Slovenski gasilci so v Makedoniji rešili štiri vasi: “Razmere so bile res hude”

N1 video 12. Avg 202115:51 0 komentarjev

Domov se je vrnila prva skupina slovenskih gasilcev (43), ki je v Severni Makedoniji gasila obsežne požare. Razmere so bile ekstremne, gašenje so oteževali visoke temperature, suh zrak in močen veter. Vendar je gasilcem požar uspelo stabilizirati, včeraj je tudi deževalo. Makedonci so slovenskim gasilcem, ki so rešili štiri vasi, neizmerno hvaležni.

Gasilci so na terenu, na katerem je divjal obsežen požar, preživeli več kot 12 ur dnevno, tudi do 22 ur. Živo srebro se je čez dan povzpelo tudi do 44 stopinj Celzija, gašenje pa sta oteževala še močen veter in suh zrak. “Razmere so bile res hude,” je na kratko povzel namestnik poveljnika severnoprimorske regije Dani Boltar.

“Takšne požare vidite samo na televiziji. Nisem bila v akciji, videla sem manjše požare kot gasilci,” je stanje opisala oficirka za zvezo Sandra Martinič. “Ko se pelješ skozi to območje, je črno. Res te pretrese, ko vidiš, da se je požar ustavil čisto pri hiši. Naši gasilci so rešili štiri vasi. Veseli so našega dela tam. Neverjetno, zmrazi te,” je strnila sveže vtise.

Včeraj, tik po odhodu naših gasilcev, je na območju požara padal dež, deževalo je okoli 45 minut. 52 slovenskih gasilcev, ki so jih zamenjali na območju Berova, je tako pričakalo stabilno stanje, sta dejala sogovornika.

Najtežje se je bilo umakniti požaru, ki se je približal zaradi ekstremnega vetra

Gasilci so takoj po prihodu v Severno Makedonijo začeli gašenje, pogoji so bili ekstremni, je opisal Boltar. “Ko smo prišli, nismo vedeli, kakšna je situacija. Ampak smo se zelo dobro znašli,” je dejala Martinič. Sodelovanje z avstrijskimi in bolgarskimi gasilci ter Srbi in Romuni, ki so zagotavljali letalsko podporo, pa tudi prebivalci, civilno zaščito, vojsko, policijo in veleposlaništvom, je opisala kot neverjetno. “Če smo kaj potrebovali in tega nismo mogli dobiti po uradnih kanalih, smo dobili od njih,” je povedala oficirka za zvezo.

Boltar je kot enega najtežjih trenutkov na misiji izpostavil petkov hitri umik zaradi ekstremnega vetra. “Veter je bil premočen, požar pa se je začel prehitro približevati. Umaknili smo se nižje v vas, ki smo jo obvarovali,” je opisal.

Slovenija je takšno gasilsko pomoč ponudila prvič. Pogoji gorenja v Severni Makedoniji so bili podobni kot na slovenskem Krasu, je požar primerjal Boltar. Podobna je vegetacija, rastejo bor, brinje in trava. “Gori podobno kot pri nas. Je bil pa ta požar ogromen in zato toliko težje obvladljiv,” je povedal gasilec.

Gasilce, ki so se odpravili v Severno Makedonijo, je izbral Boltar. “To je bila težka naloga,” je povedal. Naloga pa je bila še zahtevnejša, ker je ravno čas dopustov. Najti je moral dovolj gasilcev in poskrbeti, da gre za pripadnike različnih društev iz različnih delov Slovenije. “Da domač teren ne ostane brez gasilcev,” je dodal.

Hvaležnost domačinov neizmerna

Fantje so bili ustrezno zaščiteni, je povedal namestnik poveljnika severnoprimorske regije: “Nenehno smo jih opozarjali, naj pijejo dovolj vode.” Poškodoval se je en gasilec, nezgoda pa se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

“Domačini so nam, ko so videli, da je požar tako obsežen, nenehno nosili hrano in pijačo. Ko smo se proti požarišču peljali skozi vas, so nas ustavili in nam dali vodo ter kokakolo, cele palete. Zadnji dan, ko se je požar umiril, so šle cele vasi po požarišču in pobrale vse smeti ter počistile. Zelo so bili hvaležni za delo, ki smo ga opravili,” je orisal.

“Neverjetno je bilo videti to srčnost, ki so jo vložili v gašenje požarov,” je povedala Martinič.

Požar stabilen, razmere ostajajo resne

Požar so gasilci v zadnjih dneh stabilizirali. “Ravno zadnji dan so gasilci požar stabilizirali. Mislim, da so zaključili našo misijo, intervencijo v Severni Makedoniji, v najboljši luči,” je poudarila Martinič.

Zadnji dan na terenu so opravili tudi izvidnico s helikopterjem, stanje so pregledali tudi z ekipo, ki jih je zamenjala. “Menim, da bodo nadaljevali kontrolo. Če bo nastalo novo žarišče požara, ga bodo lahko hitreje pogasili. Upamo, da bodo lahko nadzor nato prevzeli lokalni gasilci,” je opisala.

Kljub optimizmu razmere ostajajo resne, so opozorili sogovorniki. Temperature so visoke, veter pa je neugoden.

Raščan: Izkazali ste se kot košarkarji

V Slovenijo so gasilci po nočni vožnji prispeli danes zjutraj. Na Rojah sta jih sprejela tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan. Gasilcem sta se zahvalila za opravljeno delo in njihovo požrtvovalnost. “Šli ste takoj, pomagali ste, ko so to res potrebovali. Makedonci so zelo hvaležni, tudi mi smo hvaležni,” je povedal Lampret.

“Prošenj za pomoč je veliko. Tukaj ste se zelo izkazali, kot naši najboljši športniki, košarkarji,” je gasilcem dejal Raščan. Lampret pa je dodal: “Jaz vam Severine ne morem obljubiti.” Košarkarje je namreč v torek, po tem ko je Luka Dončić podpisal zgodovinsko pogodbo z Dallas Mavericksi, na dvorcu Zemono zabavala pevka Severina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!