Tako lepega vremena v letošnji zimi še nismo imeli

Slovenija 11. Jan 202212:02 > 15:11 0 komentarjev
Vreme: sonce
PROFIMEDIA

December je bil precej turoben, meglen in na splošno zelo skop s soncem. A kot kaže, bo sredina januarja vremensko bolj radodarna, saj smo namreč vstopili v najdaljše obdobje brez megle v tej zimi. Prebivalci Ljubljanske kotline pa se bodo lahko veselili tudi najbolj sončnega tedna v letošnji zimi.

Vesela novica za vse, ki imate radi sonce in prijetno vreme — vstopili smo v najdaljše obdobje brez megle v tej zimi. “Med novoletnimi prazniki je bilo precej megleno. Včeraj pa se je tako v osrednji Sloveniji precej zjasnilo, od danes pa se bo še bolj,” je za N1 pojasnil Brane Gregorčič, dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso). Po napovedih bo naslednjih pet dni zelo sončnih, vendar zimsko hladnih.

Precej sonca bo tudi v Ljubljanski kotlini, kjer se je v preteklih dneh zadrževala gosta megla, zaradi katere je bilo vzdušje precej turobno in je vplivala tudi na počutje ljudi. Po podatkih Arsa so imeli v Ljubljani zadnjih trideset dni starega leta le 22 ur sonca. Po besedah vremenoslovcev bo ta teden v Ljubljanski kotlini najbolj sončen v letošnji zimi, zato ga le izkoristite za sprehod ali uživanje na soncu.  Suho vreme, brez padavin in megle nas bo spremljalo še vse do sredine naslednjega tedna, najbolj sončno bo po Gregorčičevih besedah ravno do sobote.

Kakšen je bil december?

Zadnji mesec starega leta je bil nadpovprečno topel, saj je odklon temperature zraka od povprečja znašal 0,8 stopinje Celzija, kar december 2021 uvršča med 20 najtoplejših od leta 1961. Pretekli mesec je bil podpovprečno namočen. “Kazalnik višine padavin na ravni države uvršča december 2021 približno na sredino po višini padavin po letu 1961,” kažejo podatki poročila Arsa. Da je bilo sonca manj kot v preteklosti, so občutili tudi prebivalci preostalih delov države, saj je bil december podpovprečno osončen. Manj sonca je bilo v osrednjem delu države in ob morju.

“Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji december na ravni države zelo podoben decembru 2002, ki pa je bil toplejši v severozahodnem delu države, suh na zahodu in bolj namočen na vzhodu države. Vremenski potek se je med omenjenima mesecema seveda razlikoval,” so še poudarili na Arsu.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!