Šetinc Pašek: Preiskovalna komisija DZ sledi aktu, ne preiskujemo medijev

Slovenija 18. Okt 202212:40 3 komentarji
Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

V zadnjih dneh dviguje prah zahteva, s katero preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi volitvami v DZ, od občin zahteva dokumentacijo, povezano z oglaševalskimi pogodbami z več kot 20 mediji. Vodja komisije Mojca Šetinc Pašek trdi, da komisija sledi aktu, ki ga je potrdil DZ.

Člani preiskovalne komisije, ustanovljene v mandatu te vlade, preiskujejo sume nezakonitega vpliva nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov.

Poleg vprašanja odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, med drugim Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, komisijo zanimajo tudi okoliščine financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša in Nova obzorja založništvo. Pri tem se osredotoča na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve parlamentarne preiskave konec junija letos.

Že v poletnih mesecih je komisija na vsa podjetja, zajeta v preiskavi, ter na banke naslovila dopis, naj ji posredujejo vso dokumentacijo, povezano s predmetom preiskave. Zdaj je šla še korak dlje in dopis za posredovanje dokumentacije naslovila na vse občine in ministrstva.

Ob občin in ministrstev zahtevajo poslovno dokumentacijo

Od občin in ministrstev zahtevajo, da ji za omenjeno obdobje posredujejo vso poslovno dokumentacijo, ki je povezana z morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb ali spremembo že sklenjenih oglaševalskih pogodb za izvedbo oglaševanja v dvajsetih medijih, med drugim tednikom in spletnim portalom Demokracija, portalom Požareport ter televizijo in spletnim portalom Novo24TV. Povečini naj bi šlo za medije, pri katerih naj bi bodisi obstajal sum, da so njihovi ustanovitelji člani stranke SDS bodisi je njihov ustanovitelj stranka sama.

Do dela preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, so kritični v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), v katerem menijo, da gre pri tem za nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter ustrahovanje le-teh. Upravni odbor ZNP je v nedavni izjavi za javnost poudaril, da obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije “za obračun z demokratičnimi mediji” in pozval vladajočo koalicijo, “naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakorkoli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo”.

Mojca Šetinc Pašek ob tem poudarja, da člani komisije ne preiskujejo medijev, temveč domnevno zlorabo medijskih podjetij za financiranje ene od političnih strank. Glede očitkov ZNP poslanka dodaja še, da je predmet preiskovalne komisije potrdil državni zbor, čemur pri svojem delu sledi tudi parlamentarna komisija.

Parlamentarna preiskovalna komisija o financiranju politične propagande v medijih se je na za javnost zaprti seji prvič sestala 7. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje