Štajerska avtocesta: zakaj so toliko časa odstranjevali meso in tovornjak?

Slovenija 30. Sep 202212:00 2 komentarja
Prometna nesreča, štajerska ac
DARS

Zaradi prometne nesreče je bil promet na štajerski avtocesti proti Mariboru v četrtek ves dan oviran. Po daljši popolni zapori avtoceste je promet nekaj časa tekel zgolj po enem pasu, pozno zvečer pa so avtocesto znova popolnoma zaprli. Dolgotrajno odstranjevanje posledic nesreče je v slabo voljo spravilo številne voznike, ki so se ujeli v daljši zastoj. Na Darsu so pojasnili, zakaj je odstranjevanje posledic nesreče trajalo tako dolgo.

Kot smo poročali, se je nesreča na odseku med Blagovico in predorom Podmilj v smeri Maribora zgodila ob 5.43 zjutraj, ko je osebno vozilo znamke BMW z romunskimi registrskimi tablicami trčilo v varnostno ograjo ter obstalo na voznem in prehitevalnem pasu. Za njim je pripeljal voznik tovornega vozila, ki se je trčenju v stoječe vozilo skušal izogniti in je zato odvil ostro desno. Vozili sta trčili, tovorno vozilo s priklopnikom pa je nato odbilo še v ograjo in se prevrnilo na bok. Iz tovornega vozila se je pri tem raztresel tovor, šlo za zamrznjene mesne izdelke.

Kot so sporočili na Darsu, so kmalu po prometni nesreči obvestili vse službe sistema za zaščito in reševanje, začeli z obveščanjem voznikov in naročil pogodbenega izvajalca avtovleke, da bi odstranil obe vozili. “Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke je na kraj prometne nesreče prispel ob 6.50, vendar je lahko odpeljal le osebno vozilo. Od policije smo namreč dobili odredbo, da bo za odvoz zamrznjenega mesa s tovornjaka poskrbela sanitarna inšpekcija,” so pri upravljavcu avtocest zapisali v izjavi.

Prometna nesreča, štajerska ac Prometna nesreča, štajerska ac
DARS
Prometna nesreča, štajerska ac Prometna nesreča, štajerska ac
DARS
Prometna nesreča, štajerska ac Prometna nesreča, štajerska ac
DARS
promet promet
prometnoinformacijski center
prometnoinformacijski center

Odvoz tovora je po Darsovih navedbah potekal med 11. in 14. uro. S policijo naj bi se vmes dogovorili, da bodo po končanem odvozu tovora odprli en prometni pas. Obeh pasov ni bilo mogoče sprostiti takoj, ker tovornega vozila ni bilo mogoče premakniti. Prehitevalni pas na štajerski avtocesti so pri Darsu odprli nekaj po 14. uri, odstranitev tovornega vozila pa preložili na nočni čas. Avtocesto so na odseku Blagovica – Trojane ponovno zaprli ob 21.45, po odstranitvi vozila in popravilu ograje pa so jo odprli šele ob 23.30.

Na delu avtoceste, kjer se je nesreča zgodila, je bil ves dan zastoj, gneča pa je bila tudi na vseh vzporednih regionalnih cestah. Številne je zmotilo, da so posledice nesreče odpravljali tako dolgo. Pri Darsu so poudarili, da vse postopke odvažanja tovornih vozil, udeleženih v prometnih nesrečah, izvajajo zgolj po navodilih in dogovoru s policijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje