SDS predlaga višje štipendije za deficitarne poklice

Slovenija 02. Mar 202314:40 3 komentarji
Informativni dnevi
Žiga Živulović jr./BOBO

V parlamentarno proceduro bo največja opozicijska stranka SDS vložila predlog novele zakona o štipendiranju. Z njo želijo odpraviti omejitev, da mladi ne morejo prejemati državne in Zoisove štipendije skupaj, ob tem pa želijo dvigniti višino štipendij za deficitarne poklice.

“Že dlje časa je v javnosti zaslediti diskriminacijo dijakov in študentov, ki prihajajo iz socialno ogroženih okolij.

Po trenutno veljavni zakonodaji mladi, ki so upravičeni do državnih štipendij, ne morejo kandidirati za Zoisovo štipendijo, ki nagrajuje posebne dosežke in nadarjenost,” je na novinarski konferenci ob predstavitvi novele dejal poslanec SDS Andrej Hoivik.

Zato v SDS menijo, da je po slabem desetletju, odkar je v veljavi aktualni zakon o štipendiranju, skrajni čas, da mlade država ustrezno nagradi. “Socialno ogroženim moramo omogočiti, če so ob tem tudi nadarjeni, da imajo enaka izhodišča kot tisti, ki pač ne prihajajo iz tako socialno ogroženih okolij,” je pojasnil.

V noveli predlagajo tudi povišanje osnove štipendije, ki je namenjena deficitarnim, torej najbolj iskanim oziroma zaželenim poklicem v naši državi. “Na ta manjko namreč v slovenskem turizmu in drugih sektorjih večina delodajalcev opozarja že dlje časa,” je dejal. Trenutno je višina te štipendije 100 evrov mesečno in je ena najnižjih štipendij, ki jih ponuja štipendijski sklad, je izpostavil.

SDS zato predlaga, da se ta štipendija dvigne na 150 evrov mesečno. “V SDS vedno stremimo k temu, da nadarjenost in trdo delo nagradimo,” je dejal Hoivik in dodal, da bi s tem predlogom novele zakona tudi mladi dobili občutek, da jih država spoštuje.

Zakon bi začel veljati v prihodnjem šolskem letu

V SDS verjamejo, da bo s tem predlogom zakona uslišan tudi poziv dijaške in študentske organizacije, ki sta ga na vlado naslovila že ob začetku šolskega leta, torej pred devetimi meseci. “Nenazadnje tudi minister za visoko šolstvo Igor Papič predlogu ne nasprotuje, vsaj tako je javno trdil tudi sredi septembra prejšnjega leta,” je dejal.

Novelo bodo v DZ vložili po skrajšanem postopku, da bo lahko veljala že za prihodnje šolsko leto. “Veselimo se tudi širše podpore predlogu,” pa je ob tem še dejal Hoivik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje