V stranki Gibanje Svoboda potrdili Marto Kos kot predsedniško kandidatko

Slovenija 13. Jul 202219:07 > 19:08 0 komentarjev
Marta Kos
Saša Despot/BOBO

Organa stranke Gibanje Svoboda sta potrdila Marto Kos kot predsedniško kandidatko. "Odgovornost politične stranke, ki vodi vlado, je, da predlaga najbolj kompetentnega kandidata," je dejal generalni sekretar stranke Matej Arčon.

Izvršni odbor in svet stranke Gibanja Svoboda sta na današnjih sejah soglasno potrdila podpredsednico stranke Marto Kos kot kandidatko za volitve predsednika republike. Imenovali so tudi volilni štab tako za predsedniške volitve kot tudi lokalne. Prvega bo vodila poslanka Tereza Novak, drugega pa Peter Majerle.

Skladno s statutom stranke je izvršni odbor stranke na današnji seji soglasno sprejel sklep, da svetu stranke kot kandidatko za predsedniške volitve predlaga Kos, svet stranke pa jo je tudi potrdil, je v izjavi za medije po seji sveta stranke dejal generalni sekretar stranke Matej Arčon. Kot je ob tem še zatrdila predsednica sveta stranke Mirta Koželj, o kandidaturi ni bilo nobenih pomislekov, tudi ne v luči očitkov, ki so se v zadnjih tednih pojavljali v javnosti, da bi bilo ob morebitni izvolitvi Kos sistemsko nesprejemljivo, če bi tri najvišje funkcije v državi zasedali člani iste stranke.

“Odgovornost politične stranke, ki vodi vlado, je, da predlaga najbolj kompetentnega kandidata,” je dejal Arčon. O tem, kateri izmed protikandidatov bi utegnil odigrati vlogo največjega konkurenta, pa je poudaril le, da se s tem v stranki ne ukvarjajo. “To ni naše poslanstvo, naše poslanstvo je, da predlagamo najboljšega kandidata z najboljšim programom, ki bo zastopal vse Slovenke in Slovence,” je prepričan. Glede na “izkušnje, reference, integriteto in vrednote, ki jih zagovarja”, pa se v stranki nadejajo, da se bo njihova kandidatka uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, nato pa tudi zasedla stolček v predsedniški palači.

Kandidaturo so sicer ob Kos za zdaj napovedali še odvetnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka Nina Krajnik, nekdanji zunanji minister Anže Logar, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, župan Kočevja Vladimir Prebilič in zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar. Za vložitev kandidature je potrebnih 5000 podpisov volivcev oziroma podpora stranke in bodisi treh poslancev ali 3.000 volivcev oziroma podpisi 10 poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!