Prihaja občutnejši temperaturni preobrat

Slovenija 24. Avg 202310:46 2 komentarja
PRIJETNO VREME - JUTRO, SONCE IN OBLAKI
PROFIMEDIA

Temperature se bodo do konca tega tedna še lahko povzpele do 36 stopinj Celzija. Naslednji teden pa prihajata občutnejši temperaturni preobrat in ohladitev.

Zelo vročim dnevom so šteti dnevi. Po napovedih do nedelje še ne bo večjih sprememb. Dnevi bodo še vedno zelo vroči, saj bodo temperature dosegale do 36 stopinj Celzija.

Izključena ni niti kakšna vročinska nevihta, danes predvsem na severozahodu države, prav tako jutri in morda v nedeljo zvečer. V ponedeljek se nato obeta sprememba s postopno ohladitvijo z nekaj dežja, potem pa bo vročine konec, pravi dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Jutri in v soboto bodo temperature tudi na jugovzhodu in jugu do 35 stopinj Celzija. Na Primorskem bo vročina nekoliko popustila, saj bodo tam izmerili od 33 do 34 stopinj Cezija.

S ponedeljkom temperaturni preobrat

Že v nedeljo bo temperatura povsod po Sloveniji za kakšno stopinjo ali dve nižja. V ponedeljek se začenja hladnejše vreme, napoveduje Velkavrh.

S ponedeljkom naj bi se temperature občutneje znižale. Termometer bo pokazal malce čez 25 stopinj Celzija, nato bo od 20 do 25.

V drugi polovici tedna bodo po Velkavrhovih besedah znova malce višje. O obsežnosti neviht je trenutno še težko govoriti. “Res obsežnih močnih neviht ne bo. Morda lahko ponekod nastane močnejša, vsepovsod pa neurij ne bo,” še pravi Velkavrh.

O kakršnihkoli opozorilih za morebitne nove poplave ali večje količine dežja je zato po njegovem mnenju še prezgodaj govoriti. “Sprememba bo, ampak ker bo šla s ciklonom, bo vse skupaj nekoliko počasneje. Nevihte v ponedeljek in torek zagotovo bodo, kako izrazite bodo, pa je težko govoriti, je previden Velkavrh.

Je s tem konec vročega poletja?

S prihajajočo ohladitvijo je najverjetneje konec zelo vročega poletja, september pa bo še lahko poletno prijeten. “Poletja ni konec, če temperatura pade pod 30 stopinj Celzija, še vedno je lahko lepo,” za september pravi Velkavrh.

Dodaja, da bo z ohladitvijo poletje že postalo bolj jesensko. Z nekaj dežja bodo prišla hladnejša jutra, več bo megle, zato bo vsekakor razlika v občutju vremena. Po Velkavrhovem mnenju septembra še vedno lahko pričakujemo obdobje, ko bodo temperature od 25 do 29 stopinj Celzija. “Težko pa bodo temperature še tako visoke, kot so trenutne. Do 30 stopinj morda še, čez pa res izjemoma. Ampak glede na letošnje leto se nikoli ne ve,” zaključi Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje