Krek: Glede na upor sklepam, da se veliko otrok doma ne testira

Koronavirus 12. Nov 202111:28 > 13:35 3 komentarji
Samotestiranje
PROFIMEDIA

Prvi šolski dan po krompirjevih počitnicah je bilo pri učencih osnovnih šol potrjenih največ okužb doslej. Prejšnji rekord je bil presežen za več kot trikrat. Zaradi tveganih stikov je v karanteni skoraj 13 tisoč učencev. Vlada je v novem odloku predpisala obvezno samotestiranje za vse učence, ki ga bodo morali izvajati v šolah in ne več doma. Šolniki pravijo, da (vsaj) za učence do 5. razreda to ni ustrezen ukrep. Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel glede pomislekov o samotestiranju v šolah pravi, da testiranje v šoli že nekaj časa prakticirajo v Avstriji in pri tem nimajo kakšnih pomembnejših slabih izkušenj. Direktor NIJZ Milan Krek pa poudarja, da glede na upor lahko sklepa, da se veliko otrok doma ne testira.

Okužbe s koronavirusom hitro naraščajo tudi v osnovnih šolah. Prvi dan pouka po krompirjevih počitnicah, v torek, 2. novembra, so po podatkih Covid sledilnika med učenci potrdili 361 novih okužb, kar je več kot trikrat več kot je bil najvišji zabeleženi prirast do tedaj.

V zadnjem tednu je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v starostni skupini od 6 do 14 let potrjenih 1939 okužb. Aktivno okuženih osnovnošolcev je tako trenutno 4165.

Tudi starši poročajo, da je rast okužb s krompirjevimi počitnicami dobila pospešek. Bralka nam je sporočila, da so v razredih obeh njenih otrok, ki obiskujeta eno od ljubljanskih osnovnih šol, v minulem tednu potrdili okužbe s covidom; v enem je zbolelo deset od 18 učencev, v drugem so zboleli trije. “Danes je bil eden od okuženih v šoli, saj so mu šele kasneje potrdili okužbo. Na srečo so otroci ves čas pouka nosili maske,” je povedala mama.

V Osnovni šoli Danile Kumar v Ljubljani so zaradi hitrega širjenja okužb minuli teden preventivno uvedli šolanje na daljavo za vse učence tretje triade. Ravnateljica Mojca Mihelič je za N1 povedala, da beležijo povečanje okužb že od sredine septembra in da se stanje ni umirilo niti v času krompirjevih počitnic. Zato so se odločili, da učenci predmetne stopnje za štiri dni preidejo na alternativni režim pouka.

Po podatkih Mestne občine Ljubljana, ki pridobiva podatke od osnovnih šol, je v tem tednu v karanteni 65 oddelkov in 1495 otrok, kar predstavlja najvišje število do sedaj. Šole v teh oddelkih izvajajo pouk na daljavo.

Po podatkih sledilnika je na ravni države trenutno v karanteni skoraj 13 tisoč otrok oziroma 633 oddelkov osnovnih šol. Ker šole podatke pošiljajo z zamikom, bi se končno število lahko še povečalo.

Otrok z masko
PROFIMEDIA

Bi samotestiranje v šolah lahko še okrepilo širjenje okužb?

Šole oziroma vzgojno-izobraževalni zavodi so sicer po podatkih NIJZ že od začetka septembra najpogostejša lokacija, kjer prihaja do rizičnih stikov z okuženimi.

Večina otrok, kot je znano, covid preboli z blagimi simptomi ali celo brez njih, vendar pa ob nedoslednem testiranju in upoštevanju zaščitnih ukrepov okužbo lahko uspešno širijo. To je najbrž razlog, da je vlada poleg strožjega nadzora PCT v novem odloku predvidela največ ukrepov prav na področju šolstva. Odlok o ukrepih proti širjenju okužb s koronavirusom tako med drugim določa, da se bodo morali otroci od prihodnje srede obvezno samotestirati, kar bo potekalo v šolah in ne več doma.

Šolniki so takoj po sprejetju opozorili na nedorečenost odloka in številna vprašanja, ki se pojavljajo glede novih pravil. Predvsem skrbi dejstvo, da bodo otroci, ki bi ob pozitivnem hitrem testu ostali doma, po novem prišli v šolo in okužbo potrdili šele tam – ob tem pa bodo prišli v stik s številnimi (zdravimi) otroki in zaposlenimi.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel se strinja, da testiranje v razredu vsekakor povzroča morebitne dodatne tvegane stike, a hkrati (lahko) izboljša nadzor nad testiranjem. “Če se otrok testira v šoli in je pozitiven, so njegovi sošolci v tistem času izpostavljeni morebitni okužbi. Če bi se otrok testiral doma, ob pozitivnem testu tisti dan sploh ne bi bil v stiku s sošolci,” pravi za N1. Res pa je, dodaja epidemiolog, da če se otrok ne bi testiral niti doma niti v šoli, pa bi bil okužen, bi se seveda tveganje za prenos še bistveno bolj povečalo.

“Testiranje v šoli že nekaj časa prakticirajo v Avstriji in pri tem nimajo kakšnih pomembnejših slabih izkušenj,” dodaja Fafangel.

Milan Krek
BOBO

Krek: V šoli se bo testiral vsak

“Ne vemo, koliko otrok se doma dejansko testira,” opozarja direktor NIJZ Milan Krek. “Glede na upor, ki se dogaja glede samotestiranja v šolah, lahko sklepam, da ne veliko. Če bi se, najbrž ne bi imeli tako veliko okuženih v šolah.”

Na vprašanje, ali ga ne skrbi, kako bodo samotestiranje izvajali učenci prve triade, ne da bi jim pri tem pomagala odrasla oseba, Krek odgovarja: “Mi ne živimo v normalnih razmerah, živimo v izrednih razmerah in temu se moramo prilagoditi. Če se ne bomo, jih ne bomo obvladali. Če se učenci testirajo v šoli, se bo testiral vsak, to je tisto, kar je pomembno.”

Izredne razmere, ki smo jim priča, so cena, ki jo kot družba plačujemo zaradi nizke precepljenosti, še opozarja Krek. “Če bi se dovolj ljudi cepilo, bi imeli na oddelkih intenzivne terapije 30 ali 40 covidnih bolnikov in nas kolaps zdravstvenega sistema ne bi skrbel. Tudi v šolah ne bi imeli težav.”

Proti covidu je trenutno polno cepljenih 53,5 odstotka državljanov.

Obvezno samotestiranje na covid-19, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo, in ne že v ponedeljek, kot je bilo prvotno določeno. Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek in v uradnem listu objavila pozno zvečer. Ta določa tudi, da bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje