Vladajoči za več dialoga s Hrvaško, a zagotavljajo, da vztrajajo pri arbitraži

N1 video 28. Jan 202215:22 > 19:53 3 komentarji
Žiga Živulović jr./BOBO

Zunanji minister Anže Logar je člane odbora DZ za zunanjo politiko seznanil z namero, da Slovenija in Tajpej vzajemno odpreta gospodarsko-kulturni predstavništvi, sta po seji odbora povedala predsednica OZP Monika Gregorčič in poslanec SD Matjaž Nemec. Današnjo izredno sejo, ki so jo zahtevale opozicijske stranke KUL in je potekala za zaprtimi vrati, so sicer sklicali v želji, da minister Logar jasno pojasni dve ključni vprašanji: izjave predsednika vlade Janeza Janše o Tajvanu in Kitajski ter objave, ki so se pojavile v hrvaških medijih in nakazujejo, da Slovenija s svojim ravnanjem oz. dogovarjanjem odstopa od arbitražnega sporazuma.

Po besedah predsednice odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) iz vrst stranke Konkretno Monike Gregorčič je minister za zunanje zadeve Anže Logar poslance seznanil z namero, da bo v Tajpeju ustanovljeno slovensko gospodarsko-kulturno predstavništvo in tudi recipročno predstavništvo Tajpeja v Sloveniji.

Član odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec je po seji potrdil, da je bil dosežen konsenz o imenovanju kulturno-gospodarske predstavniške pisarne. Obenem so poslanci soglasno potrdili sklep, da Slovenija ostaja zavezana politiki ene Kitajske, je pojasnila Gregorčič. Da slovenska politika ostaja zavezana temu načelu, je poudaril tudi poslanec SD. “To sporočilo je nedvoumno, prihaja od vseh političnih akterjev in pristojnega odbora državnega zbora,” je dejal Nemec. Po njegovem mnenju je predsednik vlade Janez Janša v tem primeru osamljen v svojih potezah in odnosu do Kitajske in do samega Tajpeja.

Člani OZP so se danes posvetili tudi obravnavi domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v Piranskem zalivu. Odbor je soglasno potrdil sklepe, ki ministrstvu za zunanje zadeve nalagajo, da še naprej ravna v smeri implementacije arbitražne razsodbe. Po informacijah N1 tudi tokrat predstavniki zunanjega ministrstva niso niti potrdili niti zanikali pogovorov s hrvaško stranjo glede ribolova v Piranskem zalivu, so pa  člani odbora dobili zagotovilo, da so vsa ravnanja slovenske zunanje politike v okviru arbitražne razsodbe.

Naši sogovorniki so sicer zaznali, da bi lahko nekateri pogovori s Hrvaško glede ribolova potekali. Po njihovih navedbah je politika sedanje vlade do Hrvaške precej drugačna od politike preteklih vlad, saj je precej bolj naklonjena dialogu. Minister Logar naj bi člane odbora tudi seznanil, da je vlada doslej Evropski komisiji vseskozi pošiljala obvestila o globah, ki so jih slovenski policisti izdajali hrvaškim ribičem, a naj bi Komisija Sloveniji namignila, da pošiljanje teh poročil ni potrebno. Vladajoči so med vrsticami razbrali sporočilo, da s pošiljanjem poročil Slovenija dokazuje, da ni suverena nad svojim ozemljem, kar da bi lahko negativno vplivalo na uresničitev arbitražne razsodbe.

Tudi v teh ministrovih navedbah so nekateri naši sogovorniki zaznali zavzemanje vladajočih za politiko dialoga s hrvaško stranjo. Iz Logarjevih odgovorov pa so člani odbora še razbrali, da sestanka predstavnikov kmetijskega in zunanjega ministrstva s slovenskimi ribiči ni bilo in da ga za zdaj tudi ne načrtujejo.

Minister Logar je sicer po seji dejal le, da je bila razprava konstruktivna. “Nisem začutil nekega velikega politiziranja, kar je dobro, ker gre za pomembne teme,” je povedal.

Anže Logar
N1

Najprej smo se kregali z Ameriko, danes se s Kitajsko

“Zunanja politika je orodje države, in sicer da uresničuje svoje interese po svetu. Ta vlada, z zadnjimi dejanji, pa ruši te mostove, in žal vse to plačujejo ne le meddržavni odnosi, temveč predvsem slovensko gospodarstvo,” je v izjavi pred začetkom izredne seje dejal Matjaž Nemec, član odbora DZ za zunanjo politiko.

“Mi hočemo drugačno politiko, politiko, ki bo nagovarjala vse naše partnerje in krepila gospodarske, kulturne ter siceršnje odnose. Z nepremišljenimi izjavami, kot smo jim bili priča od predsednika vlade, pa delamo velikansko škodo, ne samo ugledu, temveč predvsem slovenskemu gospodarstvu. Najprej smo se kregali z Ameriko, danes se s Kitajsko, jutri bomo kandidirali za nestalno članico Varnostnega sveta pri Združenih narodih, in zato je nujno potrebna podpora, ne samo Kitajske, temveč tudi večine drugih držav, med katerimi je Ljudska republika Kitajska kot stalna članica Varnostnega sveta zelo pomembna, z zelo pomembnim vplivom, ki bi lahko usodno vplivala na to odločitev,” je nadaljeval v nagovoru pred sejo.

“Želimo pokazati in zgraditi temelje drugačne zunanje politike, ki bo odpirala priložnosti za gospodarstvo in krepila zavezništva,” je še dejal Nemec in dodal, da so današnjo zaprto sejo odbora za zunanjo politiko sklicali med drugim zato, ker od ministra Logarja pričakujejo, da bo jasno pojasnil odnos Slovenije do dveh tem: ribolova, v odnosu s sosednjo Hrvaško, ter diplomatskega zdrsa predsednika vlade Janeza Janše, ki si je kot edini slovenski politik privoščil ta spodrsljaj. “Veste, da smo bili primorani minister za gospodarstvo, predsednik republike, samo ministrstvo za zunanje zadeve ter mi v državnem zboru rahljati te odnose in gospodarstvu pomagati, da je nastalo škodo tudi zakrpalo in popravilo v dobrobit vseh, tako v odnosu do Tajvana kot tudi do Kitajske,” je še pojasnil Nemec.

Ključne informacije so, da naj bi po pisanju hrvaških medijev prišlo do drugačnega dogovarjanja in s tem do odstopa od arbitražnega sporazuma, kar je po presoji odbora DZ za zunanje zadeve nemogoče. Nemec je hkrati poudaril, da za to nikakor ni pristojen ne premier ne ministrstvo za zunanje zadeve.

“Pustimo, da se diplomacija angažira v smeri, da odpravi napako, ki jo je storil predsednik vlade.”

Matjaž Nemec, član odbora DZ za zunanjo politiko

“S prihodom nove vlade bodo pristopi bistveno drugačni”

“Predsednik vlade je ena od instanc, ki kroji zunanjo politiko. Želeli smo jasna zagotovila drugega človeka Slovenske demokratske stranke, ki tudi izvaja že vnaprej dogovorjeno strategijo in deklaracijo zakona o zunanji politiki. Naš namen ni politizirati, v smislu notranjepolitičnih sporov, ampak samo dobiti jasna pojasnila ukrepov, ki so bili storjeni po teh izjavah,” je nadaljeval Nemec in izpostavil, da je bil namen današnje izredne seje odbora za zunanjo politiko tudi to, da sklenejo kompromis, kako bodo ravnali v prihodnje.

S prihodom nove vlade, tako Nemec, pa bodo ti pristopi bistveno drugačni, kot se izkazujejo sedaj. “Predsednik vlade si prevečkrat dovoli svobodo, ki mu po zakonu in ustavi ni dodeljena,” je še poudaril Matjaž Nemec. Kot je še dejal, ves čas spremljajo dvostranska srečanja predsednika vlade, ne toliko ministrstva za zunanje zadeve, saj pri vprašanju domnevnega dogovora o ribolovu v Piranskem zalivu ministrstvo za zunanje zadeve ni tisto, ki vodi politike, temveč toliko bolj kabinet predsednika vlade.

“To dejanje srečanja dveh hrvaških ministrov s hrvaškimi ribiči tako razumemo kot enostransko potezo. Kar pa je ključno vprašanje, je, ali je resnično tako, zato želimo jasna pojasnila ministra Logarja, ali Slovenija uradno ali neuradno, s tiho diplomacijo kakorkoli sodeluje pri tako imenovanem sporazumu, ki se je pojavil v zapisih v hrvaških medijih,” je poudaril Nemec in izpostavil, da je izjemnega pomena tudi to, da tovrstna dejanja niso v skladu s prej sprejetimi odločitvami, zato je ključno vprašanje, ali gre za implementacijo arbitražnega sporazuma ali za odmik od tega akta.

Na vprašanje novinarja, zakaj sklicana izredna seja poteka za zaprtimi vrati, je Nemec povedal, da ne želijo razpihovati vprašanj v javnosti in ne želijo ustvarjati notranjepolitičnih konfliktov na račun slovenskega gospodarstva in dobrih odnosov z omenjenimi državami, tako s Hrvaško, Ljudsko republiko Kitajsko kot tudi s Tajvanom.

Spomnimo, skrivnostni sestanek naj bi se odvil v ponedeljek, 10. januarja 2022, v gostilni v Umagu. Kot je po poročanju portala Glas Istre potrdilo več hrvaških ribičev, sta se tam sestala hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman. Za istrski portal je ribič Branko Stipančić dejal, da je bila ena glavnih tem pogovora tudi meja v Piranskem zalivu. Ministra naj bi dosegla celo dogovor, in sicer tak, ki slovenskim ribičem dovoljuje ribolov vse do Umaga, hrvaškim pa vse do Kopra.

Morda imajo nove informacije poslanci?

“Kar zadeva odnos s Hrvaško oziroma vprašanje ribolova, nimam v tem trenutku nobenih novih informacij, zato lahko poslancem predstavim le zatečeno stanje, kakšno situacijo imamo, kaj je želja Slovenije in kako priti po našem mnenju do uveljavitve arbitražne sodbe,” je pred izredno sejo dejal minister za zunanje zadeve Anže Logar, a hkrati dodal, da imajo verjetno poslanci dodatne informacije, ki bi pri odnosih s Hrvaško koristile ministrstvu za zunanje zadeve, Sloveniji ali slovenskim ribičem, saj seje drugače ne bi sklicali.

O vprašanju o Tajvanu pa je Logar pred sejo dejal, da je bila tema odpiranja predstavništva Tajpeja v Sloveniji in slovenskega predstavništva v Tajpeju že večkrat izpostavljena. Je pa napovedal, da bo poslancem predstavil postopke odpiranja predstavništva ter tudi stanje dogovarjanja Slovenije s Kitajsko, kjer pa, kot so na ministrstvu za zunanje zadeve že pojasnili, ni bilo nikakršnih odmikov stališča Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje