Prihaja babje poletje, temperature tudi do 20 stopinj Celzija

Slovenija 16. Okt 202101:00 > 06:45 1 komentar
jesen
PROFIMEDIA

V ponedeljek bomo v Sloveniji vstopili v kratkotrajno obdobje visokih temperatur, ki za ta čas niso najbolj običajne. Kot nam je pojasnil Blaž Šter, meteorolog na Agenciji za okolje, bo babje poletje trajalo do četrtka, ko je znova pričakovati ohladitev.

Ta teden nam vreme, vsaj kar zadeva temperature, ni postreglo s prijetno jesenjo. V četrtek so se jutranje temperature ponekod spustile pod ledišče, imeli smo tudi prvo jesensko slano. In če smo že mislili, da smo iz poletne vročine stopili v zimski mraz, nas bo vreme znova presenetilo. Od ponedeljka bomo namreč v Sloveniji vstopili v babje poletje, saj bodo termometri čez dan namerili do 20 stopinj Celzija.

Po besedah meteorologa Agencije za okolje (Arso) Blaža Štera nas bo lepše vreme spremljalo vse do sredine tedna, ko je znova pričakovati ohladitev. Šter je pojasnil, da pojav višjih temperatur ni tako nenavaden. “Gre za povsem običajen pojav. Vreme se še posebej jeseni hitro spreminja. Izrazito topla obdobja pa imamo takrat, ko se v enem delu Evrope s severa spuščajo zračne mase, na drugem delu pa dotekajo zračne mase z juga starega kontinenta – torej Sredozemlja, pa tudi Afrike,” je vremensko dogajanje komentiral meteorolog.

Če nas lahko preseneti poletje, nas lahko preseneti tudi sneg

Ravno to pa je razlog za drastični padec temperatur, ki se, tako Šter, zgodi pogosto. “Tudi če bomo imeli v prihodnjih dneh toplo vreme, to obdobje pogosto zaključujemo z res izrazitim temperaturnim padcem, in ravno jeseni je to običajno,” je še dodal.

Kako kaže s snežnimi padavinami? Po Šterovih navedbah v naslednjih desetih dneh, kot kažejo zanesljive napovedi, snega ne bo. “Videti je ohladitev in mogoče snežne padavine v višjeležečih krajih. Snežna meja se ne bo spustila do nižin,” je povedal. In če imamo občutek, da vremensko dogajanje ni ravno običajno, pa temu ni tako. Šter je namreč dejal, da smo trenutno v obdobju mirnega vremena, tudi kakšnih ekstremov ni pričakovati.

jesen
PROFIMEDIA

Kakšno bo vreme med 19. in 24. oktobrom?

Danes bo vreme povečini sončno, čez dan je v notranjosti Slovenije pričakovati občasno zmerno oblačnost. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 13 do 17, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. V ponedeljek, torek in sredo bomo še v območju visokega zračnega tlaka, ki bo v četrtek oslabelo. V višinah bo pihal toplejši jugozahodni veter. V petek bo nad severnim Sredozemljem najverjetneje nastal ciklon, hladna fronta bo v noči na soboto ali v soboto čez dan prešla naše kraje. Za njo se bo iznad zahodne proti srednji Evropi razširilo območje z visokim zračnim tlakom.

V torek in sredo bo večinoma sončno in še vedno suho vreme. Krepil se bo jugozahodnik. Jutranje temperature bodo v notranjosti od 0 do 6, najvišje dnevne od 18 do 22 stopinj Celzija. V četrtek bo pretežno oblačno, na vzhodu Slovenije bo še sončno in toplo. Predvsem na zahodu bodo že možne manjše padavine. Pihal bo jugozahodnik. V petek kaže na oblačno in deževno vreme. Ob koncu tedna se bo verjetnost za padavine zmanjšala, spet bo hladneje, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

September nadpovprečno topel

Sicer pa nam je september postregel s temperaturami, ki so bile nad povprečjem dolgoletnega obdobja. Temperaturni odklon je bil največji v osrednji in zahodni Sloveniji, kjer je lahko znašal tudi nad 2 stopinji Celzija, najmanjši pa na jugu in severovzhodu Slovenije, kjer je lahko bil tudi pod 0,5 stopinje Celzija.

Letošnji september spada tudi med 15 najtoplejših od leta 1961. Padavin je bilo glede na kazalnik višine padavin podpovprečno skoraj povsod, razen v nekaterih krajih, ki so jih 29. septembra prizadela neurja z močnimi lokalnimi nalivi. Pretekli mesec je bil tudi nadpovprečno osončen. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja glede na primerjalno obdobje 1981–2010 je na državni ravni znašal 131 odstotkov, kar letošnji september uvršča na peto mesto po letu 1961, so zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje