Poziv z mirne urgence: “Praznujte varno, le tako bodo prazniki lepi”

Slovenija 31. Dec 202218:52 > 20:48 0 komentarjev
lučke, Ljubljana 2022
Aljaž Uršej/N1

Če so se še pred nekaj dnevi največje urgence po državi lomile zaradi navala bolnikov, med njimi tudi tistih, ki nimajo osebnega zdravnika in nenujnih pacientov, se silvestrska noč na urgencah v Ljubljani in Mariboru začenja mirno. Večjega navala za zdaj danes ni bilo. Na prebivalce apelirajo, naj praznujejo varno, saj bodo le tako prazniki, takšni kot morajo biti: lepi.

Na mariborski urgenci so danes obravnavali približno 170 pacientov, kar je manj kot prejšnje dni. “Med njimi ni bilo nobene poškodbe zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov in poškodbe zaradi alkoholiziranosti ali prometne nesreče, ki bi bila posledica alkohola,” je za N1 povedal zdravnik v mariborskem UKC Andrej Hohnec.

V primerjavi s prejšnjimi dnevi je tako za zdaj relativno mirno, na urgenci upajo, da bo tako tudi ostalo tudi čez noč. “V prejšnjih dnevih pa smo na dan obravnavali med 300 in 350 pacientov,” je pojasnil Hohnec.

V preteklih letih so na silvestrovo na urgenci običajno obravnavali poškodbe, povezane s praznovanjem novega leta. “Po navadi gre za poškodbe zaradi alkoholnega opoja, poškodbe zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, slabosti in bolečine v trebuhu,” je naštel. Kakšna bo dejansko najdaljša noč na urgenci, pa bodo vedeli na novega leta dan. “Upam, da ne preveč obremenjujoča za zaposlene,” je dodal.

Urgenca Maribor
Miloš Vujinović/BOBO

Ljudi je Hohnec pozval k varnemu praznovanju novega leta, da ne bodo ogrožali sebe ali drugih. Še posebej to velja za vse, ki se bodo udeležili množičnih praznovanj, in vse, ki bodo uporabljali pirotehnična sredstva. “Tudi pri alkoholu svetujemo zmernost,” je dodal. Le na ta način bodo prazniki takšni, kot morajo biti: lepi.

Razmere so na zadnji dan leta mirne tudi na ljubljanski urgenci. Kot je razbrati iz njihove spletne strani, večjega števila čakajočih tekom današnjega dne ne beležijo. V minulih dneh pa so beležili tak naval tudi nenujnih bolnikov, da so morali aktivirati protokol za množične nesreče. Mnogi od pacientov so na obravnavo čakali ure in ure, na posteljo nekateri tudi več kot 30 ur.

Pristojni minister je ocenil, da so nedavne izredne razmere na mariborski in ljubljanski urgenci zanalašč ustvarile interesne skupine v zdravstvu. Na te njegove izjave se je nato ostro odzval sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je ministra obtožil, da s svojimi “insinuacijami vnaša nemir in negotovost” ter namignili, da bi bilo bolje, če bi se jim zahvalil. Fides sicer za 11. januarja napoveduje stavko.

Mirno je tudi na urgenci na Jesenicah. Nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar, ki je dežuren na urgenci v bolnišnici Jesenice, je ocenil, da je dan neobičajno miren. Sporočil je, da so danes obravnavali 32 pacientov s poškodbami, 10 pacientov so obravnavali v enoti za bolezni, nujna pomoč pa je pomagala 30 osebam. Med obravnavanimi izstopajo smučarji in tekači.

Tudi gasilci so za zdaj na zadnji dan leta zabeležili le posamezne dogodke, manjše požare in prometne nesreče. Nekaj nesreč se je zgodilo na smučiščih, na Kaninu, denimo, se pri padcu poškodoval smučar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!