gašenju požara, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Gozdni požar je od ponedeljka popoldan zajel okoli 700 hektarov težko dostopnega in strmega terena, zato je pomoč iz zraka neprecenljiva, so sporočili z ministrstva za obrambo. Kot so pojasnili, sta helikopterja Slovenske vojske pomagala gasiti že v ponedeljek popoldne. Skupaj sta opravila 50 preletov območja požara in nanj odvrgla 50.000 litrov vode.

V torek so se z ognjenimi zublji spopadli kar trije helikopterji Slovenske vojske, popoldne pa jim je na pomoč priskočil še hrvaški canadair CL-415. Letalo je opravilo pet naletov, potem pa se je zaradi mraka vrnilo v Zadar. Vodo je zajemalo v Bohinjskem jezeru, v enem naletu pa je odvrglo do 6000 litrov vode. Prvotni načrt je bil, da bi vodo zajemali v Zbiljskem jezeru, vendar se je izkazalo, da omenjeno območje ni dovolj veliko za prelet letala.

Helikopterji zajemajo vodo iz jezera Črnava. Helikopterji Bell 412 v enem naletu prenesejo do 1000 litrov vode, medtem ko večji Cougar naenkrat odvrže 2000 litrov vode. Za en cikel helikopter v povprečju potrebuje tri minute.

Nočni požar: Potočje Nočni požar: Potočje
Domen Benedetič
Nočni požar: Potočje Nočni požar: Potočje
Domen Benedetič
Nočni požar: Potočje Nočni požar: Potočje
Domen Benedetič
Nočni požar: Potočje Nočni požar: Potočje
Domen Benedetič

V torek je obrambni minister Matej Tonin povedal, da so v občini Preddvor zaprosili za pomoč čim več helikopterjev, saj so padavine, ki jih vsi tako težko pričakujejo, napovedane šele popoldan oziroma zvečer. Napovedal je, da bo, če bo policija prevzela naloge helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku in v Mariboru, na pomoč danes prišel še en helikopter. To se je tudi zgodilo.

Med gašenjem so se poškodovali trije gasilci

Od začetka požara v ponedeljek okoli 16. ure je ogenj zajel pobočje Potoške gore in hriba Baba, širil pa se je tudi proti planini Čemšenik, vendar je bil vmes ustavljen. Pri gašenju so se v ponedeljek poškodovali trije gasilci, v torek in danes pa med gasilci k sreči ni bilo novih poškodb. Ves čas so sicer na kraju tudi enote nujne medicinske pomoči.

Stanovanjske hiše niso ogrožene, prav tako ni bila potrebna evakuacija prebivalcev. Še naprej pa velja prepoved prehajanja nepooblaščenih oseb na območje intervencije. Policisti ljudi opozarjajo, da je območje zelo nevarno in naj do nadaljnjega ne hodijo tja, prav tako naj se izogibajo vdihavanju dima.

Na območju Ljubljane v zadnjih dveh tednih deset požarov

V obdobju med 14. in 28. marcem je na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib na skupni površini 4,55 hektarja vzniknilo kar deset požarov, kaže torkova objava krajinskega parka. Vse uporabnike območja so pozvali, da so pozorni, da s svojimi dejanji ne bi zanetili požara. V primeru, da opazijo dim ali ogenj uporabnike parka pozivajo, da o tem nemudoma obvestijo gasilce na telefonsko številko 112. Prebivalce prav tako prosijo, da v primeru požara ostanejo mirni in operaterju na številki 112 povejo, kdo kliče, kje gori, kakšen je obseg požara in ali so ogroženi ljudje in živali.

Pred današnjim dežjem je bilo sicer dolgo sušno obdobje, v katerem je bila razglašena povečana požarna ogroženost naravnega okolja, na kar so opozarjali tudi v Gasilski brigadi Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!