Skupščina ZZZS o zdravstveni reformi, na seji tudi minister Bešič Loredan

Slovenija 14. Feb 202306:53 > 08:48
Danijel Bešič Loredan predstavlja analizo zdravstva.
Žiga Živulovič jr./BOBO

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo na današnji izredni seji obravnavala napovedano zdravstveno reformo. Seje se bo udeležil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Koalicijske partnerice so sredi januarja pretresale izhodišča za pripravo napovedane zdravstvene reforme, minister pa je predstavil tudi analizo zdravstvenega sistema. Ta je po besedah premierja Roberta Goloba pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli. Kot je dodal, je lahko zdravstvena reforma le celovita in se je je treba lotiti v središčni točki, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Preberite še: Koalicija enotno v zdravstveno reformo

Na ZZZS so tedaj zavrnili očitke, da je jedro problema ZZZS in da naj bi pred vlado skrival nekatere podatke. Želijo si aktivnejše vloge, pogoj za to pa je sprememba zakonodaje. Pričakujejo tudi aktivnejšo vlogo plačnika in kupca zdravstvenih storitev, ki bo po načelih gospodarnosti in zdravstvene ekonomike ter na podlagi stroškovnih analiz izvajalcev postavljal realne cene zdravstvenih storitev ter zakupil program zdravstvenih storitev skladno s potrebami prebivalcev.

Napovedano zdravstveno reformo v ZZZS sicer pozdravljajo, a se ne sme usmeriti le na enega deležnika v zdravstvenem sistemu. Prav tako po besedah generalne direktorice ZZZS Tatjane Mlakar pričakujejo, da reforma jasno opredeli, da moramo v Sloveniji okrepiti socialni model zdravstvenega zavarovanja. Na ZZZS menijo, da mora zdravstvena reforma uvesti strukturne spremembe na področju upravljanja in organizacije v zdravstvu, izboljšati upravljanje zdravstvenega sistema na nacionalni ravni, izvesti ukrepe za dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema in izboljšanje javnofinančnih virov za zdravstvo.

Preberite še: Bešič Loredan: “To je 20 ljudi pripravljalo en mesec od jutra do večera”

Vlada je na dopisni seji kot predstavnike delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb razrešila Heleno Ulčar Šumčić, Ireno Drmaž in Oskarja Salecla. Za preostanek mandata do 25. oktobra 2025 je imenovala Petra Štembergerja in Mirando Groff Ferjančič, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.