Dim iz Kanade, kjer divja na stotine požarov, bo dosegel tudi naše kraje

Slovenija 26. Jun 202316:25 4 komentarji
kanada, požar
Wildfire Service/Handout via REUTERS

Dim iz Kanade, kjer neusmiljeno divja na stotine požarov in kjer so zaradi ognjenih zubljev morali evakuirati na tisoče prebivalcev, je že dosegel jugozahod Evrope, v petek pa naj bi dosegel še naše kraje.

Kanada se sooča z najhujšo sezono gozdnih požarov v moderni zgodovini te države. Segreva se namreč hitreje kot preostali del planeta in se v zadnjih letih sooča z ekstremnimi vremenskimi pojavi, katerih intenzivnost in pogostost se zaradi globalnega segrevanja povečujeta.

Samo letos so po podatkih tamkajšnjih gasilcev ognjeni zublji pogoltnili za 7,4 milijona hektarjev gozdov. To je večja površina, kot če bi združili vsa pogorišča iz let 2016, 2019, 2020 in 2022, poroča Guardian. Še vedno je aktivnih 461 požarov, komaj polovica jih je pod nadzorom.

“Takšne razmere na tako zgodnji stopnji sezone so brez primere in seveda močno skrbijo vse Kanadčane,” je v začetku meseca povedal minister za pripravljenost na izredne razmere Bill Blair. Na tisoče prebivalcev so evakuirali in razselili, razmere pa so se do danes še bolj zaostrile. Gasilcem ne gredo na roko ne vročinski valovi ne močni vetrovi, ki jim močno otežujejo gašenje.

kanada, požar
Alberta Wildfire/Handout via REUTERS

Vetrovi so tudi krivi, da je gost dim zaneslo v druge države, najprej je dosegel ZDA. Širše območje mesta New York se je obarvalo v oranžno, dim pa se je nato širil naprej po zvezni državi New York ter po delih Pensilvanije in New Jerseyja, vse do Severne Karoline in Indiane.

Ameriška agencija za varstvo okolja je kakovost zraka označila kot nezdravo za večji del severovzhodnega dela ZDA, od Bostona do Pittsburgha in Washingtona. Ob tem pa ljudi posvarila, naj ne telovadijo zunaj, še posebej tisti, ki imajo težave z dihali.

Indeks kakovosti zraka, ki ga ameriška agencija za varstvo okolja uporablja za merjenje onesnaženosti zraka, je namreč v mestih Syracuse v New Yorku in Lehigh Valley v Pensilvaniji občasno presegel neverjetnih 400 točk. Raven 50 ali manj velja za dobro, vse nad 300 pa za nevarno, ko tudi zdravim ljudem svetujejo omejitev dejavnosti na prostem.

Kip svobode v dimu Kip svobode v dimu
REUTERS/Amr Alfiky
New York City v dimu New York City v dimu
REUTERS/Amr Alfiky
New York City v dimu New York City v dimu
REUTERS/Mike Segar

Že 9. junija so norveške oblasti sporočile, da je dim dosegel tudi to skandinavsko državo. Meritve so k sreči pokazale, da so koncentracije nizke in niso povzročile nobenega okoljskega problema ali škode zdravju prebivalcev. Zdaj pa je dim dosegel še jugozahod Evrope, je na Twitterju sporočila Agencija za okolje (Arso). V petek bo po njihovih napovedih nekaj dima doseglo tudi naše kraje.

Eden od uporabnikov Twitterja je meteorologe vprašal, ali bo dim mogoče videti tudi prostim očesom. “Koncentracija dima se bo precej zmanjšala. Mogoče bo sončni zahod bolj barvit,” so odgovorili na Arsu.

Ameriški predsednik Joe Biden je kanadskemu premierju Justinu Trudeauju sicer že ponudil dodatno pomoč ameriške vlade v boju proti požarom zgodovinskih razsežnosti in ukazal napotitev vseh zveznih gasilskih zmogljivosti, ki so na razpolago, v Kanado. ZDA so tja poslale že več kot 1.500 gasilcev in opremo.

Tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, v začetku meseca sporočil, da je Evropska komisija na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite.

Povedal je, da so Francija, Španija in Portugalska že ponudile znatno število gasilcev, ki bodo priskočili na pomoč kanadskim in drugim reševalcem. Evropska unija je pripravljena še naprej pomagati, je zapisal ob tem na Twitterju.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje