Pri petih poginulih labodih grbcih v Cerknici potrdili ptičjo gripo

Slovenija 23. Feb 202319:19 1 komentar
Labod
Srdjan Živulović/Bobo

Nacionalni veterinarski inštitut je pri petih poginulih labodih grbcih v občini Cerknica potrdil ptičjo gripo, so danes sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, da opazijo katerega od znakov ptičje gripe, o tem takoj obvestijo veterinarja.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa ptičje gripe s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Preberite še: Primeri ptičje gripe pri sesalcih: bi bolezen lahko postala nevarna za nas?

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava spet opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Preberite še: Po okužbi s ptičjo gripo: kakšni ukrepi veljajo za obiskovalce živalskega vrta

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Preberite še: Afriška prašičja kuga že v dveh sosednjih državah: cepiva zanjo ni

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje