Priznanje za 10 najboljših tematskih poti pri nas

Slovenija 27. Mar 202208:31 0 komentarjev
Poletni turizem v Kranjski gori
BOBO

Turistična zveza Slovenije je podelila posebno jubilejno priznanje desetim najboljšim tematskim potem v Sloveniji. Preverite, katere so.

Turistična zveza Slovenije skupaj s partnerji – Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor – deset let ocenjuje tematske poti v Sloveniji. V minulem desetletju si je komisija za Naj tematsko pot ogledala 400 poti, v četrtek pa je ob okrogli obletnici začetka ocenjevanja tematskih poti desetim najboljšim podelila posebno jubilejno priznanje.

Ključni kriteriji ocenjevanja so bili vtis in privlačnost, urejenost, vodenje in ponudba, dostopnost in varnost ter sporočilnost in predstavitev, so sporočili iz Notranjskega regijskega parka. Zveza je priznanje podelila Tematski poti Drvošec ob Cerkniškem jezeru, Učni poti Škocjan (Škocjanske jame), Poti kulturne dediščine Žirovnica, Svečini vinotour – pot med vinogradi, Solčavski panoramski cesti, Krožni učni poti Strunjan, Živemu muzeju Krasa, Kneippovi bosonogi poti, Učni poti škrata Bisera in Poti po Logarski dolini.

Tematska pot Drvošec poteka okoli Cerkniškega jezera in je v eno smer dolga 3,7 kilometra, sprehajalec pa med potjo lahko opazuje presihajoče jezero, Slivnico in širšo okolico. Učna pot Škocjan se prične in konča v Matavunu, na približno dva kilometra dolgi poti pa si sprehajalci lahko ogledujejo globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Del učne poti pa sta tudi J’kopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu, kjer sta urejeni etnološka zbirka in zbirka odkrivanja in raziskovanja Škocjanskih jam.

Deset kilometrov dolga tematska pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje kulturno-zgodovinske spomenike: rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici ter rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Pot med vinogradi Vinotour je pot nordijske hoje med vinogradi, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij v občinah Kungota in Ratsch an der Weinstrasse. Pohodniki lahko izbirajo med petimi krožnimi potmi različnih dolžin, od 11 do 24 kilometrov.

Solčavska cesta s pastirčkom Krištofom vodi po naravni in kulturni dediščini Solčavskega, pri čemer ljudje lahko opazujejo visoke vrhove in doline. 37 kilometrov dolga pot vodi mimo samooskrbnih visokogorskih kmetij. V istem koncu Slovenije se nahaja tudi tematska, naravoslovno-etnografska pot po Logarski dolini, ki poteka od kmetije Logar v spodnjem delu doline do slapu Rinka.

Na 5,3-kilometra dolgi Krožni učni poti Strunjan je 15 vsebinskih točk, ki predstavijo geološke, geografske in botanične posebnosti krajine. Živi muzej Krasa se razteza na preko 700 hektarih površine med Sežano, Lipico in nekdanjo slovensko-italijansko mejo. Predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, kjer se nahajajo številni tipični kraški pojavi.

Kneippova bosonoga pot se nahaja ob Termah Snovik, namenjena pa je krepitvi zdravja preko različnih vadbenih elementov. Krožno Učno pot škrata Bisera medtem povezuje šest točk, ki pripovedujejo zgodovino Doline mlinov v Šaleški dolini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!