Prvi korak Ljudske iniciative za referendum o zakonu o nalezljivih boleznih

Slovenija 05. Jul 202214:54 > 18:56 2 komentarja

Predstavniki Ljudske koalicije so v državni zbor vložili pobudo za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Zbrali so več kot 2.500 potrebnih podpisov. Kritični so predvsem do "netransparentne in pred javnostjo načrtno umaknjene obravnave in izglasovanja" zakona.

Državni zbor je prejšnji teden z 49 glasovi za in 20 proti sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih. Novelo so podprli poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levica, proti so glasovali v SDS, v NSi so se glasovanja vzdržali.

Predstavnikom Ljudske koalicije je nato v predpisanem enotedenskem roku uspelo zbrati najmanj 2.500 podpisov volilcev, ki so potrebni za vložitev pobude za razpis referenduma. Če bo pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič določila rok, v katerem se zbirajo podpisi volilcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volilcev.

Novela zakona o nalezljivih boleznih sicer strožje kot doslej omejuje vlado pri tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. Poleg tega uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda).

V Pravni mreži za varstvo demokracije ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih poudarjajo, da je ta sicer pravica pobudnikov, a se ob tem postavlja vprašanje, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Po ustavi namreč predmet referenduma ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost. Katarina Bervar Sternad iz Pravne mreže za varstvo demokracije je ob tem spomnila, da novela zakona prinaša odpravo neustavnosti in prinaša nujno potrebne spremembe zakona o nalezljivih boleznih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje