Zunanjepolitični poznavalki kritični do Janševih izjav o Tajvanu

Slovenija 21. Jan 202214:08 > 14:45 6 komentarjev
janez janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Profesorica katedre za mednarodne odnose na FDV in članica Centra za mednarodno sodelovanje Ana Bojinović Fenko in nekdanja veleposlanica Marta Kos sta se kritično odzvali na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske.

Zunanjepolitični poznavalki Ana Bojinović Fenko in Marta Kos sta izjave premierja Janeza Janše kritizirali v okviru pogovora za STA o posodobljeni zunanjepolitični strategiji, o kateri bo parlamentarni obor za zunanjo politiko razpravljal prihodnji teden.

Kot je opozorila nekdanja veleposlanica v Nemčiji in Švici ter ena od ustanoviteljic združenja Ona ve Marta Kos, strategija ne omenja vprašanja Tajvana. Pojasnila je, da ima Tajvan predstavništva v 20 članicah EU, a pod imenom Tajpej. Le Litva se je odločila uporabiti uradno ime besede Tajvan.

Opozorila je tudi, da je Slovenija doslej vendarle zagovarjala politiko eno Kitajske, kar je tudi uradna politika EU. “Tako bi moralo biti tudi še naprej,” je poudarila.

Dodala je, da predsednik slovenske vlade sicer ni povedal, kako se bo to predstavništvo imenovalo, ker odprtju urada po modelu drugih članic EU ne bi smeli nasprotovati, je pa bolj problematičen njegov komentar o tem, kako demokratičen je Tajvan in nedemokratična Kitajska oziroma omenjanje slabih izkušenj s Kitajsko v Hongkongu.

Zaupanje težko pridobiš, a hitro izgubiš

Bivša veleposlanica je še poudarila, da je Kitajska pomembna partnerica EU, a hkrati tudi tekmica. Dejstvo je, da ne spoštuje človekovih pravic, je pa vprašanje, ali je to potrebno poudarjati tako javno in na tak način, kot je to storil predsednik slovenske vlade.

Marta Kos
Saša Despot/BOBO

Ob tem je Kos tudi opozorila na slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024/25. Volitve o tem bodo že prihodnje leto in Slovenija ima v tekmi z Belorusijo za eno mesto iz vzhodnoevropske regionalne skupine dobre možnosti, a Kitajska je stalna članica VS ZN in ima pravico veta, je še dejala. Predsedniku vlade tudi svetuje strateški razmislek, preden izjavlja take zadeve v zvezi s Kitajsko.

Sedanji predsednik vlade po njenih besedah tudi ravna v nasprotju s ciljem slovenske zunanje politike, ki je krepiti ugled in prepoznavnost Slovenije kot uspešne in prepoznavne članice EU. Slovenija je po besedah Kos v zadnjem času ravno zaradi predsednika vlade in njegovega načina komuniciranja izgubila izjemno veliko ugleda. “Traja leta in leta, da ga pridobiš v mednarodni politiki, a ga lahko zelo hitro izgubiš,” je še opozorila.

“Vznemirjanje samo zato, ker lahko”

Profesorica Bojinović Fenko je ocenila, da gre pri premierjevih izjavah za nestrateško in neprofesionalno obnašanje. Zakaj je do tega prišlo, pa “je potreben drugi tip analize”, je dejala.

Dodala je, da je vsaka zunanjepolitična akcija, ki pomeni odmik od načrtovanega strateškega okvirja, v načelu slaba, ker ni konsistentna, in mora biti pretehtana z vrednostnim okvirjem.

Po njenih besedah je očitno, da premierjeve izjave ne izhajajo iz zunanjepolitične strategije, v kateri ni nobene podpore pravici do samoodločbe narodov, kot je to bilo v strategiji leta 1999. Samo odprtje gospodarskega predstavništva pa se ji ne zdi problematično.

Poudarila je, da so osebne lastnosti in stil vodenja osebe, ki trenutno opravlja funkcijo predsednika slovenske vlade take, da je ta oseba pripravljena vznemiriti domačo in tujo javnost samo zato, ker lahko. Izpostavila je predvsem tvite ob nesojeni zmagi bivšega predsednika Donalda Trumpa ter nespoštljiv odnos do žensk, do novinarskega poklica itd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje