Vlada je ustanovila svet za duševno zdravje

Slovenija 08. Jul 202120:00 0 komentarjev
Svetovni dan duševnega zdravja
Profimedia

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi sveta za duševno zdravje, ki bo deloval kot posvetovalno telo vlade. Vlada je prav tako imenovala člane novoustanovljenega sveta. Svetu bo predsedoval minister za zdravje Janez Poklukar, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade.

Spomnili so, da je državni zbor v marcu 2018 sprejel Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028, ki načrtuje urejanje področja duševnega zdravja do leta 2028. Resolucija vzpostavlja upravljavske strukture za strokovno vodenje, interdisciplinarno in medinstitucionalno koordinacijo ter spremljanje in evalvacijo njenega izvajanja.

Na vrhu upravljavskih struktur bo na nacionalni ravni deloval vladni svet za duševno zdravje, ki bo vladno posvetovalno telo pri nadzoru in upravljanju resolucije.

V njem bodo zastopani predstavniki ministrstev, predstavniki nacionalnih strokovnih organov medicinske stroke, področja socialnega varstva in področja izobraževanja, predstavniki izvajalcev, strokovnih združenj in nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja s statusom humanitarne organizacije.

V svet za duševno zdravje so imenovani minister za zdravje Janez Poklukar, ki ga bo vodil, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej.

Med predstavniki nacionalnih strokovnih organov medicinske stroke, področja socialnega varstva in področja izobraževanja pa so v svet imenovani predstavnice razširjenih strokovnih kolegijev za psihiatrijo Blanka Kores Plesničar, za otroško in mladostniško psihiatrijo Katja Kobilšek Guna, za klinično psihologijo Anica Prosnik Domjan in za področje socialnega dela v zdravstveni dejavnosti Nataša Uranker, pa tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje Radivoje Pribaković Brinovec ter Matej Vinko, Mojca Z. Dernovšek in Jožica Maučec Zakotnik, predstavnica inštituta za socialno varstvo Andreja Rafaelič in predstavnica zavoda za šolstvo Biserka Lep.

V svet so imenovali tudi direktorja Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Bojana Zalarja, predstavnico Zdravstvenega doma Murska Sobota Tamaro Polanič, Vladimiro Tomšič iz Zdravstvenega doma Sevnica, Tomaža Lenarta iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, predstavnico nevladnih organizacij uporabnikov Andrejo Štepec, predstavnika nevladnih organizacij svojcev Eda Pavaa Belaka in predstavnico nevladnih organizacij izvajalcev storitev Suzano Oreški.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!