Ne le v Braslovčah in Mozirju, selitev krajanov možna tudi v Rečici ob Paki

Slovenija 22. Sep 202310:55 > 11:28 0 komentarjev
Poplave v Šmartnem ob Paki
Poplave v občini Šmartno ob Paki. (PGD Šmartno ob Paki)

Ne le v Mozirju in Braslovčah, tudi v Rečici ob Paki se pogovarjajo o morebitni preselitvi 22 gospodinjstev na novo lokacijo, saj jih je močno prizadela avgustovska vodna ujma. Ljudje se bojijo jeseni in zime, saj naj morebitnih novih poplav njihovi domovi ne bi prenesli, je dejal župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar, ki je o preselitvi s krajani razpravljal v četrtek.

Župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar je dejal, da od direkcije za vode pričakuje, da čim prej pride v Rečico ob Paki in predstavi načrte za sanacijska oz. intervencijska dela na reki Paki, ki pa jih država ni uvrstila na seznam za nujna sanacijska dela.

Po besedah Kopušarja ima občina sprejeta dva občinska podrobna prostorska načrta, iz katerih izhaja, da je na voljo območje za postavitev devetih hiš, na drugem območju pa je prostora za 30 hiš.

Dodal je še, da so mnenja krajanov glede morebitne preselitve različna, eni bi se takoj preselili, drugi pa bi na zdajšnjih domovih še naprej vztrajali.

V Šmartnem ob Paki je po avgustovski vodni ujmi nastalo za več kot 10,5 milijona evrov škode. Začasno se je iz svojih domov po poplavi moralo izseliti 25 družin, ena družina pa je zaradi plazu morala trajno zapustiti svojo hišo.

Med območji, ki so jih nedavne obsežne poplave najbolj prizadele, je bila tudi občina Braslovče. Tam je bilo, kot smo poročali, poplavljenih najmanj 271 stanovanjskih objektov, zaradi ujme pa se je moralo preseliti 73 družin. Nekaj jih je občina namestila v občinska stanovanja in stanovanja, ki so jih ponudili občani, večina pa jih je poiskala zavetje pri svojcih ali prijateljih. Preostale družine so začasno rešitev našle v selitvi v zgornje etaže svojih hiš.

Občina Braslovče je skupaj z Direkcijo RS za vode (DRSV) zaradi razdejanja, ki ga je povzročila poplava, takoj pristopila k nujnim sanacijam na porečju reke Savinje. Ob tem pa je začela iskati tudi trajne protipoplavne rešitve, pri čemer so se odločili za na prvi pogled precej radikalen ukrep, ki pa je zaradi protipoplavne varnosti nujna in po besedah braslovškega župana Tomaža Žoharja “edina sprejemljiva rešitev, ki vpliva na varnost celotnega porečja reke Savinje, ne samo na varnost območja občine Braslovče”.

Deroča Savinja poplavlja naselja
Narasla Savinja. (Foto: N1)

Izseliti nameravajo dve naselji s približno 150 hišami ter na tem območju zgraditi suhe zadrževalnike, ki bodo omogočili nadzorovano razlivanje ob novih velikih vodah, prebivalcem tega območja pa ponuditi nadomestno gradnjo na drugi lokaciji, ki je po besedah župana že identificirana, vendar še ni uradno potrjena.

Kot poroča časnik Delo, naj bi bile strokovne podlage za preselitve krajanov Letuša v Občini Braslovče iz Rečice ob Paki pripravljene prihodnji teden.

O podobnem ukrepu razmišlja tudi župan Mozirja Ivan Suhoveršnik, ki je konec avgusta za N1 dejal, da bi v dolgoročnem protipoplavnem načrtu odstranili nekaj hiš iz zaselka Loke, ki je bil med poplavami eden najbolj prizadetih v občini.

“Imamo predlog, da bi država odkupila objekte in zemljišča, to območje bi nato postalo poplavno območje. Znano je namreč, da je to območje zaradi bližine reke Savinje podvrženo poplavam,” je pojasnil mozirski župan. Ob tem je dodal, da so tamkajšnji prebivalci od leta 1990 že večkrat imeli poplave, z njimi pa bi se morali, če bi ostali tam, spoprijemati tudi v prihodnje.

Suhoveršnik je dodal, da bi občina prebivalcem pomagala pri iskanju stanovanj oziroma parcel za gradnjo hiš, nekaj parcel naj bi bilo v občini na voljo, vendar so te po njegovih ocenah zelo drage. Prebivalci zaselka Loke po naših neuradnih informacijah sicer niso najbolj naklonjeni županovi ideji o preselitvi na drugo lokacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!