Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednico Pirc Musar

Slovenija 28. Feb 202320:32 3 komentarji
Nataša Pirc Musar na posvetu slovenske diplomacije
Borut Živulović/BOBO

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednico Natašo Pirc Musar in tako odločilo, da v primeru domnevnega fiktivnega računa za vodenje humanitarne organizacije Rdeči križ Slovenije ni storila kaznivega dejanja.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednico republike Natašo Pirc Musar, poroča spletni portal 24ur. Po oceni tožilstva namreč ni bil podan utemeljen sum, da je Pirc Musar kot predsednica Rdečega križa Slovenije leta 2015 storila naznanjeno kaznivo dejanje, in sicer ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Kot smo poročali, je ovadbo zoper takrat sveže izvoljeno predsednico sredi decembra vložil Sektor kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana. Ovadba je bila vezana na fiktivni račun, ki ga je njen zavod Info Hiša izdal leta 2015, ko je bila Pirc Musar predsednica Rdečega križa Slovenije.

Preberite še: Zaradi fiktivnega računa kazensko ovadili Natašo Pirc Musar

Mesec dni po začetku predsedovanja tej dobrodelni organizaciji je njen zavod Info Hiša Rdečemu križu Slovenije izdal račun za pravno svetovanje v vrednosti 778 evrov. Kasneje se je izkazalo, da pravnega svetovanja ni bilo in da je šlo za fiktivni račun, s katerim si je Pirc Musar želela izplačati honorar za vodenje Rdečega križa. Ta humanitarna organizacija je predsednikom, ki so jo vodili pred njo, honorarje sicer izplačevala osebno.

Ko smo Pirc Musar o tem povprašali v enem izmed N1 SOOČENJ oktobra lani, je potrdila, da je bila specifikacija na računu nepravilna in da so napako odpravili. Ker so mediji poročali, da se je s tovrstnim izplačilom honorarja izognila plačilu dohodnine in pokojninskih ter zdravstvenih prispevkov, je Pirc Musar dodala, da bi – tudi če bi honorar prejela preko zavoda in ne osebno, kot je bilo na koncu izvedeno – plačala vse ustrezne davščine.

Kasneje je za Reporter navedla še, da je šlo v tem primeru za “nenamerni zaplet”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje