Vlada bo Fidesu konkreten predlog dala v petek

Slovenija 05. Okt 202208:00 > 13:44 2 komentarja
Zdravniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah glavnega stavkovnega odbora Fides, sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Fides je potezo vlade pozdravil, vendar ob tem opozoril, da "uradna gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav". Vlada je Fides na pogajanja povabila v petek.

Na dopisni seji se je vlada seznanila z zahtevami glavnega stavkovnega odbora Fides, ki je stavko napovedal 20. septembra. Vlada je sprejela izhodišča za pogajanja in imenovala pogajalsko skupino.

Vodja pogajalske skupine bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, njegov namestnik pa državni sekretar na ministrstvu Tadej Ostrc. Ostali člani so predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo, med njimi ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Na ministrstvu za zdravje so izpostavili, da se zavedajo težav, s katerimi se spopadajo zdravniki in zobozdravniki, in da so spremembe potrebne. Znova so ponovili, da ne podpirajo izstopa iz enotnega plačnega sistema.

“Z izstopom iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov zgolj zaradi tega ne bi v ničemer spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje teh plač,” so zapisali po dopisni seji.

Dodali so, da bi izstop ene poklicne skupine oziroma poklicne podskupine povzročil podobne zahteve tudi pri drugih poklicnih skupinah, s tem pa bi nastali nepreglednost in neobvladljivi finančni učinki.

Fides: Vlado takoj vabimo na pogovore

V Fidesu so pozdravili informacijo, da je vladna stran imenovala pogajalsko skupino. To so označili za prvi uspešni korak. Hkrati so opozorili, da vladna gradiva le povzemajo težave, ob tem pa ne ponujajo celovitih rešitev. Vlado so že za jutri povabili na pogovore.

“Ker glede na sprejeta vladna izhodišča ne vidimo razlogov za dodatno zamudo in ustvarjanje izrednih razmer v zdravstvu, vabimo vladno stran že jutri na začetek pogovorov o reševanju najnujnejših težav. Prepričani smo, da štejeta tako vsak izrabljen dan kot izkazana volja za hitre rešitve,” so zapisali.

Pogajanja se bodo začela v petek

Vlada pa je Fides na pogajanja povabila v petek ob 12. uri. Če se bo Fides odzval, bo takrat dobil konkreten predlog s strani vlade.

Vlada pa se je že večkrat sestala z drugimi zdravstvenimi sindikati. Na vladni strani želijo, da bi na teh pogajanjih sodeloval tudi Fides, a ta se želi pogajati ločeno.

Drugi zdravstveni sindikati se ne želijo pogajati (samo) o zdravniških plačah, ampak želijo dokončati pogajanja, ki so se začela pod prejšnjo vlado. Novembra lani je takratna vlada pristala na precejšen dvig plač večine zdravstvenih delavcev. Zdravniki pri tem niso sodelovali, poleg njih pa še nekateri zdravstveni delavci niso bili deležni dviga. O teh naj bi se torej pogovarjali na aktualnih pogajanjih.

Ta pogajanja pa doslej še niso prinesla večjih premikov. “Danes ni bilo nobenih približevanj. Vladni predlog je nepopoln, zato se do njega še ne moremo opredeliti,” je po današnjih pogajanjih za N1 dejal Jakob Počivavšek, vodja druge skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Danes so se dogovorili, da bo vlada sindikatom poslala predlog, ki ga je pripravila za Fides, a šele po tem, ko ga bo predstavila Fidesu. V torek bodo sindikati vladi poslali svoj protipredlog, nato bo vlada nanj odgovorila, prihodnjo sredo pa se spet usedejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje