Revija Ljubljana: hladen tuš za Jankovićeve izzivalce

Slovenija 21. Okt 202217:35 > 18:49 15 komentarjev
Parada ponosa, zoran janković
Borut Živulovič/BOBO

V četrtek se je iztekel rok za vložitev kandidatur na lokalnih volitvah, a v ljubljanski občini se je že začelo zapletati. Za županski stolček se poleg aktualnega župana Zorana Jankovića poteguje še osem kandidatk in kandidatov in prav ti v javnem pismu pozivajo mestni svet, uredništvo revije Ljubljana in Jankovića k demokratičnemu obnašanju. Nekateri kandidati so se namreč želeli v novembrski številki predstaviti Ljubljančankam in Ljubljančanom, a so naleteli na hladen tuš. "Predstavitev kandidatov na lokalnih volitvah v redni številki ni bila planirana," jim je odgovoril urednik mestnega glasila.

V boj za županski stolček v Ljubljani se podaja devet kandidatk in kandidatov, poleg trenutnega župana Zorana Jankovića, ki ima za seboj že 16 let županovanja, si na čelo največje mestne občine želijo še Tina Bregant, Jasminka Dedić, Jasmin Feratović, Igor Horvat, Tomaž Ogrin, Aleš Primc, Mojca Sojar in Nataša Sukič. Prav slednji so podpisniki javnega pisma, v katerem pozivajo mestni svet, uredništvo občinskega glasila in aktualnega župana k demokratičnemu obnašanju.

“Pravica do obveščenosti je temeljna človekova pravica in pogoj za poštene in demokratične volitve. Zato vse naslovljene pozivamo k demokratičnemu obnašanju. V luči spoštovanja demokracije in pravic občanov do obveščenosti zato pričakujemo, da v novembrski številki glasila Ljubljana omogočite predstavitev vseh kandidatov za županjo oziroma župana ter list kandidatov, za vse v enaki meri, vključno z aktualnim županom,” je zapisano v pozivu.

Zapletlo se je namreč pri novembrski številki mestnega glasila, v kateri so se želeli predstaviti nekateri kandidati. To je želel storiti denimo predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, a mu je urednik revije Ljubljana Nenad Senić v elektronskem sporočilu odgovoril, da je “produkcija novembrske številke že v zaključni fazi in predstavitev kandidatov na letošnjih lokalnih volitvah v redni številki ni bila planirana”, lahko razberemo iz objave na Twitterju.

Urednik revije: Kandidati bodo predstavljeni v posebni številki

Za N1 je urednik revije Ljubljana Nenad Senić pojasnil, da bo do lokalnih volitev, tj. do 20. novembra, izšla še ena številka, v kateri ni predvidenega intervjuja z aktualnim županom Jankovićem. Mestna volilna komisija bo izdala posebno, tematsko številko glasila, v kateri bo objavljen seznam vseh kandidatov na lokalnih volitvah, podobno kot je bilo to leta 2018.

Na očitke osmih kandidatov, da z neobjavo županskih predstavitev revija odreka ustavno pravico do informiranosti, pa Senić odgovarja, da bodo kandidati za župane skupaj z listami za mestni svet, tako kot vedno doslej, predstavljeni v posebni, tematski številki glasila Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje