V Kopru začetek sojenja domnevnim članom mednarodne kriminalne združbe

Črna kronika 21. Mar 202318:24 0 komentarjev
Sodišče
PROFIMEDIA

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je s predobravnavnimi naroki začelo sojenje domnevnim članom mednarodne združbe preprodajalcev drog, ki so jo junija lani razkrili slovenski in italijanski policisti. V skupini, ki ji sodijo v Kopru, je osem obtožencev. Danes so opravili dva predobravnavna naroka. Oba obtoženca sta zatrdila, da nista kriva.

Lani so policisti identificirali 21 osumljencev, ki naj bi sodelovali v mreži, ki je organizirala tihotapstvo večjih količin kokaina iz Južne Amerike v evropske države, 11 so jih prijeli.

Kot so lani pojasnili koprski kriminalisti, naj bi v Evropi mrežo vodil 31-letni albanski državljan, dokler ga v začetku leta 2022 niso ustrelili. Droge naj bi dostavljali tudi v Slovenijo, ključno vlogo pri organizaciji pa naj bi imela Bedrana Ahmić Shkurti iz Izole in njen mož Elton Shkurti, ki ji je dajal usmeritve iz zapora, kjer je bil zaradi istovrstnih kaznivih dejanj.

Predobravnavni narok za Bedrano Ahmić Shkurti je razpisan za prihodnji teden. Za dva obtoženca so naroka izvedli prejšnji teden. Danes sta na sodišče prišla Miroslav Savanović in Suvad Ovčak. Oba sta iz Izole, v preteklosti sta že bila kaznovana za tovrstna dejanja, od 7. aprila lani pa sta v priporu.

Savanoviću tožilstvo očita, da naj bi junija 2020 izročil Bedrani Ahmić Shkurti 273 gramov kokaina in zato prejel 15.000 evrov, maja istega leta pa naj bi dal 0,17 grama droge tajnemu policijskemu sodelavcu kot vzorec, da bi ga prepričal o kakovosti in da bi mu kasneje prodal 300 gramov.

Izrekel se je, da ni kriv. Njegov zagovornik je zahteval senatno sojenje. Tožilka je nasprotovala odpravi pripora.

Ovčak naj bi od junija in avgusta najmanj dvakrat dobavil drogo soobtoženemu Davidu Grižančiču. Kot je dejala tožilka, naj bi mu prvič izročil 100 gramov heroina, drugič pa naj bi mu za 900 evrov prodal 19 gramov kokaina.

Tožilstvo mu je za primer priznanja krivde ponudilo najnižjo predpisano kazen za takšno dejanje, eno leto in štiri mesece zapora. Ne glede na to, da bi po skoraj letu pripora zelo kmalu prišel na prostost, krivde ni priznal. Za zdaj ostaja v priporu.

Soobtoženci omenjenih v tem primeru so Sandi Kmetec, Radenko Đurić, Almir Kadirić. V Novi Gorici se bo kmalu začelo sojenje v povezani zadevi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!