Jankovića bodo skušale spodnesti predvsem ženske

Slovenija 18. Okt 202207:26 > 15:26 15 komentarjev
kolaz
N1/BOBO

V senci predsedniških volitev stranke počasi razkrivajo svoje županske kandidate. V Ljubljani Levica v tekmo z aktualnim županom Zoranom Jankovićem pošilja poslanko Natašo Sukič, SLS in Nova dežela pa skupaj v boj pošiljata nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Tino Bregant. Največja opozicijska stranka SDS bo v Ljubljani nastopila z Igorjem Horvatom. Kandidaturo so v Ljubljani za zdaj napovedale oziroma vložile predvsem ženske.

Medtem ko so volitve za predsednika v ciljni ravnini in bo prvi krog potekal že to nedeljo, pa nas do lokalnih volitev loči še dober mesec. Stranke počasi popolnjujejo svoje liste in predstavljajo kandidate.

V prestolnici je pred tednom kandidaturo za svoj šesti mandat na čelu Mestne občine Ljubljana (Mol) vložil aktualni župan Zoran Janković, ki pa že ima nekaj izzivalcev. Najnovejše ime je, kot smo izvedeli v Levici, njihova poslanka Nataša Sukič, ki je leta 2014 že nastopila na ljubljanskih lokalnih volitvah, štiri leta pa je bila tudi mestna svetnica.

So pa svojega kandidata pred dnevi že razkrili v stranki SDS. Najprej se je sicer omenjalo, da bo SDS v tekmo z Jankovićem poslala nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, a so nato v stranki izbrali ekonomista Igorja Horvata. Horvat je podpredsednik odbora in dosedanji vodja svetniškega kluba SDS Mestne občine Ljubljana, svojo kandidaturo pa je vložil danes.

“Sem rojen Ljubljančan, Ljubljano imam izredno rad in zato sem se odločil za kandidaturo za župana,” je povedal ob vložitvi kandidature. Kot je dodal se, se z drugimi kandidati ne ukvarja, želi pa predvsem ponuditi alternativo dosedanjemu županu. “Janković ima v tem mandatu absolutno večino v mestnem svetu. Sprejemajo akte brez neke poglobljene razprave, njegova tiha večina pa samo glasuje. In to ni dobro,” je ocenil Horvat, ki meni, da je na tem področju potrebna širša razprava. Kot cilj si je zastavil, da stranka doseže več svetniških mest, v bitki za županski stolček pa cilja na uvrstitev v drugi krog.

Informacije, da je bil za mesto županskega kandidata na listi SDS sprva predviden Hojs, je Horvat danes ponovno zavrnil in zatrdil, da je bil v vrstah SDS samo on ves čas edini evidentirani kandidat.

V župansko tekmo tudi Tina Bregant

Danes pa se je na seznam kandidatov uvrstilo še eno ime. Za vodenje ljubljanske občine se bo potegovala tudi zdravnica in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, ki je skupna kandidatka Slovenske ljudske stranke (SLS) in Naše dežele. Kot je dejala, se želi kot županja boriti predvsem za boljše zdravstvo ter bolj zdravo okolje v občini. “Kandidiram, da bodo Ljubljančani in Ljubljančanke imeli svojega zdravnika, da bodo imeli regionalno bolnišnico,” je nekaj svojih zavez izpostavila Bregant. Kot je še dodala, kandidira, ker si želi, da bo Ljubljana bolj zdrava.

Glede sedanjega župana je Bregant dejala, da je ta naredil ogromno, vendar je mnenja, da lahko skupaj s strankama SLS in Naša dežela prinese predvsem učinkovite rešitve v zdravstvu. “Nisem za tekmo na nož. Sem za to, da skupaj oplemenitimo življenje Ljubljančank in Ljubljančanov,” je pojasnila.

NSi v tekmo pošilja mestno svetnico

NSi pa v tekmo za županski stolček pošilja mestno svetnico Mojco Sojar, ki podobno kot drugi kandidati, prav tako obljublja boj proti pomanjkanju osebnih zdravnikov, prizadevanje za ohranitev čistega okolja, želi pa si tudi, da bi Ljubljana postala bolj urejena. “Spremljamo arhitekturne pozidave zadnjih let. V Ljubljani je veliko denarja in ta denar pač nebrzdano gradi,” je dejala Sojar. Dodala je še, da si želi, da bi Ljubljana dobila nek drug obraz, ki bolj pritiče “stari dami”, kot je poimenovala prestolnico.

Kandidatka NSi sicer meni, da ji župan Janković ne predstavlja konkurence. “Izhajava iz čisto drugih izhodišč. Poznamo ga, kako deluje in njegov način ni moj način,” je pojasnila.

V Ljubljani pa se bosta za župansko mesto borila še kandidatka stranke Vesna Jasminka Dedić in Jasmin Feratović, ki ga je na kongresu kot kandidata potrdila Piratska stranka.

Razgibano je tudi dogajanje v tekmi za stolčke v mestnem svetu. Svoji listi sta med drugim oblikovali Lista šport za zdravje in Lista neodvisnih. Kot so zapisali, si želijo Ljubljano, ki bo služila potrebam svojih prebivalcev, zato se mora zamenjati ljubljanska oblast. Za vložitev svetniške liste morajo do četrtka zbrati 1000 podpisov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje