Žakelj zanika zlorabo Knovsa, Rezar pa: “Kjer je dim, je tudi ogenj”

Slovenija 24. Apr 202414:48 1 komentar
Janez Žakelj
Poslanec NSi in predsednik Knovsa Janez Žakelj (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Poslanca Janez Žakelj in Matej Tonin (oba NSi) sta novembra lani, torej kmalu po izbruhu afere Dars, v nadzoru parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Generalni policijski upravi preverjala, ali policija prisluškuje tudi nekaterim osebam iz afere Dars, ki so povezane z Novo Slovenijo, je poročal portal Necenzurirano. Med drugim naj bi to po poročanju portala preverjala tudi za Valentina Hajdinjaka in Damijana Jaklina, ki sta vidna člana NSi. Žakelj, ki je tudi predsednik Knovs, je te navedbe označil kot "zlonamerno podtikanje", ni jih ne potrdil ne zanikal, povedal pa je, da je bil povod za nadzor na Generalni policijski upravi obvestilo posameznika o domnevno nezakoniti uporabi nadzorovanih ukrepov. Poslanec Svobode in član Knovsa Teodor Uranič od Žaklja zahteva pojasnila o domnevni zlorabi komisije, ki pa jo Žakelj zanika.

Kriminalisti NPU so zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja darili v torek izvedli 23 hišnih preiskav v aferi Dars. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb.

Med osumljenci sta tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in Damijan Jaklin, nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu v času, ko je bil minister za obrambo Matej Tonin, ki je kasneje postal direktor oddelka za področje vzdrževanja na Darsu. Hajdinjak in Jaklin sta vidna člana Nove Slovenije.

Portal Necenzurirano je poročal, da so novembra lani, le nekaj tednov po izbruhu afere Dars, trije člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb opravili nadzor na Generalni policijski upravi, med njimi pa sta bila predsednik Knovsa in poslanec NSi Janez Žakelj ter Matej Tonin, ki naj bi po poročanju portala ob prihodu na GPU predložila seznam telefonskih številk.

Zanimalo naj bi ju, ali tem telefonskim številkam policija prisluškuje. Na seznamu številk naj bi bili med drugim tudi telefonski številki Hajdinjaka in Jaklina, je poročal Necenzurirano.

Matej Tonin in Janez Žakelj
Matej Tonin in Janez Žakelj (Foto: BOBO)

Žakelj je obtožbe o zlorabi Knovsa označil za “navadno laž in zlonamerno podtikanje”, dejal je, da je pooblaščena skupina Knovsa lani opravila več nenapovedanih nadzorov v vseh nadzorovanih službah, “nadzori so vedno opravljeni korektno in v skladu z zakonom, vsaka nadzorovana služba, torej tudi generalna policijska uprava, pa ima možnost, da nadzor odloži, če bi to recimo resno ogrozilo potek preiskave ali predkazenskega postopka”.

Povedal je tudi, da je bil povod za nadzor na GPU “obvestilo posameznika o domnevno nezakoniti uporabi nadzorovanih ukrepov”.

Valentin Hajdinjak
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Žakelj obtožbe o zlorabi Knovsa vidi kot napad Gibanja Svoboda na Novo Slovenijo, vidi pa tudi širše ozadje. Pravi, da so se obtožbe pojavile po tem, ko je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič opozorila, da je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič krivo pričal pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vpletanja v policijo in potem, ko je Knovs obvestil javnost o sprejetju poročila glede aretacije domnevnih ruskih vohunov, ki obremenjuje tako premierja kot direktorja NPU.

“Očitno gre za orkestriran napad Gibanja Svoboda na Novo Slovenijo zaradi našega dela, da se pred preiskovalno komisijo zasliši predsednika vlade Roberta Goloba,” je še dejal Žakelj, ki ga zanima, kako so informacije o tem novembrskem nadzoru Knovsa ušle v javnost; napovedal je, da bo to skušal ugotoviti s posebno revizijo.

Vida Čadonič Špelič (prav tako NSi) je dejala, da v naključja ne verjame in nadaljevala: “Hišne preiskave pol leta po odhodu Valentina Hajdinjaka iz družbe Dars razumemo kot jasno sporočilo Novi Sloveniji, naj bomo tiho in naj nehamo preiskovati vpletanje Roberta Goloba v delo policije in njegove posle v Gen-I. Verjetno ni naključje, da se je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) za hišne preiskave odločil le nekaj dni zatem, ko smo v NSi opozorili, da direktor NPU Darko Muženič na preiskovalni komisiji ni govoril resnice. S tem je želel zaščititi predsednika vlade Roberta Goloba, 12. aprila je bil imenovan tudi za direktorja NPU za dobo petih let,” je dejala Čadonič Špelič.

Rezar: “Kjer je dim, je tudi ogenj”

Oglasil se je tudi predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno politizacijo policije Aleš Rezar (Svoboda). NSi očita laži, ki pa jih vidi kot “rešilno bilko NSi pred evropskimi volitvami”.

Vida Čadonič Špelič, Aleš Rezar
Vida Čadonič Špelič (NSi) in Aleš Rezar (GS) (Foto: Denis Sadiković/N1)

Rezar je vnovič izpostavil, “da obstajajo indici in utemeljen sum, da so tajni podatki preiskovalne komisije nezakonito prešli v roke predsednika Knovsa”.

“Sam ne bom podajal preuranjenih zaključkov, saj bomo naznanilo suma kaznivega dejanja podali pristojnim organom. Vsak si pa lahko ustvari svoje mnenje, za kaj pri tej zadevi v resnici gre. Je pa to problem nepredstavljivih razsežnosti, enako kot sum zlorabe Knovsa za pridobivanje podatkov o prisluškovanju zvestih predstavnikov NSi,” je navedel Rezar in dodal: “Kjer je dim, je tudi ogenj.”

Član Knovsa in poslanec Svobode Teodor Uranič pa je dejal, “da se pojavljajo vse glasnejši očitki, da gre za grobo zlorabo dela Knovsa in veljavne zakonodaje, preseganje pooblastil ter opustitve dolžnosti varovanja zaupnih podatkov. Če se sledeče izkaže za resnično, je to po mojem mnenju skrajno nedopustno in vredno obsojanja,” je zapisal Uranič.

Od Žaklja je zahteval sklic nujne seje Knovsa, kjer bi razčiščevali prav to, a je Žakelj odgovoril, da potrebe po nujni seje Knovsa ne vidi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje