Skrivnostni sestanek v ljubljanskem hotelu, bo KUL dobil konkurenco na sredini?

Slovenija 07. Dec 202117:32 > 17:49 15 komentarjev
peter jambrek
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Danes se v enem od ljubljanskih hotelov že drugič sestajajo predstavniki nastajajočega Zavezništva za politično sredino, ki bi slovenskim volilcem ponudilo "tretjo možnost." Pobudniki, ki so v preteklosti sodili predvsem na politično desnico, so v zadnjih dneh intenzivno sestankovali s predstavniki nekaterih strank, a dobili tudi nekaj košaric. Glede vsebine današnjega srečanja ostajajo skrivnostni.

Devet pobudnikov iz Katedrale svobode, Zbora za republiko in ActTanka, med njimi bankir in finančnik Marko Voljč, nekdanji minister v Janševi vladi Žiga Turk in nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek, želi pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami vzpostaviti t.i. sredinski blok, ki bi bil nekakšna protiutež močni SDS na desni in strankam KUL na levi.

Prvo srečanje so pripravili pred mesecem dni, nanj pa so povabili sedem političnih strank, ki se opredeljujejo kot sredinske, večina med njimi pa načrtuje skupen nastop na volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo. SMC in GAS sta se medtem že združili v stranko Konkretno, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pobudniki Zavezništva za politično sredino

Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč, Tomaž Zalaznik

Vabljene stranke
Konkretno – Zdravko Počivalšek
SLS – Marjan Podobnik
NLS – Franc Kangler
Zeleni Slovenije – Andrej Čuš
Naša dežela – Aleksandra Pivec
NSi – Matej Tonin

Na novembrskem srečanju so pobudniki predstavili predlog desetih programskih načel, ki izhajajo iz prepričanj, “da Slovenija ne sme obtičati v sovražnih sporih in spopadih za oblast, da epidemija ne sme biti tema političnih spopadov in da pristranska in enostranska komunikacija med mediji in političnimi predstavniki ter med vladnimi in nevladnimi organizacijami vodi v vsestranski kulturni boj, ki ovira normalno delovanje države.”

Po mnenju pobudnikov, ki danes niso želeli komentirati vsebine novega srečanja, bo leto 2022 za državo velik izziv, saj bi po njihovem mnenju umetno ustvarjene delitve v letu treh volitev ovirale delovanje institucij in oteževale življenja ljudi. Omenjajo tudi “resnicoljuben in umirjen odnos do polpretekle zgodovine, ki naj vključuje dosežke, ki nas povezujejo.”

aleksandra pivec matej tonin
Borut Živulovič/BOBO

Se bosta projektu Povežimo Slovenijo pridružila tudi Pivec in Tonin?

A zaenkrat po naših preverjanjih ne kaže, da bi bilo to zavezništvo kaj širše od tistega, ki ga v okviru povezave Povežimo Slovenijo napovedujejo stranke Konkretno, SLS, NLS in Zeleni Slovenije. “Mi gremo na volitve sami,” nam je dejal Dejan Podgoršek, generalni sekretar stranke Naša dežela, ki jo vodi nekdanja kmetijska ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

“Z vsem spoštovanjem do ostalih strank, ampak mi imamo svoj program in vrednostni sistem, medtem ko smo dobili občutek, da se te stranke zbirajo predvsem zaradi seštevanja glasov in da gre torej bolj za matematiko, kako priti v parlament, kot pa za neke resne vsebinske zaveze, ki bi nas zanimale,” pravi Podgoršek. Kljub tem pomislekom pa se današnjega srečanja z veseljem udeležuje. Za izhod iz sedanje globoke krize se je namreč treba po mnenju njihove stranke pogovarjati z vsemi in tudi s tem poskrbeti za dvig politične kulture. “Če se ne bomo pogovarjali, ne bomo prišli nikamor, pobudnike srečanja pa cenimo in spoštujemo ter verjamemo v njihov iskren namen,” dodaja prvi operativec Naše dežele.

Tudi koalicijska NSi se že drugič udeležuje tega srečanja, čeprav je že na prvem podpredsednik stranke, minister za delo Janez Cigler Kralj jasno povedal, da bo Nova Slovenija na volitvah nastopila samostojno. Neuradno pa vidni člani krščanskih demokratov ne izključujejo možnosti, da bi stranke sredine na volitvah nastopile kot blok in ponudile skupnega mandatarskega kandidata, a obenem opozarjajo, da bi se morali z morebitno takšno rešitvijo strinjati organi NSi. Ta možnost bi ocenah nekaterih iz Nove Slovenije prišla v poštev zlasti v primeru, da bi bil skupni kandidat za mandatarja prav njihov predsednik Matej Tonin, ki v preteklosti ni skrival tovrstnih ambicij. Na današnjem sestanku sicer prvič sodeluje tudi sam.

Marjan podobnik janez podobnik
BOBO

Brata Podobnik intenzivno sestankujeta

V luči priprav na današnje srečanje sta kar nekaj pogovorov po naših informacijah opravila tudi najbolj znana brata slovenske politike Marjan in Janez Podobnik. Prvi je od leta 2018 ponovno na čelu SLS, drugi pa je lani prevzel vodenje Zbora za republiko. Tako se je z Marjanom Podobnikom včeraj sestal predsednik Desusa Ljubo Jasnič, ki mu je prvak SLS predstavil projekt Povežimo Slovenijo, pa tudi zavezništvo za politično sredino, ki se sestaja danes. “Rekel mi je, če želiš, pridi zraven, pridi poslušat.”

Za vabilo se je Jasnič zahvalil, sestanka pa se ne udeležuje. O možnosti sodelovanja se bo pogovoril še z nekaterimi drugimi strankami, najbolj ga mika povezava z nepovezanimi poslanci, o tem pa bo poročal izvršnemu odboru Desusa. Do takrat velja, da gre upokojenska stranka na volitve samostojno. Nekaj sestankov s potencialnimi člani novega zavezništva je sicer opravil tudi Janez Podobnik, ki pa pogovorov in današnjega srečanja v ljubljanskem hotelu ni želel posebej komentirati, češ da “še ni čas za to.”

Sta pa po naših zanesljivih informacijah prejšnji teden Marko Voljč in Žiga Turk v državnem zboru obiskala prvega med poslanci Igorja Zorčiča, ki je marca skupaj z Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil vladno SMC, zdaj pa za nastop na volitvah snuje novo politično stranko. Zorčič naj bi ponudbo za sodelovanje v zavezništvu za politično sredino zavrnil, saj da v takšno povezavo ne sodi. Njegova pridružitev bi bila sicer veliko presenečenje, saj je eden od glavnih akterjev v zavezništvu prav Zdravko Počivalšek, ki je bil glavni razlog za Zorčičev odhod iz SMC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje