Velenjčani zaradi vrtoglavih cen ogrevanja zahtevajo odstop vodstva komunale

Slovenija 12. Mar 202414:27 0 komentarjev
ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

Prebivalci Velenja zahtevajo odstop vodstva tamkajšnje komunale. Peticijo z zahtevo je velenjskemu županu predala Ljudska iniciativa Velenje, med razlogi za pozive k odstopu pa so tudi visoke položnice za ogrevanje.

Ljudska iniciativa Velenje je danes velenjskemu županu Petru Dermolu predala peticijo, s katero zahteva odstop vodstvenih organov Komunalnega podjetja Velenje. Kot je povedala predstavnica iniciative Sara Bajec, so ti imeli dovolj časa za preoblikovanje delovanja podjetja, a tega niso storili. Kritična je bila tudi do visokih položnic za ogrevanje.

Bajec je v izjavi za medije dejala, da so v enem tednu pod peticijo zbrali 1749 podpisov. Od Dermola pričakujejo, da bo skladno s svojimi pristojnostmi upošteval voljo ljudstva ter pozval organe velenjske komunale – direktorja, nadzornega sveta in skupščine – k odstopu oz. jih razrešil s položaja.

Bajec je spomnila, da ima velenjska občina kot članica sveta ustanoviteljic komunale velenjska občina pri sprejemanju odločitev glede na poslovne deleže 83,10 odstotka glasov. Dodala je, da vsi doslej sprejeti ukrepi niso bili dovolj, da bi se položnice za toploto znižale. Od Dermola tako pričakujejo, da bo naročil izredno in neodvisno revizijo poslovanja velenjske komunale za obdobje zadnjih pet let ter vanjo vključil tudi predstavnike njihove iniciative.

Dermol je dejal, da vodstvo velenjske komunale uživa njegovo zaupanje, zato ne vidi razloga, zakaj bi moralo odstopiti. Prav tako o lastnem odstopu ne razmišlja. Glede peticije je pojasnil, da jo bo pregledal in dal v obravnavo pristojnim organom. Podal bo tudi predlog za sklic seje občin ustanoviteljic velenjske komunale, ki bodo prav tako obravnavale peticijo.

“Velenjska komunala v zadnjih sedmih letih ni neposredno vplivala na ceno ogrevanja. Delovna skupina, ki jo je ustanovila občina, bo opravila pregled porabe toplote v vseh objektih v občini. Treba je odpraviti vzroke povečane porabe toplote,” je še povedal Dermol.

Če župan ne bo upošteval volje ljudstva, bo iniciativa nadaljevala stopnjevanje aktivnosti, dokler odgovorni ne bodo prevzeli vsaj moralne odgovornosti za nastale razmere, je povedal član iniciative Asmir Bečarević. Napovedal je vložitev kazenskih ovadb zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Bečarević meni, da vodstvo velenjske komunale ne dela v dobrobit občanov. Izpostavil je tudi, da so subvencije, ki jih ponuja velenjska občina občanom pri plačilu položnic za toploto, samo obliž na rano. Bečarević je izrazil pričakovanje, da bo prišlo do poračunov in da bodo položnice za ogrevanje nižje.

V sredo se bodo predstavniki iniciative srečali s pristojnim ministrom, Bečerević pa pričakuje, da bodo našli določene rešitve za nižje cene ogrevanja.

Velenjski svetniki o prestrukturiranju regije

Danes so se sestali tudi svetniki mestne občine. Na seji so razpravljali o zakonskih pripravah na prestrukturiranje Savinjsko-šaleške (Saša) premogovne regije. Od pristojnih so zahtevali, da dobi ta regija poseben status premogovne regije ter s tem pravico dodatnega financiranja iz javnih razpisov državnih in evropskih sredstev.

Državna sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor Marko Maver in na kohezijskem ministrstvu Srečko Đurov sta povedala, da naj bi bila zakonska predloga za razvojno prestrukturiranje regije Saša in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje nared do konca leta. Svetniki so ob tem zahtevali, naj bo eden od sistemskih virov financiranja prestrukturiranja regije podnebni sklad, v katerega je Termoelektrarna Šoštanj za nakup kuponov ogljikovega dioksida vplačala skoraj 700 milijonov evrov. Pričakujejo, da se iz tega sklada letno v Šaleško dolino nameni najmanj 10 milijonov evrov.

Pri pripravi zakonodaje od kohezijskega ministrstva pričakujejo imenovanje operativne delovne skupine, ki bo sestavljena iz predstavnikov ministrstev, lokalnih skupnosti, gospodarstva, socialnih partnerjev, izobraževalnih institucij in drugih deležnikov. Svetniki se nadejajo, da bosta zakona sprejeta skupaj in da se bodo sredstva za njuno izvajanje zagotovila v državnem proračunu za leto 2025.

Župan Peter Dermol je na seji opozoril, da sta zakona ključna za regijo. Želi, da bosta zagotovila čim bolj pravično prestrukturiranje. Zavzema se tudi za to, da bo občina vključena v njuno pripravo in da se bodo pristojni držali napovedane časovnice.

Đurov je glede zakona o prestrukturiranju regije povedal, da tečejo aktivnosti za imenovanje medresorske delovne skupine. Angažirali bodo tudi zunanjega izvajalca, ki bo pomagal pri pripravi obeh zakonov. Pričakuje, da bo predlog pripravljen do konca leta.

Maver je o zakonu o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje dejal, da z njegovo pripravo zamujajo in da bodo tudi oni potrebovali zunanjo pomoč. Tudi za ta zakon si želijo si, da bi bil sprejet nekje do konca leta. Po njegovih besedah morata biti zakona čim bolj usklajena in medsebojno povezana. Pomemben del zakona o zaprtju Premogovnika Velenje bo kadrovsko-izobraževalni del glede zaposlenih.

Med razpravo so velenjski mestni svetniki izrazili več pomislekov, med drugim tudi zaskrbljenost glede mlajših rudarjev. Še vedno namreč ni jasno, kje in kako jih bodo prezaposlili, medtem ko bodo njihove starejše kolege upokojili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!