Testiranje na robu Ljubljane: čakati je treba dobre pol ure

Slovenija 17. Jan 202211:57 > 15:43 0 komentarjev
Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO

Z današnjim dnem je Zdravstveni dom Ljubljana vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje iz Stožic preselil na parkirišče v Stanežiče. Kot razlog je navedel boljšo prometno pretočnost ob povečanem številu odvzemov brisov. V Stanežičah je bilo treba dopoldan na testiranje čakati dobre pol ure. Do 12. ure je bilo na test naročenih 1.400 oseb, maksimalna kapaciteta pa je okrog 2.000, so sporočili iz ZD Ljubljana.

ZD Ljubljana je pretekli teden sporočil, da bo PCR-testiranje preselil iz garaže v Stožicah na parkirišče v Stanežičah. Odvzem brisov tudi na novi lokaciji poteka na način “drive in”. Vodja koordinatorjev točke za testiranje Tatjana Leškan je kot razlog navedla, da so morali zaposleni velikokrat opozarjati, naj ob prihodu na odvzem brisa v Stožicah ugašajo vozila, saj je garaža, kjer je vstopna točka, zaprt prostor.

Prvi dan testiranja na novi lokaciji sta dopoldan v Stanežičah nastali dve daljši koloni avtomobilov, za testiranje pa je bilo treba čakati 30 do 40 minut. Kolona pred uvozom na parkirišče sicer ne ovira prometa proti Medvodam.

Dopoldan več kot 160 šolarjev

Dopoldan so za nekoliko daljšo vrsto poskrbeli številni šolarji, ki lahko na testiranje pridejo nenaročeni. Kot so za N1 povedali v ZD Ljubljana, je zjutraj prišlo približno 160 šolarjev, zato so morali prerazporediti avtomobile v več vrst. Po njihovih besedah je čakalna doba za testiranje podobna kot v zadnjih dneh v Stožicah, odvisna pa je tudi od tega, ali ljudje prihajajo pravočasno, kot so naročeni. Z gnečo so se spopadli tako, da so avtomobile na parkirišču razvrstili v dodatne čakalne vrste.

Nekateri bralci so nas opozorili, da posamezniki danes še niso vedeli za spremembo lokacije in so čakali na testiranje pred Stožicami. Ob našem preverjanju pred vstopom v garažo v Stožicah ni bilo nikogar, prav tako so že odstranili vse table, ki so označevale, da je tam potekalo testiranje.

“Danes v tajništvo nismo dobili nobenega klica, da bi bil kdo v Stožicah in iskal testiranje. Mislim, da je bilo v medijih v zadnjih dneh velikokrat omenjeno, da se lokacija seli in so bili ljudje dobro obveščeni,” so nam povedali v ZD Ljubljana.

Spremenili bodo protokol PCR-testiranja

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je zaradi porasta okužb in posledično pritiska na vstopne točke v pripravi spremenjen protokol PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh, je pa minister razkril, da bodo po protokolu kot zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom čim dlje skušali zagotavljati PCR-testiranje.

Ob tem o maksimalni zmogljivosti analize brisov PCR-testov v slovenskih laboratorijih ni želel govoriti, saj se kapacitete prilagajajo vsak dan. “Verjamem, da bodo naredili vse, tako Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in drugi,” je dejal. Po njegovih besedah so tudi epidemiologi enotni, da je treba čim dlje zagotavljati dostop do PCR-testiranja za vse, ki to potrebujejo.

S pozitivnim hitrim testom vam za PCR-testiranje ni treba klicati zdravnika

Če vas je na PCR-test naročil zdravnik, morate v Ljubljani odslej v Stanežiče, kjer po novem odvzemajo brise za PCR-testiranje na koronavirus. A če ste okužbo že potrdili s hitrim (HAG) testom oziroma ste se samotestirali, lahko za PCR-test izberete eno od točk v prestolnici, kjer naročanje ni potrebno.

Lokacije testiranj lahko preverite tukaj.

Iz centra najprej v Stožicah, nato v Stanežiče

Stanežiče so tretja lokacija za PCR-testiranje. Naprej je testiranje potekalo na Metelkovi, konec preteklega leta pa so testiranje preselili v Stožice. Ob neupoštevanju navodil osebja, naj uporabniki ugašajo avtomobile, je gneča tudi zelo obremenila krožišče Tomačevo, zato so se v ZD Ljubljana odločili, da testiranje preselijo na rob Ljubljane, saj je lokacija “na prostem in omogoča razporeditev vozil na področje parkirišča”.

Lokacija testiranja v Stanežičah je od centra Ljubljane oddaljena kar sedem kilometrov, del poti pa ob tem nima niti pločnika. Več o tem tukaj.

Testiranje v Stanežičah, NIJZ Testiranje v Stanežičah, NIJZ
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO
Stanežiče testiranje Stanežiče testiranje
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kako na PCR-testiranje?

V ZD Ljubljana razlagajo, da se mora splošna populacija na odvzem brisa za PCR-test naročiti. V primeru simptomov okužbe s koronavirusom osebo na odvzem naroči izbrani družinski zdravnik. V primeru pozitivnega hitrega testa pri samotestiranju pa se posameznik na odvzem brisa naroči na telefonskih številkah 031 619 359 ali 031
619 255.

Šolarjem in dijakom se na odvzem brisa za PCR-testiranje v ZD Ljubljana ni treba naročiti. Na odvzem brisa lahko pridejo vsak dan od ponedeljka do petka med 7.30 in 9.30, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa tudi med 12. in 14. uro.

V ZD Ljubljana ljudem sporočajo še, naj ob prihodu na odvzem brisa s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument ter obvezno nosijo zaščitno masko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!