Tožilstvo za nekdanjo vpisničarko SDT predlaga štiri leta in pol zapora

Slovenija 31. Maj 202319:21 1 komentar
kazenski zakonik
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Za nekdanjo vpisničarko na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki ji očita razkrivanje tajnih podatkov, tudi Kavaškemu klanu, tožilec Luka Moljk predlaga enotno kazen štirih let in šest mesecev zapora. Obramba medtem predlaga oprostilno sodbo v večini točk obtožnice, v eni pa zavrnilno. Razglasitev sodbe bo prihodnji teden.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaključnimi besedami obrambe in tožilstva danes končala glavna obravnava v sojenju nekdanji vpisničarki SDT, ki ji tožilstvo očita razkrivanje tajnih podatkov. Za zaključno besedo se je odločila tudi obtožena, ki je zavrnila vse očitke tožilstva.

Kot je dejala, je bil najhujši dan v njenem življenju 9. november 2021, ko so v njeno pisarno na SDT vstopili kriminalisti in ji odvzeli prostost. Odločno je zanikala, da bi izdajala tajne podatke v zameno za denar ali da bi bila povezana s kriminalnimi združbami.

Očitki tožilstva, da je izdajala tajne podatke, po njenem ne držijo, prav tako tožilstvo zanje ni predložilo dokazov, je poudarila. “Razumem, da sem storila določene napake in jih obžalujem,” je dodala. Samo sebe je opisala kot hitro razmišljujočo in sposobno hitrega navezovanja stikov, na SDT, je dodala, je bila vsako leto ocenjena z najboljšo oceno. Tudi v priporu z njo niso imeli težav, ker se je držala pravil. Zanikala je, da bi zapravljala denar za razkošne počitnice in draga oblačila, je pa že od nekdaj rada lepo urejena. Želela si je kupiti tudi avtomobil in je denar dajala na stran, je povedala sodišču.

Kot inteligentno je obtoženo v zaključni besedi opisal tudi tožilec Luka Moljk, ki je obtoženi sprva očital štiri kazniva dejanja, v začetku maja pa je v obtožnico dodal še en očitek o izdajanju tajnih podatkov. Kot je dejal, je obtožena vedela, da ji druženje s premožnimi ljudmi lahko prinese določene koristi, kot sta vpliv in spoštovanje v družbi. Vedela je, da so kriminalci pripravljeni dobro plačati za informacije.

Po petih točkah obtožnice je tožilec posebej izpostavil izdajo tajnih podatkov Kavaškemu klanu, kjer je kot oteževalno okoliščino izpostavil ogrožanje življenja tajnega delavca policije, do imena katerega naj bi se člani klana namreč dokopali prav s pomočjo obtožene.

V zaključni besedi je tožilec obširno opisoval, zakaj je prepričan, da je v sodnem postopku dokazal krivdo obtožene ter kako je obtožena ravnala s tajnimi podatki in jih posredovala naprej, česar ne bi smela storiti. Poudaril pa je tudi, da za dokazovanje krivde ni potrebno, da bi obtožena poznala vsako od oseb, o kateri je izdajala tajne podatke.

Glede navedb obrambe, da je imela slovenska celica Kavaškega klana vir na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki je izdajal tajne podatke o hišnih preiskavah, pa je poudaril, da je Kavaški klan močna združba. Možno je, da je imel klan vir na policiji, kar pa ne izključuje, da so ga imeli tudi na tožilstvu, je poudaril Moljk.

Uhajanje informacij iz NPU je v zaključni besedi izpostavil tudi odvetnik obtožene Rok Križanec. Spomnil je, da sta glavna skesanca v zadevi Kavaški klan Darko Nevzatović in Alen Bajc v zaslišanju izpovedala, da so tajni podatki uhajali iz NPU. “Tudi tožilec v zadevi Kavaški klan v obtožnici ni zapisal, da bi tajni podatki uhajali iz SDT, je poudaril.

Po prepričanju zagovornika je tožilstvo obtožnico zgradilo na šibkih indicih, ki v sodnem postopku niso bili dokazani, prav tako se ti indici med seboj ne povezujejo v logično celoto, je poudaril Križanec. Kot pavšalne je označil tudi navedbe tožilstva, da je obtožena izdajala tajne podatke iz koristoljubnosti.

Kritičen pa je bil tudi do ravnanja dveh tožilcev SDT, ki sta z odredbama za tajno opazovanje zoper dve osebi, ki ju je obtožena poznala, izzvala kriminalno dejavnost z namenom, da bi pri obtoženi sprožila reakcijo. Po mnenju Križanca sta ji s tem nastavila klasično past, za kar pa nista imela podlage v zakonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje