Predstavniki Googla v Sloveniji. O čem so govorili z vlado?

Slovenija 09. Dec 202111:17 > 14:04 2 komentarja
Google v Sloveniji
Borut Živulović/BOBO

Podjetje Google in služba vlade za digitalno preobrazbo sta podpisala sporazum, na podlagi katerega bo podjetje v naslednjih dveh letih v Slovenijo investiralo 2,5 milijona evrov za pomoč pri digitalni preobrazbi. "Gre za največjo investicijo te vrste v naši zgodovini," je ob tem dejal minister Mark Boris Andrijanič.

“Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom partnerskega sporazuma in investicijo podjetja Google uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet,” je na novinarski konferenci po podpisu sporazuma dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Podpis sporazuma vidi kot dokaz, da Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope.

V okviru tega partnerstva bosta podjetje Google in organizacija Google.org investirala 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in v razvoj slovenskega socialnega podjetništva. “Gre za največjo investicijo te vrste v naši zgodovini, ki bo pomembno prispevala k digitalnemu preboju Slovenije,” je poudaril Andrijanič.

Med prejemniki sredstev so vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne in podjetniške institucije. V okviru sporazuma bo Google podpiral slovenski digitalni ekosistem tudi v prihodnje. “Skupaj bomo vodili dialog na področju digitalne preobrazbe našega gospodarstva in družbe. Obenem bo naša vladna služba podjetju Google predlagala sodelovanje tudi pri drugih strateških projektih,” je še dejal minister.

Za kaj vse bodo namenjena sredstva?

En milijon evrov namenjajo spodbujanju razvoja sistemov IT in spodbujanju učenja o umetni inteligenci. V tem okviru bo del sredstev prejel Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole. Nepovratna sredstva za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence pa bo prejel tudi Institut Jožef Stefan (IJS), kjer je več kot 150 raziskovalk in raziskovalcev, ki se ukvarjajo s področjem umetne inteligence, je po koncu novinarske konference za medije dejal direktor IJS Boštjan Zalar.

“Uporabo teh sredstev vidimo predvsem za raziskave uporabe in tehnologij umetne inteligence na področju naravoslovja in tehnike. Ljudje želimo kontrolirati vedno bolj kompleksne sisteme, eni izmed teh so kvantni sistemi, ki jih običajna človeška pamet ne more dobro obvladovati, in tukaj nam lahko prav pride računalništvo, podprto z metodami umetne inteligence,” je pojasnil Zalar.

Google v Sloveniji
Borut Živulović/BOBO

Dodatnih milijon evrov bo Google.org namenil za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi. Sredstva so del novega Google.org Sklada za družbene inovacije v Evropi, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi. V okviru tega sklada bodo nepovratna sredstva zagotovili Skladu 05.

Današnji podpis je izjemno pomemben tudi za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj digitalizacija močno vpliva na trg dela, pa je poudaril minister Janez Cigler Kralj. “Trg dela mora biti odziven in vključujoč, kar je tudi en od naših prioritet že od začetka tega mandata,” je pojasnil. Veseli ga, da bo Google sedanjim in prihodnjim podjetnikom, zaposlenim in iskalcem zaposlitve nudil brezplačne delavnice, orodja in programe ter namenska posvetovanja.

Google navdušen nad dosežki Slovenije na področju umetne inteligence

V Googlu so nad dosežki Slovenije na področju umetne inteligence navdušeni, je povedala podpredsednica za vladne zadeve in javno politiko pri družbi Google za območje Evrope Annette Kroeber-Riel. “Veseli nas, da lahko podpremo ekosistem umetne inteligence v Sloveniji in tako še pospešimo digitalno preobrazbo Slovenije ter regije,” je dejala. Vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett je medtem izpostavil pomen socialnega podjetništva v času okrevanja po pandemiji covida-19.

Pred podpisom sporazuma sta se s predstavniki podjetja Google srečala Andrijanič in predsednik vlade Janez Janša. Na srečanju so spregovorili o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU s področja digitalne preobrazbe in o konkurenčnih prednostih Slovenije pri investicijah v informacijsko tehnologijo ter tudi v razvoj umetne inteligence, so po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Slovenija nad evropskim povprečjem

Da je smer Slovenije prava, po besedah ministra Andrijaniča dokazuje tudi letošnja uvrstitev naše države na lestvici digitalne družbe in gospodarstva. “V enem letu smo pridobili tri mesta, kar nas prvič uvršča nad povprečje EU. Prehiteli smo tudi Francijo, Italijo in Portugalsko,” je povedal.

Google
Charles Platiau/File Photo/REUTERS

Slovenija bo v Silicijevi dolini odprla tehnološko veleposlaništvo

Andrijanič je napovedal, da bomo v Sloveniji v kratkem začeli projekt virtualnega okenca, s katerim bodo lahko državljani reševali vrsto upravnih zadev prek varne avdio-video povezave. Prav tako bo mogoče preko avdio-video povezave odpreti tudi nove bančne in kripto račune. Naslednje leto bo zaživela tudi e-osebna izkaznica.

“Digitalna vključenost celotne družbe je naša prioriteta. Naslednje leto bomo začeli projekt digitalni bon, ki bo največji program e-opismenjevanja v slovenski zgodovini,” je povedal minister. V naslednjem letu bo mladim omogočen tudi brezplačen dostop do tečajev robotike, programiranja, umetne inteligence in podjetništva. Za leto 2022 je minister napovedal odprtje tehnološkega veleposlaništva v Silicijevi dolini.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje