Zaradi fiktivnega računa kazensko ovadili Natašo Pirc Musar

Slovenija 22. Dec 202214:56 19 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Aljaž Uršej/N1

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je prejšnji teden prejelo kazensko ovadbo zoper fizično osebo zaradi ponareditve ali uničenja poslovnih listin, so na tožilstvu potrdili za N1. Kot je poročal Reporter, gre za ovadbo Nataše Pirc Musar, ki je danes zaprisegla kot prva predsednica Republike Slovenije. Ovadba je vezana na fiktivni račun, ki ga je njen zavod Info Hiša izdal leta 2015, ko je bila Pirc Musar predsednica Rdečega križa Slovenije.

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana je zoper Natašo Pirc Musar vložil kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, je poročal Reporter. Da so prejšnji teden – natančneje v sredo, 14. decembra – prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, so za N1 potrdili na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu. “Po proučitvi zadeve bo sprejeta ustrezna državnotožilska odločitev,” so dodali.

Na PU Ljubljana na vprašanja o konkretnih in določljivih fizičnih osebah v skladu z določili zakona o varstvu osebnih podatkov niso odgovarjali, so pa za N1 potrdili, da so v tem mesecu na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Nataša Pirc Musar je danes sicer zaprisegla kot prva predsednica Republike Slovenije.

Kot je poročal Reporter, je ovadba vezana na leto 2015, ko je bila Pirc Musar predsednica humanitarne organizacije Rdeči križ Slovenija. Mesec dni po začetku mandata je njen zavod Info Hiša omenjeni humanitarni organizaciji izdal račun za storitev pravnega svetovanja v vrednosti 778 evrov. Kasneje se je izkazalo, da pravnega svetovanja v resnici ni bilo in je šlo za fiktivni račun, s katerim si je Pirc Musar želela izplačati honorar za vodenje Rdečega križa. Ta humanitarna organizacija je predsednikom, ki so jo vodili pred njo, honorarje sicer izplačevala osebno.

Ko smo Pirc Musar o tem povprašali v enem izmed N1 SOOČENJ oktobra letos, je potrdila, da je bila specifikacija na računu nepravilna in da so napako odpravili. Ker so mediji poročali, da se je s tovrstnim izplačilom honorarja izognila plačilu dohodnine in pokojninskih ter zdravstvenih prispevkov, je Pirc Musar dodala, da bi – tudi če bi honorar prejela preko zavoda in ne osebno, kot je bilo na koncu izvedeno – plačala vse ustrezne davščine. “Šlo je za en račun. Stornirali smo ga in potem je šlo po standardih, ki so si jih zastavili v Rdečem križu naprej do konca mojega mandata,” je pojasnila.

Za Reporter je navedla, da je šlo v tem primeru za “nenamerni zaplet”. “Šlo je za plačilo honorarja, ki je pripadal predsedniku oziroma predsednici in je bil 500 evrov neto na mesec. Na Rdečem križu Slovenije namreč nisem bila zaposlena, skladno s pravili pa je predsedniku takrat pripadal honorar. Tega sem si, mimogrede, s tisoč evri neto sama znižala takoj po prihodu na 500 evrov neto,” je pojasnila.

Obenem je dejala, da računa na Rdečem križu Slovenije ni potrdila sama, ampak naj bi ga potrdila takratna generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Renata Brunskole, sama pa ga je v imenu zavoda Info Hiša le podpisala. Brunskole je kasneje dejala, da na računu ni ne njenega podpisa ne parafe. Pirc Musar je naknadno pojasnila, da je šlo za “neljubo napako”, saj je pred tem vse račune potrjevala generalna sekretarka Brunskole, ker je bila takrat odsotna, pa je ta račun parafiral nekdo drug iz računovodske oziroma pravne službe, je še poročal Reporter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje