Prva izjava Roberta Goloba po izvolitvi ministrov

N1 video 01. Jun 202219:03 > 20:50 1 komentar

V državnem zboru se je ob 13. uri začela seja, na kateri so poslanke in poslanci potrdili novo ministrsko ekipo. Po uvodnem nagovoru Roberta Goloba so sledile predstavitve poročil matičnih delovnih teles, kjer so se v preteklih dneh predstavljali ministrski kandidati. Pred glasovanjem o celotni ekipi je Golob še zadnjič nagovoril prisotne, nato so s 53. glasovi za potrdili ministre nove 15. slovenske vlade. Po potrjeni novi vladni ekipi je Robert Golob kot novoizvoljeni predsednik vlade stopil pred kamere.

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica. Po potrjeni novi vladni ekipi je Robert Golob kot novoizvoljeni predsednik vlade stopil pred kamere.

“Rad bi izrazil veliko veselje in tudi ponos nad svojo, našo 15. ekipo nove vlade Republike Slovenije,” so prve besede, ki jih je Golob kot novoizvoljeni predsednik vlade povedal pred novinarskimi kamerami. Dodal je, da je ta vlada v marsičem edinstvena, med drugim tudi v tem, da je v njej zaobjeta vsa raznolikost, s tem pa tudi bogastvo naše države. Kot je v nadaljevanju poudaril Golob, doslej še nikdar v nobeni vladi ni bilo tako velikega števila ministric, prav tako so v vladni ekipi posamezniki z različnimi izobrazbami ter z vseh koncev Slovenije. “Predvsem pa združujemo tako politične izkušnje kot tudi svežo strokovno zagnanost, zato da bomo res prinesli Sloveniji boljšo prihodnost,” je poudaril Golob in se zahvalil vsem ministrom in ministricam, da so zmogli ne pogum, temveč odločnost in se pridružili vladi ter tako “izpolnili ljudsko voljo”.

Borut Živulović /BOBO

Kaj je poslancem pred glasovanjem povedal Robert Golob?

“Kar je danes pred nami, ko smo vsi v pričakovanju zaprisege moje, naše skupne ministrske ekipe, je dejansko vprašanje, ki ste si ga vsi zastavili tudi v debati – ali bomo začeli delati takoj in ali bomo pri svojem delu uspešni,” je v nagovoru poslancev in poslank v državnem zboru pred glasovanjem dejal Robert Golob. Dodal je, da si to vprašanje zastavlja tudi sam, in sicer vse od 24. aprila letos. Vprašal se je, ali jim bo uspelo sestaviti tako ekipo, najprej v parlamentu nato na vladi, da bodo upravičili pričakovanja državljanov.

“Danes govoriti o zaupanju je absolutno prezgodaj in bi bilo tudi neprimerno, lahko pa govorimo o upravičenju pričakovanj,” je dejal Golob in se pri navezal na eno izmed debat, ki so vzniknile me današnjo razpravo. Poslanec SDS Žan Mahnič se je namreč, tako Golob, vprašal, kaj je svoboda. “Raje, kot da bom poskušal brati knjige in sam interpretiral, kaj je svoboda, bom povedal, da je svoboda nekaj, kar so si ljudje izbrali 24. 4.,” je nadaljeval Golob.

“Filozofija je super stvar, a dovoljuje, da si vsak po svoje interpretira in tudi ljudje so zelo jasno interpretirali, ne filozofsko, temveč občutek in pričakovanja do svobode,” je nadaljeval Golob. Dodal je, da to danes ni bistvenega pomena, a da se mu je to retorično vprašanje Mahniča zdelo zanimivo in se je zato želel nanj odzvati. O vladi in ekipi, ki bo danes zasedla, pa je dejal, da ju zaznamuje raznolikost. “Dejansko nas raznolikost bogati, vse skupnosti, ki so raznolike in ne homogene, so bogatejše,” je poudaril predsednik stranke Gibanje Svoboda. “To, da danes sestavljamo vlado, ki je v marsičem zelo raznolika, je zame izjemna priložnost,” je še poudaril Golob in dodal, da je bila vlada načrtno tako sestavljena, saj da želijo imeti “čim boljšo vlado”, saj bodo le tako lahko naslovili vse izzive, ki jih čakajo.

Nova vlada, robert golob
Borut Živulović /BOBO

Druga točka, ki po Golobovem mnenju zaznamuje novo vlado, pa je uravnoteženost. “Imamo predstavnike, ki razumejo lokalno skupnost in tiste, ki razumejo mednarodno skupnost. Imamo tiste, ki poznajo delo parlamenta, in tiste, ki poznajo delo izvršne oblasti,” je našteval Golob in dodal, da je ravno ta uravnoteženost tista, zaradi katere bodo lahko vse težave obravnavali enakovredno. “Ne samo nekatere in ne samo en del, ki smo ga v preteklosti kot posamezniki zasledovali, temveč jih bomo kot ekipa naslavljali celovito,” je poudaril Golob. Dodal je, da je v teh kompleksnih razmerah v svetu delovanje v silosih, omejenih na posamezno področje, ne daje več pravih rezultatov. “Le čezresorsko in multidisciplinarno delovanje lahko v teh razmerah daje rezultate, ker so vsi izzivi, s katerimi se srečujemo, v resnici medresorski,” je še poudaril Golob.

Za konec je Golob prisotne pozval še k temu, naj novo vlado ocenjujejo na podlagi doseženih rezultatov. Kod je dodal, so doslej napovedali dva cilja: zmago na volitvah in sestavo vlade najkasneje do 3. junija. “Ste poskušali vse, a kljub temu smo sami sebe presegli,” je še dejal Golob in dodal, da bodo cilji nove vlade vselej ambiciozni, a da se jih nikdar ne bodo ustrašili. Vse pa bodo tudi v prihodnje ocenjevali po doseženih rezultatih in ne po političnih vatlih. “Kot boste videli še danes zvečer, bomo delovali hitro in odločno, vse izbire pa bodo enako strokovne, tudi tiste, ki vam ne bodo všeč,” je napovedal Golob in poudaril, da bodo revidirali posle odhajajoče vlade ter kadrovali strokovno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje