ZDA o Dodikovi odločitvi: To je neustaven in načrten napad na daytonski sporazum

Svet 07. Jul 202316:46 1 komentar
Milorad Dodik
Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA)

Milorad Dodik, predsednik Republike Srbske, je podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti Christiana Schmidta v Republiki Srbski. ZDA so Dodikovo odločitev ostro kritizirale.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v skladu z napovedjo podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta v tej srbski entiteti BIH. To je storil, čeprav je zakon Schmidt že razveljavil in mu lahko grozi zaporna kazen.

Parlament entitete je 21. junija sprejel spremembo zakona, v skladu s katero Schmidtovih odločitev ne bodo več objavljali v uradnem listu entitete, s tem pa v njej tudi ne bodo več veljale. Schmidt je nato 1. julija razveljavil to spremembo zakona, pa tudi odločitev skupščine v Banjaluki o nespoštovanju odločitev ustavnega sodišča BiH. Schmidt je takrat izpostavil, da oba koraka pomenita napad na ustavno sodišče BiH in poskus ogrožanja odločitev pravnega in ustavnega okvira BiH, vključno z odločitvami visokega predstavnika.

Spomnil je tudi, da parlamenta entitet nimata pravice do odstopanja od določil ustave BiH ali drugih obveznosti, ki izhajajo iz daytonskega mirovnega sporazuma. Ena od teh je tudi sodelovanje z visokim predstavnikom. Obenem je uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavali kot kaznivo dejanje. Zanje je zagrožena večletna zaporna kazen.

Dodik je minuli petek že kazensko ovadil samega sebe zaradi sprejema zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH, ker je, kot je dejal, ni vložil nihče iz bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH. Državno tožilstvo BiH je danes sporočilo, da je na podlagi te ovadbe začelo postopek proti Dodiku.

Današnjo odločitev predsednika Republike Srbske je ostro obsodilo ameriško veleposlaništvo v BiH. “Odločitev predsednika Republike Srbske, da podpiše novelo zakona o objavi zakonov in drugih regulacij v Republiki Srbski, ki jo je razveljavil visoki predstavnik 1. julija, je neustaven in načrten napad na daytonski mirovni sporazum, ustavni red Bosne in Hercegovine in državo BiH. ZDA podpirajo suverenost, ozemeljsko celovitost in multietnični značaj BiH ter bodo še naprej stremele k temu, da posamezniki, ki se obnašajo neskladno z daytonskim sporazumom, odgovarjajo za svoja dejanja,” so zapisali na Twitterju. Veleposlaništvo ZDA v Sarajevu je današnjo Dodikovo potezo obsodilo in jo označilo za “neustaven in nameren napad na daytonski mirovni sporazum”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje