SDS še ni vložila podpisov, kdaj bomo šli na referendume?

Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Največja opozicijska stranka za zdaj še ni vložila podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov. Časa imajo do srede, po naših informacijah pa bodo z vložitvijo podpisov čakali do zadnjega dne. V tem primeru referendumov ne bo mogoče izvesti hkrati z drugim krogom predsedniških volitev, ki bodo 13. novembra.

SDS je pretekli teden sporočila, da ji je uspelo zbrati podpise volilcev za razpis treh zakonodajnih referendumov. Največ so jih dobili za referendumski predlog o RTV Slovenija, in sicer 52.669. Za razpis referenduma o spremembah zakona o vladi je podpis oddalo 52.280 volilcev, proti zamiku izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi pa 52.182.

Poslanec SDS Branko Grims je ob koncu zbiranja podpisov napovedal, da bodo podpise v državni zbor v najverjetneje prinesli v ponedeljek, kar pa se ni zgodilo.

Kot nam je potrdilo več virov iz državnega zbora, tudi iz vrst SDS, bo največja opozicijska stranka podpise za razpis referendumov o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi vložila v sredo. To po besedah naših sogovornikov pomeni, da izvedba referendumov ne bo mogoča na isti dan, kot bo sicer tudi morebitni drugi krog predsedniških volitev – 13. novembra. Poslanec Zvone Černač je sicer prejšnji teden na novinarski konferenci zatrdil, da bodo podpise vložili dovolj zgodaj, da bi lahko referendume izpeljali hkrati z drugim krogom predsedniških volitev, vendar jim očitno takšen scenarij ni ustrezal.

SDS bi najraje 20. novembra, koalicija 27. novembra

Kot smo že poročali, si v SDS želijo, da bi bili referendumi hkrati z lokalnimi volitvami, 20. novembra. Temu scenariju pa niso naklonjeni v koaliciji. Po njihovem mnenju so volišča oziroma volilne komisije pri lokalnih volitvah organizirane drugače kot pri referendumih.

Koalicija si je na drugi strani močno prizadevala za izvedbo referendumov 13. novembra, hkrati z morebitnim drugim krogom predsedniških volitev, ki pa ga ob upoštevanju zakonskih rokov, zaradi zamika SDS z vložitvijo, ne bodo mogli ujeti. Koalicijska alternativa je 27. november, ko ni nobenih volitev, tej izbiri pa niso naklonjeni v SDS. “27. november je datum, ki ga želijo v koaliciji izkoristiti in davkoplačevalce obremeniti z dodatnimi stroški, pri čemer špekulirajo, da kvorum za zavrnitev zakonov ne bo dosežen. Kvorum bo dosežen, ker gre za zakone, ki siromašijo ljudi,” je ob koncu zbiranja podpisov poudarilČernač. Kot možna datuma za izvedbo referendumov se omenjata tudi 4. in 11. december.

Kakšni so časovni roki?

SDS je z zbiranjem podpisov volilcev za razpis zakonodajnih referendumov začela 1. septembra. 35-dnevni rok za zbiranje podpisov se je iztekel v sredo. Po koncu zbiranja ima SDS sedem dni časa, da s podpisi volilcev podprte zahteve vloži v državni zbor. V primeru, da so zahteve popolne, ima nato državni zbor sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendume.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot trideset dni in ne več kot eno leto. A mora datum glasovanja, ki je od dneva razpisa referenduma oddaljen več kot 45 dni, potrditi najmanj dve tretjini navzočih poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.