Ste v sorodu s Karlom III.? Skoraj zagotovo

Slovenija 16. Maj 202305:46 2 komentarja
britanski kralj Karel III.
PROFIMEDIA

Se vam zdi to nemogoče? Pa ni. Matematika in genetika lahko razložita.

Seveda s pred kratkim okronanim britanskim vladarjem skoraj zagotovo niste v bližnjem sorodstvu, imata pa lahko skupnega praprapraprapraprababico ali ravno tolikokrat pradedka.

Verjetnost, da je to res, ni tako zelo majhna. Družinsko drevo vsakega posameznika, bolj ko se vračate v preteklost, namreč raste eksponentno. V samo štirih generacijah število prednikov raste najprej od dveh staršev do štirih starih staršev, osmih pradedkov in prababic ter 16 prapradedkov in praprababic – potem pa se številke dramatično povečajo. Če greste samo 25 generacij nazaj (to je okoli leta 1200), število vseh vaših neposrednih prednikov preseže 33 milijonov. Ker so bile populacije takrat razmeroma majhne – na svetu je takrat verjetno živelo od 360 do 450 milijonov ljudi – je možnost, da to vaše razširjeno družinsko drevo vključuje tudi (tedanjo ali bodočo) modro kri, precej velika.

kovanec s podobo Karla Velikega
Kovanec s podobo Karla Velikega/WIKIPEDIA

Večina Evropejcev je potomcev Karla Velikega

Po besedah Grahama Coopa, profesorja evolucije in ekologije na Univerzi v Kaliforniji, je vsak razmeroma ploden vladar, ki je živel pred približno 1000 leti, verjetno prednik velikega dela današnjega prebivalstva, piše BBC. Pogost primer je Karel Veliki, ki je živel med letoma 747 do 814. Združil je večino Evrope pod svojo oblastjo, se poročil vsaj desetkrat in zapustil 18 otrok, vsaj zakonskih. Za nezakonske ni znano. Čeprav je to težko dokončno dokazati, strokovnjaki domnevajo, da večina današnjega evropskega prebivalstva izvira iz njega.

Barbara Celjska
Barbara Celjska/WIKIPEDIA

Kako smo z britansko kraljevo družino povezani Slovenci?

Za skupne prednike z britanskim Karlom III. in naključnim prebivalcem ali prebivalko današnje Slovenije, katere predniki tukaj živijo vsaj eno generacijo ali dve, pa ni treba iti tako daleč nazaj. Britanska kraljeva hiša je v neposrednem sorodstvu z našo najbolj znano plemiško družino, celjskimi grofi, preko Barbare Celjske, ki je bila poročena z rimsko-nemškim cesarjem Sigismundom in z njim imela hčerko Elizabeto.

Celjski grofi so sicer izumrli že davno (leta 1456), vendar pa so kot večina tedanjih velikašev zaplodili tudi marsikaterega izvenzakonskega otroka, ki je imel otroke, ki so imeli otroke, ki so imeli otroke … in tako dalje vse do vas.

množica globus Zemlja ljudje
PROFIMEDIA

Vsi ljudje smo velikanska družina

To po drugi strani tudi pomeni, da smo si vsi prebivalci naše dežele na neki način v sorodstvu, vsaj zelo daljnem. In če bi šli do konca, bi lahko ugotovili, da smo sorodstveno povezani prav z vsakim človekom, ki je kdajkoli živel, če je le živel tako dolgo, da je imel potomce in preko tega tudi z vsakim, ki živi v istem času kot vi, se pravi danes. Povedano na kratko – vsi ljudje smo v resnici velikanska družina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje