Vlada ustanovila svet za otroke in družino

Slovenija 13. Apr 202316:32 1 komentar
Družina
PROFIMEDIA

Naloga Sveta Republike Slovenije za otroke in družino bo med drugim spremljanje položaja otrok in družine ter skrb za pravice otrok. Na podlagi analiz bodo predlagali izhodišča za ukrepe, zakonodajo in strateške dokumente na področju otrok ter družine.

Vlada je ustanovila svet Republike Slovenije za otroke in družino. Eden temeljnih ciljev sveta, ki bo deloval kot stalno strokovno posvetovalno telo vlade, je dvig kakovosti družinskega življenja in kakovost življenja otrok, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Svet bo kontinuirano spremljal, analiziral in ocenjeval položaj otrok in družine ter uresničevanje pravic otrok. Na podlagi analiz in ocen bo predlagal strokovna izhodišča za sprejetje ukrepov, zakonodaje in strateških dokumentov s področja otrok in družine.

Družina, otroci
Profimedia

Obravnaval bo predloge zakonov s področja otrok in družine in v zvezi z njimi dajal strokovna mnenja. Ob tem pa bo skrbel za usklajeno delovanje pristojnih organov na področju otrok in družine ter sodelovanje med pristojnimi organi, strokovnimi ustanovami in nevladnimi organizacijami ter spremljal izvajanje zakonodaje in ukrepov na področju otrok in družine.

Svet sestavljajo predstavniki vlade, nevladnih organizacij in strokovnih institucij

Člani sveta so predstavniki vlade, in sicer predstojniki ključnih ministrstev, katerih delovno področje je povezano s področjem otrok in družine, predstavniki nevladnih organizacij in strokovnih institucij s področja otrok ter družine in predstavnika otrok Mreže za otrokove pravice.

“Osredinjenost na otroke izhaja iz drugega odstavka 18. člena družinskega zakonika, kjer je kot prva naloga sveta opredeljeno spremljanje in ocenjevanje položaja otrok in družine, s poudarkom na uresničevanju pravic otrok,” so še zapisali v sporočilu.

Prav zato je naloga sveta tudi, da o svojem delu enkrat letno poroča vladi, so navedli in dodali, da poročilo naslavlja tudi oceno stanja na področju pravic otrok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje